You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Current »

Otomatik Satış Siparişi Oluşturma seçeneği ile ambarlarda azami stok seviyesinin altına düşen malzemeler için fabrikaya sipariş verilir. Otomatik Satış Sipariş Fişi Oluşturma seçeneği Malzeme Yönetimi program bölümünde İşlemler menüsü altında yer alır. Fabrikadan hangi malzemeler için sipariş oluşturulacağı otomatik alınan sipariş fişi oluşturma filtre satırlarında belirlenir. Filtre seçenekleri şunlardır:

Filtre

Değeri

Tarih

Tarih girişi

Malzeme Türü

(TM) Ticari Mal / (KK) Karma Koli / (DM) Depozitolu Mal / (SK) Sabit Kıymet / (HM) Hammadde / (YM) Yarı Mamul / (MM (Mamul) / (TK) Tüketim Malı / (MS) Genel Malzeme Sınıfı

Malzeme Kodu

Grup / Aralık

Malzeme Açıklaması

Grup / Aralık

Malzeme Özel Kodu

Grup / Aralık

Malzeme Yetki Kodu

Grup / Aralık

Malzeme Üretici Kodu

Grup / Aralık

Malzeme Grup Kodu

Grup / Aralık

Üst Malzeme Sınıfı Kodu

Grup / Aralık

Malzeme Özellikleri

Özellik Kodu / Özellik Değerleri

Birim Seti Kodu

Grup/Aralık

Malzeme İzleme Yöntemi

İzleme Yapılmayanlar / Lot / Seri

Yerleşim Takibi

Yapılanlar / Yapılmayanlar

Ambar

Tanımlı ambarlar

ABC Kodu

A / B / C

Sipariş Miktarı

Azami Stok Seviyesine Göre / Güvenlik Stok Seviyesine Göre / Asgari Stok Seviyesine Göre

Bekleyen Siparişler Dikkate Alınacak

Evet / Hayır

Varyantlı İşareti

Evet / Hayır

Varyant Kodu

Grup / Aralık

Varyant Açıklaması

Grup / Aralık

Varyant Özel Kodu

Grup / Aralık

Program tarafından sipariş miktarı hesaplanırken Sipariş Miktarı ve Bekleyen Sipariş filtre satırlarında yapılacak seçimler önemlidir. Bu filtre satırlarında yapılacak seçimlere göre sipariş miktarları şu şekilde hesaplanarak fişe yansır:

Sipariş Miktarı: "azami stok seviyesine göre" ve "bekleyen siparişler dikkate alınmayacak" Sipariş miktarı = Azami stok seviyesi– (Fiili Stok - dağıtım için rezerve – dağıtımda)
Sipariş Miktarı: "azami stok seviyesine göre" ve "bekleyen siparişler dikkate alınacak" Sipariş miktarı = Azami stok seviyesi – (Fiili Stok – (Bekleyen Alınan Siparişler- Bekleyen Verilen Siparişler))
Sipariş Miktarı: "güvenlik stok seviyesine göre" ve "bekleyen siparişler dikkate alınmayacak" Sipariş miktarı = