Götürü usulde çalışan yani alınan mal ya da hizmet için fatura veremeyen ticari işletmelerden alınan mal ya da hizmet bedelleri gider pusulası ile işlenir.
Gider pusulası girişleri Kasa bölümünden yapılır. İşlem türü olarak, Gider Pusulası seçilir. İşlemin ait olduğu Kasa Kodu ve İşlem Numarası ilgili alanlara otomatik olarak gelir.
Belge Numarası: İşleme ait belgenin numarasıdır. Burada girilen belge numarası, muhasebeleştirme işlemi yapıldığında oluşacak muhasebe fişinde belge numarası alanına otomatik olarak aktarılacaktır.
Gider pusulasının düzenlenme tarihi, Düzenleme Tarihi alanında girilir. Öndeğer olarak günün tarihi gelir. Bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.
İşlem, Stopaj ve Fon Payı alanlarından, hesap planına ulaşılır ve muhasebeleştirme yapıldığında hangi hesap altında muhasebeleşecekleri belirlenir.
Söz konusu gider işlemi mal alımı ile ilgili olabileceği gibi hizmet alımı ile de ilgili olabilir. Giderin ne için yapıldığı Hizmet Tipi alanında belirlenir.
İşlem Muhasebe Kodu alanında ise muhasebeleştirme yapıldığında işlemin izleneceği muhasebe hesap kodu verilir. Mal ya da hizmet alımını içeren gider pusulası masraf hesaplarının muhasebedeki hesap kodları farklıdır.
Stopaj Muhasebe Kodu alanına stopaj tutarı kadar alacaklı duruma geçecek stopaj hesabının kodu, Fon Payı Muhasebe Kodu alanına ise fon payı kadar alacaklı duruma geçecek olan hesap kodu yazılır. Her iki alanda da F10 tuşu ile hesap planı listelenip ilgili hesaplar seçilebilir.
Plaka No. alanına eğer söz konusu gider ulaşım türünde bir hizmet gideri ise aracın plaka numarası yazılır.
Adres alanına ödemenin yapılacağı kuruluşun adresi yazılır. Alıcı Adı ve Soyadı alanlarına, mal ya da hizmetin alındığı kişinin adı ve soyadı yazılır.
Sözleşme No. alanından cari hesaba ait sözleşmeler listelenir. İlgili sözleşme seçilir. Bilgi amaçlıdır.
Genel Açıklama, işlem genel açıklamasıdır.
Gider pusulası işlemine ait muhasebe hesap kodları, muhasebeleştirme tanımları yapılırken verilmişse bu alanlara otomatik olarak aktarılır. Ancak yapılan işlem farklı bir muhasebe hesabı altında izlenecekse ilgili hesap kodu verilir. Bu durumda muhasebeleştirme yapılırken burada verilen muhasebe hesap kodu dikkate alınır.
Gider Pusulası Tutarının Cari Hesap Bakiyesine Yansıması
Finans Parametreleri'nde yer alan "Gider Pusulası Cari Hesap Bakiyesini Etkilesin" parametre satırında "Evet" seçimi yapılması durumunda,
- Gider pusulası tutarı cari hesap bakiyesine yansır. İlgili işlem cari hesabın Borç Takip penceresinde listelenir. Bunun yası sıra, gider pusulası üzerinde F9 menü seçeneklerinden de Borç Takip ekranına ulaşılır.
- Pusulada Alıcı Adı / Soyadı alanında bir cari hesap seçildiğinde, İşlem Muhasebe Hesap Kodu, Hesap Adı ve Masraf Merkezi alanlarına cari hesap kartında seçilen muhasebe hesap ve masraf merkezi bilgileri otomatik olarak gelir. Muhasebe kodları, pusula içerisinde F9 menüde yer alan "Muhasebe Kodlarını Uygula" ile uygulanacaksa muhasebe bağlantı kodlarında ilgili cari hesap kartı için tanımlanan muhasebe kodları İşlem Muhasebe Hesap Kodu / Adı alanlarına aktarılır. (Öndeğerleme servisi kullanıldığında, muhasebe bağlantı kodlarında yer alan cari hesabın muhasebe kodu atanır)
- Alıcı Adı / Soyadı alanında seçim yapıldığında ilgili cari hesap kartında yer alan adres bilgisi pusuladaki Adres alanına otomatik olarak aktarılır.
- Cari hesap kartının bakiyesini etkileyen gider pusulası cari hesap hareketlerine de yansır.
- Cari hesap toplamları çalıştırıldığında gider pusulası da dikkate alınır.
- Gider pusulası kartında yer alan "Riski Etkileyecek" seçimi yapıldığında pusuladaki tutar cari hesabın risk toplamlarını etkiler ve cari hesabın açık hesap riskine yansır.
- Gider pusulasında Özel Kod ve Yetki Kodu alanlarından kod listelerine ulaşıldığında, ekrana cari hesap fişleri için tanımlanan özel kod ve yetki kodları gelir.
- XML aktarımlarında cari hesap bakiyesi etkilenir.