Malzeme Gereksiniminden Sipariş Oluşturma, Üretim Bölümü'nde, "İşlemler/MRP" menüsünün altında yer alır. Malzeme Gereksiniminden Sipariş Oluşturma, Malzeme Gereksinim Planlama çalıştırıldıktan sonra, hammaddeler için oluşan satıcı sipariş kayıtlarının, Satıcı Siparişlerine otomatik aktarımını sağlayan bölümdür. Planlama kayıtlarının listelenip, satıcı siparişlerinin verilmesi onaylandıktan sonra çalıştırılması gerekir.

Satıcı Siparişi Dengeleme ekranı; Kısıt Girişi, İhtiyaç Listesi, Yeni Sipariş Bilgileri, Sipariş Dengeleme ve Dengeleme Sonuç Sayfası sekmesinden oluşur. 

Kısıt Girişi

Malzeme Gereksiniminden Sipariş Oluşturma ekranı Kısıt Girişi sekmesinde yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

Satıcı Siparişi Dengeleme Ekranı
Oturum Bilgisi 

Dengeleme işlemi bu alana yazılacak oturum bazında farklı kullanıcılar/oturumlar tarafından eş zamanlı olarak yapılabilir. Her oturum dengeleme ekranında kendi verdiği kısıt ve parametreler bazında işlem yapılır ve bir oturumun işlem yaptığı belgeye başka oturumlar erişemez. Oturum Bilgisi sayesinde dengeleme işlemini belli bir noktaya kadar getirip, daha sonra kalınan yerden devam edilebilir.

Satıcı Kodu

Malzeme gereksiniminden sipariş oluştururken satıcı siparişlerinin dengeleneceği satıcı kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile cari kodlar arasından seçim yapılır.

Satıcı Bilgileri

İleri Kısıt Ver

Satıcı kodu ile ilgili ileri kısıt verilmesi için kullanılan seçenektir. Seçenek işaretlendikten sonra klavyede yer alan <tab> tuşu ile ilerlendiğinde, ileri kısıt vermek için kullanılan "Satıcı Kodu İleri Kısıt Ekranı" görüntülenir. İlgili ekran üzerinden ileri kısıt verilmesi sağlanır.
Kısıtlara Uyan İhtiyaçların Tüm Satıcıları GetirilsinGirilen kısıtlara uyan ihtiyaçların tüm satıcılarının listeye getirilmesi için kullanılan seçenektir.
Satıcı Kodu Boş Olan İhtiyaçlarSatıcı kodu boş olan ihtiyaçların getirilmemesi için "Getirilmesin", getirilmesi için "Getirilsin" veya sadece satıcı kodu boş olanların getirilmesi için "Sadece Satıcı Kodu Boş Olanlar Getirilsin" seçeneğinin işaretlenmesi gerekir. 

MRP Sonuç/Müşteri Kısıtları

İleri Kısıt Ver

MRP sonuçlarına ait ileri kısıt verilmesi için bu alanda desteklenen alanlar bazında filtre verilmesi sağlanır. Böylece, sadece verilen kısıta uygun MRP sonuçları listelenir.

Stok Kodu

MRP sonuçlarına stok kodu bazında kısıt verilmesi kullanılan alandır. Sadece girilen stok koduna ait MRP sonuçları listelenir. Rehber butonu  ile stok kodları arasından seçim yapılır.

Stok Kısıdı

İleri Kısıt Ver

Stok bilgileri bazında ileri kısıt verilmesi için kullanılan alandır. Stok kartlarına ait detaylı alanlar için kısıt verildikten sonra sadece ilgili kısıta uyan stoklar için MRP sonuçları listelenir.

Oturum Bilgilerini Sakla

"Oturum Bilgisi" alanında girilen oturum bilgilerinin saklanması için kullanılan butondur.

Oturum Bilgilerini Sil

Saklanan oturum bilgilerinin silinmesi için kullanılan butondur.

