Cari hesap fiş türlerinden olan Borç ya da Alacak Dekontunun ithalat dosyasıyla ilişkilendirilmesi, ithalat dağıtım fişine aktarılması ve ithalat dosyası bazında masraf olarak malzeme maliyetlerine yansıtılması mümkündür. Borç/Alacak Dekontunu ithalat dosyasıyla ilişkilendirmek için öncelikle fiş satırlarında yer alan İthalat Dosya Sıra No, Dağıtım Şekli (Dosya Sıra No), İthalat Dosya Kodu ve İthalat Dosya Adı alanları kullanılarak ilgili ithalat dosyası seçilir. İthalat dosyası Kod ve/veya Açıklama alanlarından seçilir. Dağıtım, ithalat dosyasının sıra numarası bazında yapılacaksa bu, Dağıtım Şekli alanında belirtilir ve İthalat Dosya Sıra No alanından ilgili sıra numarası seçilir.

Borç ya da alacak dekontu ile İthalat Operasyon Fişi arasındaki bağlantı, İthalat Operasyon Fişleri F9/sağ fare düğmesi menüsünde yer alan İthalat Tarihçesi menü seçeneği ile görülebilir.

Borç ya da alacak dekontu ile ilişkilendirilen İthalat Operasyon Fişi, İthalat/Hareketler/Dağıtım Fişi içerisinden seçildiğinde, ilişkili olan dekontlar, Dağıtılacak Masraflar alanında listelenir. Fiş türü otomatik olarak "Borç Dekontu" ya da "Alacak Dekontu" olur. Dekont satırında yer alan cari hesap kodu ve açıklaması ilgili alanlarda listelenir. Fiş No. ve Fiş Tarihi alanlarında borç/alacak dekontunun numarası ve tarihi yer alır.

Dağıtım fişi kaydedildiğinde dekont satırları ithalat operasyon fişi maliyetine (alınan hizmette olduğu gibi) dağıtılır ve malzeme maliyetini etkiler. Alacak dekontunun maliyet düşürücü, borç dekontunun ise maliyet arttırıcı etkisi vardır; alacak dekontu ithalat maliyetini düşürür ve dağıtım fişinde "Borç" şeklinde görünür; borç dekontu maliyeti artırır ve "Alacak" şeklinde görünür.