Mühendislik değişikliği penceresinin alt bölümünde yer alan yöntem alanında, mühendislik değişikliği işleminin hangi yönteme göre yapıldığı ve seçilen yönteme göre girilen bilgiler yer alır. Yöntem alanı; Tarih, Tükenme, Lot (Parti)/Seri No. ,Tarih-Lot (Parti)/Seri No., Cari Hesap ve Konfigürasyon olmak üzere altı seçeneklidir.

Tarih: Mühendislik değişikliği belirli bir tarihten sonra yapılacaksa bu değişiklik yöntemi olarak tarih seçilir ve tarih alanına tercih edilen tarih bilgisi girilir. 

Tükenme: Mühendislik değişikliği belirli bir girdi malzemenin tükenmesinden sonra yapılacaksa değişiklik yöntemi Tükenme seçilir. Seçilecek ürün reçetesi satır tipinin Girdi olması gerekir. Yöntem olarak tükenme seçildiğinde, bu, değişikliğin kriter malzeme olarak belirlenen girdinin tükenmesinden sonra yapılacağını gösterir. Eğer bir mühendislik değişikliği işlemi geçerlilik kriteri olarak Seri/Lot Numarası veya Tükenme yöntemlerinden birini kullanıyorsa, bu kriterlerin ürün reçetesi içerisinde kullanılan hangi malzeme için geçerli olduğunu belirtmek gerekir. Bu malzemeler malzeme kod ve açıklama alanlarında belirlenir. Lot parti/seri no. yönteminde reçete kodu alanında seçilen ürün reçete satırlarındaki çıktı malzemeler listelenir ve ilgili malzeme seçilir. Tükenme yönteminde ürün reçete satırlarındaki girdi malzemeler listelenir ve ilgili malzeme seçilir.

Mühendislik değişiklikleri sonucunda malzeme listelerinde ortaya çıkan her türlü değişiklik ayrı bir revizyon kaydı olarak tutulur ve ürün reçetesi ana tanım kaydına bağlı olarak izlenir. 

Lot (Parti)/Seri No: Mühendislik değişikliği belirli bir seri / lot numarasına sahip çıktının üretilmesinden sonra yapılacaksa değişiklik yöntemi "Lot (parti)/Seri no." seçilir. Seçilecek ürün reçetesi satır tipinin "çıktı" olması gerekir. Yöntem olarak "Lot (parti)/Seri no." seçildiğinde, bu, değişikliğin kriter malzeme olarak belirlenen çıktının üretilmesinden sonra yapılacağını gösterir. Lot(parti) / Seri no. alanı işaretlendikten sonra, değişikliğin hangi malzemenin türetilmesinden sonra olacağı, malzeme kodu ve açıklaması alanından belirlenir. Bu alanlardan, ürün reçete satırlarındaki çıktı malzemeler listelenir ve ilgili malzeme seçilir. 

Tarih/Lot (Parti)/Seri No: Bu yöntem kullanılarak kaydedilen mühendislik değişikliği kaydı ile  reçeteler üzerinden hangi malzemelerin hangi revizyonlara göre üretildiği bilgisine (örneğin seviyelere göre reçete listesinde girdi tipindeki yarı mamullerin uygun reçete ve revizyonları patlatılarak) ulaşılır, sarf fişlerinden ise hangi birim ana mamul için hangi malzemeler kullanıldığı ve bunların seri numarasına ulaşılması sağlanır. Bu yöntem seçildiğinde hem tarih, malzeme kodu ve lot/parti seri numarası verilmeden işlem kaydedilmez. Malzeme kodu alanında üç nokta simgesi tıklanarak açılan ürün reçetesi satırlarında sağ fare düğmesi menüsünde yer alan Malzemeler seçeneği ile kayıtlı malzemeler listelenir ve ilgili malzeme seçilir. 

Nedeni: Bu alan bilgi ve izleme amaçlıdır. Değişiklik işleminin yapılma nedeninin belirtildiği alandır. 

Cari Hesap: Ürün Reçetesinin Fason Reçetesi olması durumunda aktif olan cari hesap alanı Mühendislik Değişikliği cari hesap için yapılacaksa seçilir. Bu değişiklik Fason Reçete revizyonlarında kullanılır. Cari Hesap kodu ve cari hesap açıklaması alanlarından Fason Üretim seçeneği işaretli olan cari hesaplar listelenir ve seçim yapılır.

Konfigürasyon: Konfigürasyon alanının işaretlenmesi durumunda, mevcut reçeteler için mühendislik değişikliği revizyonu oluşturulur. Tarih, Malzeme Kodu, Malzeme Açıklaması, Lot(Parti)/Seri No., Cari Hesap Kodu ve Cari Hesap Açıklaması alanlarına bilgi girişi yapılamaz. 

Satış siparişi ya da talep fişi sonucu oluşan ürün konfigüratöründe, konfigürasyonu yapılan reçete ile girdi satırında bulunan yarı mamullere ait reçeteler için mühendislik değişikliği işlemi uygulanır. Bu mühendislik değişikliğine ait hiyerarşi kodları ise girdi seviyelerine göre atanır.