Mali tablolarla ilgili yapılabilecek işlemler iki gruba ayrılır:
Mali Tablo Tanımları: Bu bölümde firmanın kullanacağı mali tablo tanımları hazırlanır. Yani tablo üzerinde yazılması gereken bilgilerin ne olduğu, bu bilgilerin hangi hesaplardan ne şekilde alınacağı, gruplar, toplamlar, rapor başlığı, dipnot bilgileri hep bu bölümde tanımlanır.
Mali tablo tanımları iki şekilde yapılabilir:
- Boş bir tablo açılarak baştan sona yeni oluşturulabilir.
- Mevzuata uygun standart tablo tanımı açılarak üzerinde değişiklik yapılabilir.
Bu bölümde yapılan tüm mali tablo tanımları, adını kullanıcının belirleyeceği dosyalar şeklinde saklanabilir ve raporlama bölümünde istenen dosya üzerinden tablo alınabilir.
Mali tablolar, Genel Muhasebe menüsünün altında yer alan Mali Tablo Tanımları seçeneği ile tanımlanır. Tanımlanan tablolar şunlardır; Bilanço Tablosu, Kar/Zarar Tablosu, Satışların Maliyeti Tablosu, Fon Akım Tablosu, Nakit Akım Tablosu, Kar Dağıtım Tablosu, Net Parasal Pozisyon Kar/Zarar Tablosu, KDV Beyannamesi, Muhtasar Beyanname, KDV Beyannamesi (2) ve Geçici Vergi Beyannamesi.
Bu tanımlardan biri seçildikten sonra ekrana gelen pencerede o tablo ile ilgili daha önce yapılmış tanımların açıklamaları ile standart ve boş tablo seçenekleri ekrana gelir. Bunlardan herhangi birini seçerek o tablonun tanım penceresi ekrana getirilir.
Mali Tablo Raporları: Mali tablo raporları, Genel Muhasebe bölümünde, Mali Tablo Tanımları seçeneği altında yer alan her tablo için ilgili listelerde F9 menüsündeki Rapor seçeneği ile alınır. Alınacak mali tablo raporu seçildiğinde raporun ne şekilde ve hangi rapor ünitesinden alınacağının belirleneceği pencere ekrana gelir.
Rapor Ünitesi alanında yapılacak seçimle mali tablo, ekran ve yazıcıdan alınabildiği gibi, diske yazdırılıp daha sonra herhangi bir metin işlemci ile de alınabilir. Raporu yazıcıdan alırken, gerekirse rapor filtre satırlarında belirlenen koşulları da yazdırmak mümkündür. Bunun için "filtreleri yaz" seçeneği kullanılır. Bu durumda alınan raporun başında, raporda kullanılan filtre satırları ve bu satırlarda belirlenen koşullar da yer alır.
Mali tablo raporunun ne şekilde alınacağı ise filtre satırlarında belirlenir. Her mali tablo raporu kendi filtre seçenekleri ilgili ekranda yer alır. Filtre satırlarında yapılacak koşul belirleme işleminden sonra rapor alınır.
Bilanço Tablosu: Bilanço tablosu görüntü olarak Aktifler ve Pasifler olmak üzere iki farklı kısımdan oluşur. Aslında bunu Aktifler ve Pasifler adında iki adet ayrı mali tablonun tanımı yanyana yapılıyor gibi düşünmek yerinde olur. Yapılan tanımlarda da diğer tablolardan tek farklı nokta (Kar/Zarar) adında bir tanımın olmasıdır. Bu tanımlar diğer mali tablolarda yoktur.
Kar=toplam aktif tutarı-toplam pasif tutarını, Zarar=toplam pasif tutarı-toplam aktif tutarını ifade eder.
Diğer Mali Tablolar: Bu gruba giren Gelir, Satışların Maliyeti, Nakit Akış, Fon Akış ve Kar Dağıtım tablosunda tanım ekranı bilançoda olduğu gibi iki kısma ayrılmamış olup, tablo maddeleri sırayla yukarıdan aşağıya doğru tek bir ekran üzerinde tanımlanır. Tablonun iki kısmı olmadığından Kar ve Zarar tanımları da yoktur.
Mali tablo tanımları her bir mali tablo için programda standart olarak bulunan tanım kullanılarak yapılabileceği gibi boş tablo üzerinden de yapılır.
Tablo tanımında İşlemler menüsünde yer alan seçenekler kullanılır.
Tablo kaydederken bir dosya adı ve açıklaması girilmesi zorunludur. Mali tablo tanımları bölümünden çalıştırılacak rapor dosyası burada girilen açıklama bilgisine göre seçilir.