 

Şablon Sakla

MRP dengeleme şablonlarının saklanması için kullanılan butondur. Butona tıklandığında "Şablon Sakla" ekranı görüntülenir. İlgili şablon kodu, şablon adı ve açıklama bilgileri girilerek şablonun saklanması sağlanır.

Şablon Yükle

Saklanan şablonun dengeleme ekranına yüklenmesi için kullanılan butondur. 

İhtiyaç Çıkarılmayan Belgeler

İhtiyaç çıkarılmayan belgelerin, "Dengeleme Sonuç" sekmesinde listelenmesi için kullanılan butondur. Listedeki belgelerin hepsinin seçilmesi için Tümünü Seç, seçimlerin hepsinin kaldırılması için Tümünü Kaldır , seçilen belgenin teslim tarihini düzeltmek için Teslim Tarihini Düzelt, belge miktarını düzeltmek için Miktar Düzelt , belgelerin yazıcıdan çıktısının alınması için Yazdır , Excel tablosu oluşturulması için Excel Oluştur , "Kısıt Girişi" sekmesine geri dönmek için Kısıt Sayfasına Dön  butonu kullanılır.

Listelenen belgelerin sipariş işlemlerini gerçekleştirmek için Sipariş İşlemlerini Gerçekleştir butonuna tıklanması gerekir. 

İhtiyaç Listesi Ayarları

İhtiyaç listesinin ayarlanması için kullanılan butondur. Butona tıklandığında "Liste Özelleştirme" ekranı görüntülenir. Kolon Seçimi ve Sıralama yapılarak listeler istenen şekilde düzenlenebilir.

Tek Tek Onayla

Sipariş oluşturulacak malzeme listesinin ekrana getirilerek, içlerinden satıcı siparişlerine aktarılması istenenlerin onaylanması için kullanılan butondur. Butona tıklanmadığında; tüm malzeme kayıtları, onaylama yapılmadan program tarafından siparişlere toplu şekilde aktarılır.

Otomatik Onayla

Dengelenecek sonuçların sistem tarafından otomatik olarak onaylanması için kullanılan butondur.

İhtiyaç Listesi

İhtiyaç Listesi, sipariş oluşturulacak malzemelerin listelendiği sekmedir. Hepsini Seç  butonu ile listelenen malzemelerin hepsinin seçilmesi, Seçimleri Kaldır butonu ile de seçilen malzemelerin seçiminin kaldırılması sağlanır. İleri  butonu bir sonraki sekmeye ilerlenmesini sağlar. Geri  butonu bir önceki sekmeye dönülmesini sağlar.

Yeni Sipariş Bilgileri

Yeni Sipariş Bilgileri, yeni oluşturulacak siparişler için bilgi girişi yapılan sekmedir. Dengeleme Uygulamasının isteğe bağlı olarak kullanılmasını sağlamak için, MRP parametrelerinde yer alan, “Satıcı Siparişi Dengeleme Uygulaması Kullanılsın mı?” parametresinin işaretlenmesi gerekir. Satıcı Siparişi Dengeleme Uygulaması Kullanılsın mı? parametresinin işaretlenmesi durumunda, satıcı siparişi kontrol parametreleri pasif hale gelir. Başka bir deyişle, mevcut siparişler dengeleme ekranında ele alınacağı için, sistem, MRP hesaplamaları sırasında satıcı siparişleri dikkate alınmaz.

Satıcı Siparişi Dengeleme ekranına bilgiler girildikçe yeni sekmeler oluşur. Öncelikle, planlamanın ürettiği siparişlerden hangilerinin dengelemeye dahil edileceğini belirlemek için kısıt girişi yapılır. Uygulanan kısıtlar bir oturum kodu ile saklanabilir. Böylece, işlemi yapan planlama ya da satınalma personelinin kaydettiği siparişlerin başkası tarafından tekrar ekrana getirtilip işlenmesi önlenir. Bunun yanı sıra, girilen kısıtlar şablon olarak da saklanabilir. Planlama/Satınalma Personeli, bu şablonları ekrana getirtme yoluyla tekrar tekrar kısıt girmek zorunda kalmaz ve personel arasındaki kısıtlara göre - stok kodu, satıcı gibi - sipariş paylaşımı sağlanır.

