Aylık veya üçer aylık olarak hazırlanan Muhtasar beyannamesinin programda oluşturulması ve XML dosyasının hazırlanarak elektronik ortamda gönderimi için kullanılır. 

Muhtasar beyanname; Genel Bilgiler, Vergiye Tabi İşlemler, Ödemeler, Vergi Bildirimi, Düzenleme Bilgileri ve Ekler bölümlerinden oluşmaktadır.

Veri al düğmesi ile, beyannamede belirtilen döneme ait sistemde kayıtlı muhtasara konu olan stopajlı veriler alana gelir.

Genel Bilgiler

Genel bilgiler bölümü, idari bilgilerle mükellefe ait bilgilerin girildiği alandır.

AlanAçıklama

No

Beyannameye ait numara bilgisidir. Bilgi girişi zorunlu bir alandır.

Organizasyonel Birim

Birim Tanımları listesine ulaşılarak beyannamenin ait olduğu organizasyonel birim seçimi yapılır.

Vergi Dairesi

Üç nokta simgesi ile sistem işletmeninde kuruluş bilgilerinde yer alan ve öndeğer olarak yüklenen vergi dairelerine ulaşılarak seçim yapılabilmektedir.

Dönem Tipi

Beyannamenin tabi olduğu vergilendirme dönemi belirtilir. Aylık ya da üç aylık olarak hazırlanmaktadır.

Ay/ Yıl

Dönem tipine göre ay-başlangıç ayı belirtilerek beyanname yılı bilgisi girilmektedir. Dönem tipi 3 aylık seçilmiş ise bu alanda seçilen aydan itibaren 3 aylık dönem beyanname dönemi olacaktır.

Vergiye Tabi İşlemler

Vergiye tabi işlemler bölümü matrah ve vergi bildirimi ve mahsup edilen vergiler başlıklarından oluşmaktadır.

Ödemeler

Ödemeler bölümünde ücret ve ücret sayılan ödemeler ile menkul sermaye iratları dışında kalan ödemelere ait bildirimler listelenmektedir. Bu kaleme uygun olan kişi ya da firmalara ait Adres, TC Kimlik, Vergi Kimlik, Gayrisafi Tutar vb. bilgileri girilerek listelenmektedir.

Vergi Bildirimi

Vergi bildirimi bölümünde üç başlıktan oluşmaktadır. Çalıştırılan işçi sayısı bölümü aylık-3 aylık olarak asgari ücretli ve diğer ücretli olarak çalıştırılan işçi sayılarının toplamlarının girildiği bölümdür. 

Muhtasar beyannamenin türüne göre bu alanlardaki kutular bilgi girilebilir hale dönüşmektedir. Muhtasar beyannamenin dönemi 3 aylık ise çalıştırılan işçi sayısı bölümünde bu periyota denk gelen aylar için ayrı ayrı işçi sayısı girilmektedir. 

Muhtasar aylık olarak veriliyor ise asgari ücretli ve diğer ücretli çalışan işçi sayısı sadece beyannamenin verildiği o ay için girilmektedir. 

Tahsilatı yapılmış kaldırılan vergiler bölümünden ise bu vergilere ait tür kodu seçimi yapılarak karşılığında yapılan gelir vergisi kesintisi tutarı bildirilmektedir. 

Gelir vergisi stopajı teşvikine ilişkin bildirim tebliği ise üç seçenekten ibarettir.

Teşvikten Yararlanma Tarihi; Yok, 06.06.2008'den Önce, 06.06.2008'den Sonra, 06.06.2008'den Önce ve Sonra olmak üzere dört seçenektir.

Düzenleme Bilgileri

Düzenleme bilgileri alanı, vergi sorumlusuna ve  beyannameyi düzenleyene ait bilgilerin girildiği bölümdür.

Ekler

Ekler bölümünü oluşturan başlıklar şunlardır; Yeraltı Maden İşletmeleri Bildirimi, İstihdamın Teşvikine İlişkin Bildirim, İşyeri Bilgileri, GVK 4691. Madde Kapsamına İlişkin Bildirim, Yurtdışına Hizmet Veren İşletmelerde İndirim Uygulamasına İlişkin Bildirim(G.V.K Madde 33), Gelir Vergisi Stopajı Teşvikine İlişkin Bildirim(06.06.2008 Öncesi), G.V.K Geçici 80. Madde Kapsamında Gelir Vergisi Stopajı Teşvikine İlişkin Bildirim, Ar-Ge kapsamında Gelir Vergisi Stopaj Teşvikine İlişkin Bildirim, Kültür Yatırımları ve Girişimlerine İlişkin Bildirim, Serbest Bölgelerde Gelir Vergisi İstisnasına ilişkin Bildirim, G.V.K. Geçici 72. Madde Kapsamında Yapılan Gelir Vergisi Tevkifat Tutarlarına İlişkin Bildirim ve Gelir vergisi stopajı teşvikine ilişkin bildirim(06.06.2008 Sonrası).

Gelir vergisi stopajı teşvikine ilişkin bildirim ve Ar-ge kapsamında gelir vergisi stopaj teşvikine ilişkin bildirim başlığı altında Bildirim kapsamında bulunan işyerlerine ilişkin bilgiler ve terkin edilecek tutara ilişkin bilgiler listelenmektedir.

Kültür yatırımları ve girişimlerine ilişkin bilgiler başlığı altında mükellef bilgileri, kültür yatırımı belgesi kapsamında terkin edilecek gelir vergisi stopajı indirimine ilişkin bildirim ve kültür girişimi belgesi kapsamında terkin edilecek gelir vergisi stopajı indirimine ilişkin bildirim bilgileri listelenmektedir.

Serbest bölgelerde gelir vergisi istisnasına ilişkin bildirim gelir vergisi tevkifat tutarlarına ilişkin bildirim ve gelir vergisi tevkifat tutarları ile iade edilecek tutarlara ilişkin bildirim bilgileri yer alır.

e-Beyanname listesinde F9-sağ fare tuşu menüsünde bulunan "Beyanname Oluştur" seçeneği ile beyannameler tanımlanırken girilen hesap, hesap aralığı ve formül değerlerine göre işlem, XML dosyası haline getirilir.