Fason üretim, maliyet ya da yoğunluk sebebi ile bir firmanın başka bir firmaya kendi talepleri doğrultusunda ürün ürettirmesi demektir. Fason üretim için, hammadde verilip karşılığında mamul ya da yarı mamul alınır. Fason üretim yapan firmaların kestiği hizmet faturaları aslında hammadde üzerinde çalışarak çıkardığı mamul ya da yarımamulun işçilik maliyetidir. Logo Uygulamaları ile fason üretim sürecinde üretim ve stok takibi yapmak mümkündür.

Fason üretim birçok aşamadan oluşan bir süreçtir. Bu süreçlerin Logo Uygulamalarında hangi bölümlerde ve hangi alanlarda yapılacağı aşağıda listelenen maddelerde yer almaktadır:

  • Fason üretim yapan firmanın sisteme kaydı için Finans-Cari Hesaplar-Parametreler sayfası Kullanım Yeri başlığı altında yer alan Fason Üretim kutucuğu işaretlenmelidir. Bu alanın işaretlenmesiyle birlikte Cari Hesap tanım kartında Fason Bilgileri adıyla bir sayfa görüntülenir. Fason Bilgileri sayfasında, fason reçetelerine öndeğer olarak gelecek bilgiler yer alır. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken alan Ambar Fişi Oluşturulsun kutucuğudur. Ambar fişi oluşturulsun alanının işaretlenmesi durumunda, Fason Emrinin kaydıyla birlikte Ambar Fişi otomatik olarak oluşturulacaktır. 
  • Fason malzemelere ait stok durumunun Malzemeler Listesi üzerinden takibi yapılmak isteniyorsa, Ticari Sistem-Malzeme Yönetimi Parametreleri-Fason Stok Durumu İzlenecek parametresinin değerinin Evet seçilmesi gerekir. Parametrede Evet seçimi yapılmasıyla, Malzemeler Listesinde Fason Stok alanı görüntülenir. Fason Stok alanında listelenecek olan stok sonuçları: Fason Ambar Giriş Miktarı, Fason Sarf Fişi ve Fason Fire Fişleri toplamıdır. Fason Emri sonucu oluşacak olan malzeme fişlerinde de (Sarf Fişi, Ambar Transfer Fişine, Fire Fişi, Üretimden Giriş Fişi) Üretim Türü alanında Fason Üretim, Cari Kodu alanında da fason cari hesabı görülecektir.
  • Üretim Tanımları-Ürün reçetelerinden Fason Üretim seçilerek, reçetedeki Fason Cari Hesap Bilgileri alanından fason cari hesabı seçilir. Fason cari hesap seçimi ile birlikte Rota Kodu ve Rota Açıklaması otomatik olarak FASON gelir. Üretilecek olan Ana Ürün alanından malzemeler listesine ulaşılır ve Mamul/Yarımamuller arasından seçim yapılır. Reçete Satırlarında Girdi malzemelerin ne olacağı belirtilir. Reçete Detayları sayfasında yer alan miktar bağımlı ve miktar bağımsız süreler, fason cari hesap tanımlanırken belirtilen sürelerdir. Öndeğer olarak reçeteye gelir ancak değiştirilebilirler. Fason Reçetelerinin kaydedilebilmesi için, operasyon bağlantısı olmamasından dolayı, Miktar Bağımlı ve Miktar Bağımsız süre alanlarından en az biri dolu olmalıdır.

Üretim Reçeteleri reçete detayları sayfasında yer alan Genel Gider Formülü, Fason Reçetelerinde İşçilik Formülü olarak kaydedilir. İşçilik formülü tanımları, fason üretimde kullanılan işçilik giderlerinin mamullere yüklenmesi için kullanılır.

İşçilik formülü kullanılarak maliyet hesaplanabilmesi için Alınan Hizmet Fatura satırlarında ister Hizmet ister Fason seçili olsun, satırda yer alan “Üretim Emri (Fason)” alanından, işçilik gideri ile üretim emri eşleştirilir. Bunun için fatura cari hesabının üretim emri fason cari hesabı ile aynı olmasına dikkat edilmelidir.

  • Üretim Tanımlarında yer alan Mühendislik Değişikliği işlemi Fason Reçeteler için de yapılabilir. Ürün Reçetesi Kodu’ndan fason reçete seçimi yapıldığında, ürün reçetesi türü Fason Reçete olarak görülecektir. Mühendislik değişikliği cari hesap için yapılacaksa, yöntem olarak Cari Hesap seçilir, Cari Hesap Kodu/ Açıklaması alanlarından da fason cari hesabı seçilir. Ürün Reçetesi Revizyon Güncelleme ve Toplu Reçete Güncelleme işlemleri “Cari Hesap” filtrelerinden fason üretim yapanlar seçilerek, fason reçeteler için gerçekleştirilebilir. Toplu Standart Reçete Maliyeti Hesaplama, Reçete Sabiti Güncelleme ve Ürün Reçetesi Karşılaştırma işlemleri de reçete türü fason reçetesi seçilerek, fason reçeteler için gerçekleştirilebilir.
  • Üretim Kontrol-Üretim Emirleri-Fason Emri-Genel sayfasında, mamul alanından fason reçetesi oluşturulmuş malzemeler arasından seçim yapılır. Planlanan miktar belirtildiğinde Reçete Bilgileri, fason reçetesine ait olan bilgilerden otomatik olarak dolar. Sayfanın en altında yer alan “Ambar Fişi Oluşturulsun” kutucuğunun öndeğeri fason cari hesabı tanımlanırken belirtilir.

Fason Emri Maliyet Bağlantıları sayfasında fason emrinin bağlantılı olduğu Alınan Hizmet Faturaları listelenir. Fason emrine ait hizmet gideri işçilik, Alınan Hizmet Faturası satırında yer alan Üretim Emri Fason alanında yapılan seçimle eşleştirilir ve fason emrinin maliyet bağlantılarında listelenir.

Fason emri Maliyetler sayfasında, Gerçekleşen Maliyetler ve UFRS Gerçekleşen Maliyetler olmak üzere  iki maliyet alanı yer alır. Malzeme Maliyeti, Fason Reçetesinde yer alan girdi malzemelerin maliyetidir.

İşçilik Maliyeti, Maliyet Bağlantıları sekmesinde listelenen Alınan Hizmet Faturalarının toplamıdır.

Üretim Emirlerine ait İş Emirlerinde de İş İstasyonu ve Operasyon Kodu alanlarına FASON bilgisi otomatik olarak gelir.

Toplu Gerçekleşen Üretim Emri Maliyeti Hesaplama ve Toplu TFRS Gerçekleşen Üretim Emri Maliyeti Hesaplama işlemlerinde de, üretim emri türü Fason Emri seçilerek filtreleme yapılabilir.