Satıcı Siparişi Dengeleme ekranında yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

Satıcı Siparişi Dengeleme Ekranı
Başlangıç Sipariş NumarasıKısıtlar uygulanarak seçilen planlanmış siparişlerin satınalma siparişine dönüştürülmesinde kullanılacak başlangıç numarasının girildiği alandır. 
Sipariş Kayıt Tarihi

Açılacak satıcı siparişlerinin belge tarihi, girilecek tarih bilgisinden alınır.

Siparişler Bildirim Tarihlerine Açılsın

Açılacak satıcı siparişlerinin belge tarihinin, MRP sonuçlarında hesaplanan bildirim tarihi olarak atanması için kullanılan seçenektir. Böylece, "Sipariş Kayıt Tarihi" alanına yazılan tarih kullanılmayarak, "Belge Tarihi" olarak hesaplanan "Bildirim Tarihi" kullanılır.

Satıcı Kodu

MRP sonuçlarında "Satıcı Kodu" bilgisi boş olan sonuçlar için açılacak satıcı siparişlerindeki Cari Kodu bilgisinin alınması için kod girilen alandır. 

Stok Depo Kullan 

Açılacak satıcı siparişi kalemlerindeki depo kodu bilgisini, stok kartındaki depo kodu alanından otomatik olarak programın getirmesini sağlamak için kullanılan seçenektir.

Mal Kabul Depo Kodu

Açılacak satıcı siparişi kalemlerindeki depo kodu bilgisinin, girilecek depo kodu üzerinden alınması için kullanılan alandır. "Stok Depo Kullan" seçeneği işaretlenen ve satıcı siparişi açılacak stok kartının depo kodu bilgisi girilmişse, "Mal Kabul Depo Kodu" dikkate alınmaz ve stok kartındaki depo kodu kullanılır. 

Proje Kodu

Açılacak satıcı siparişinde kullanılacak proje kodu bilgisinin girildiği alandır. Müşteri siparişi bazında planlama yapılıyorsa, açılacak satıcı siparişlerinin proje kodu otomatik olarak müşteri siparişinden getirilir ve "Proje Kodu" alanındaki değer dikkate alınmaz.

Mevcut MRP Yedeklensin 

İşlem yapılan dengeleme oturumundaki MRP sonuçlarının yedeklenmesi ve daha sonra rapor amaçlı kullanılması için kullanılan seçenektir. Yedeklenen MRP sonuçlarına daha sonra "Gereksinim Planlama Oluşturma" ekranı üzerinden ulaşılır.

İhtiyaç Çıkarılmayan Belgeler Kapatılsın 

MRP işlemine dahil olmayan stok kodları için daha önceden açılan ve anlık olarak ihtiyaç bulunmayan satıcı siparişlerinin kapatılması için kullanılan seçenektir.

Yeni Açılacak Belgeler İçin Teslim Tarihine Göre Gruplama Seçenekleri

Bu seçenek "Hiçbiri" olarak seçildiğinde her bir satıcı kodu için tek bir satıcı siparişi açılır ve ilgili satıcıya ait tüm ihtiyaç kalemleri aynı belgenin altında toplanır. Ancak, ihtiyaçları teslim tarihine göre gruplayıp aynı satıcıya birden fazla satıcı siparişi açmak için Günlük, Haftalık, Aylık, Detaylı seçenekleri arasından seçim yapılır.

 Geri

Bir önceki sekmeye dönülmesini sağlayan butondur. 

 Tek Tek Onayla

Satıcı siparişlerinin tek tek onaylanması için kullanılan butondur.

