Maliyetlendirme servisi, özet ve ayrıntılı maliyet analizi raporları alınmadan önce çalıştırılması gereken servistir. Maliyetlendirme Servisi, Stok program bölümünde Maliyetlendirme İşlemleri menüsü altında yer alır. Maliyetlendirme servisi çalıştırıldığında çıkış fişlerine ambar bazında maliyet atanır. Burada yapılan maliyetlendirme işlemi çıkış fişlerine fiyatları yazmaz Alınacak özet ve ayrıntılı maliyet analizi raporlarında giriş ve çıkış hareketleri giren ve çıkan miktarlar, birim fiyatları, giren ya da çıkan mal tutarı ve maliyetleri yer alır. Maliyetlendirme servisi penceresinde filtre satırlarında koşul belirlenir ve işlem sırasında dikkate alınacak malzemeler filtrelenir. Maliyetlendirme Servisi filtre seçenekleri şunlardır:

Filtre

Değeri

Tarih Aralığı

Başlangıç/Bitiş

Malzeme Statüsü

Kullanımda/Kullanım Dışı

Malzeme Türü

(TM) Ticari Mal/(KK) Karma Koli/(DM) Depozitolu Mal/(SK) Sabit Kıymet/(HM) Hammadde/(YM) Yarı Mamul/(MM) Mamul/(TK) Tüketim Malı

Malzeme Kodu

Grup/Aralık

Malzeme Açıklaması

Grup/Aralık

Üst Malzeme Sınıfı Kodu

Grup/Aralık

Malzeme Özel Kodu (1-5)

Grup/Aralık

Malzeme Yetki Kodu

Grup/Aralık

Malzeme Üretici Kodu

Grup/Aralık

Malzeme Ek Vergi Kodu

Grup/Aralık

Malzeme Ek Vergi Grup Kodu

Grup/Aralık

Malzeme Marka KoduGrup/Aralık

Fiyat Endeksi Atansın

Evet/Hayır

Hareketlere Kalan Miktar/Maliyet Atansın

Evet/Hayır

Gün İçerisinde Önce Girişler Dikkate Alınsın

Evet/Hayır

Varyantlı İşareti

Evet/Hayır

Varyant Kodu

Grup/Aralık

Varyant Açıklaması

Grup/Aralık

Varyant Özel Kodu

Grup/Aralık

Tarih Aralığı: Maliyetlendirme servisi çalıştırıldığında hangi tarihler arasındaki işlemlerin dikkate alınacağı bu filtre satırında belirlenir.

Malzeme Statüsü: Maliyetlendirme servisinin kullanımda ya da kullanımda olmayan malzemeler kapsamında çalıştırılması için kullanılır.

Malzeme Kodu: Maliyetlendirme servisi çalıştırılacak malzemeleri filtrelemekte kullanılır.

Malzeme Açıklaması: Maliyetlendirme servisi çalıştırılacak malzemelerin açıklamalarına göre belirlendiği filtre seçeneğidir.

Üst Malzeme Sınıf Kodu: Üst malzeme sınıflarına göre koşul belirlenen filtre satırıdır.

Malzeme Özel Kodu (1-5): Malzemenin özel kod bilgilerine göre koşul belirlenen filtre seçeneğidir.

Malzeme Yetki Kodu: Malzeme yetki koduna göre koşul belirlenen filtre seçeneğidir.

Üretici Kodu: Malzeme üretici koduna göre koşul belirlenen filtre seçeneğidir.

Birim Seti Kodu: Malzemelerin birim seti koduna göre belirlendiği filtre seçeneğidir.

Malzeme Ek Vergi Kodu: Malzeme ek vergi koduna göre koşul belirlenen filtre seçeneğidir.

Malzeme Ek Vergi Grup Kodu: Malzeme ek vergi grup koduna göre koşul belirlenen filtre seçeneğidir.

Fiyat Endeksi Atansın: Enflasyon muhasebesi özelliğinin kullanılması durumunda fiyat endeksi atama işleminin yapılıp yapılmayacağının belirlendiği filtredir.

Hareketlere Kalan Miktar/Maliyet Atansın: Hareketlere kalan miktar ve maliyetin atanması için kullanılır. Bu parametre satırı Evet ve Hayır seçeneklerini içerir. Parametrenin öndeğeri Hayır'dır.

Girişlerin ortalaması ya da eldekilerin ortalaması maliyet türlerinden birisi kullanıldığında, Hareketlere Kalan Miktar/Maliyet Atansın filtresi "Evet" olduğunda veritabanında STLINE tablosunda OUTREMAMNT (kalan miktar), OUTREMCOST (kalan miktarın maliyeti) ve OUTREMCOSTCURR (kalan miktarın kuru) alanlarına değer yazılmaktadır. Bu alanlara yazılan bilgilerle, o hareketle kalan miktar ve maliyet bilgilerine ulaşılabilmektedir. İlgili alanlara yazılan bilgiler hem giriş hem de çıkış fişleri için yer almaktadır.

Gün İçerisinde Önce Girişler Dikkate Alınsın: Maliyetlendirme servisi çalıştırıldığında, gün içinde yapılan işlemler sonucunda saat bilgisinden dolayı negatife düşme sözkonusu olabilir. Bunun için önce girişlerin dikkate alınması önemlidir. Bu filtre satırında "Evet" seçiminin yapılması durumunda gün içi hareketlerde önce girişler dikkate alınır.

Bu filtre ile maliyetlendirme servisi çalıştırıldığında gün içerisinde yapılan hareketlerde gün içerisinde yapılan hareketlerde önce çıkış sonra giriş yapıldığında ortaya çıkan negatife düşme durumu engellenecek ve maliyetlendirme hesaplanırken önce gün içerisindeki giriş fişlerinin tamamı girmiş olarak kabul edilip çıkış fişlerindeki maliyet bu girişlerin tamamı dikkate alınarak hesaplanacaktır.

Varyantlı İşareti: Bu filtre satırında "Evet" seçimi yapılması durumunda maliyetlendirme işlemi varyantlı malzemeler için varyant bazında oluşturulur.

Varyant Kodu/Açıklaması/Özel Kodu: "Varyantlı İşareti" filtre satırında "Evet" seçiminin yapılması durumunda maliyetlendirme işleminin yapılacağı varyantlı malzemeler, varyant kodu/açıklaması ya da özel koduna göre filtrelenir.