 Otomatik Onayla

Satıcı siparişlerinin otomatik olarak sistem tarafından onaylanması için kullanılan butondur.

Sipariş Dengeleme

Oluşturulan yeni sipariş/iş emri ihtiyaçları ve sistemde aynı stoklar için mevcut - yaşlandırılmış - siparişler/iş emirlerinin yan yana gösterildiği sekmedir. Yeni ihtiyaçlar arasından istenenler ya da hepsi seçilerek, "İhtiyaçları Dengele" butonu ile dengeleme işlemi çalıştırılır.  Oluşacak yeni durum aynı ekranda gösterilir. 

Siparişler dengelenirken, planlanan siparişlerde kullanılan eşleme mantığı şöyledir: Mevcut siparişlerin önce tarihleri dikkate alınır. Aynı tarihli planlı siparişler varsa önce bu siparişlerle eşleştirme yapılır. Mevcut siparişte eşleştirmeden sonra kalan miktar varsa, en yakın planlı siparişler aranarak bu siparişlerle eşleştirmeye devam edilir. Başka bir deyişle, dengeleme sonucunda, birden fazla planlanan sipariş tek bir mevcut siparişle eşleştirilmiş olabilir. Mevcut siparişlerin tarihleri değiştirilerek, planlanan siparişi karşılaması da sağlanabilir. Karşılık olabilecek mevcut sipariş bulunamazsa, gereken miktarda yeni sipariş oluşturulur. Böyle bir durumda, istenirse; "Mevcut Siparişleri Listele" butonu ile, yapılan dengeleme iptal edilerek tekrar değerlendirme yapılması için ilk duruma geri dönülebilir, "Son Bağlantıları Getir" butonu ile, kullanıcının işlemi tamamlamadan oturumdan çıkması ve sonra tekrar çalıştırdığında kaldığı yerden devam etmesi sağlanabilir veya ekrandaki bir siparişe tıklanarak ihtiyaçların nereden geldiği, miktar, tarih bilgileri izlenebilir.

Dengeleme işlemi istenen şekilde tamamlandığında, "Siparişleri Oluştur" butonu ile satıcı siparişleri oluşturulur ve "Dengeleme Sonuç" sekmesi ekrana gelir. 

Dengeleme Sonuç Sayfası

Dengeleme Sonuç Sayfası, yeni, düzeltilecek ve aynı kalacak siparişlerin listelendiği sekmedir. Bu listeler yazıcıya veya Excel dosyalarına gönderilebilir. 

Malzeme Gereksinim Planlama kayıtlarında, sipariş oluşturulacak herhangi bir kayıt ya da girilen tarih aralığında herhangi bir kayıt bulunamazsa, program bunu bir uyarı ekranı ile belirtir ve sipariş oluşturma işlemi yapılamaz.

Dengeleme Sonuç Sayfası bölümünden oluşturulan satıcı siparişlerinin izlenmesi ve takip edilmesi için; Fatura → Kayıt → Alış Parametreleri → "Sipariş Takibi Yapılsın" parametresinin işaretlenmesi ve satıcı siparişlerinin aktif kullanılması gerekir.

Malzeme Gereksinim Planlama bölümünde bahsedilen, Müşteri-Satıcı Stok Kayıtları bölümünden stoklarla ilgili satıcı kodları ve sipariş oranlarının girilmesi gerekir.  Malzemelerin birden fazla satıcıdan alınması durumunda Müşteri-Satıcı Stok Kayıtları bölümünden sipariş oranı kullanılarak sipariş miktarlarının satıcılara dağıtılması gerekir. Tek bir satıcının olması durumunda Müşteri-Satıcı Stok Kayıtları bölümünde "Sipariş Oranı" alanına 100 değeri girilerek işlem yapılabileceği gibi, stok kartındaki Cari/S Kodu alanı da kullanılabilir.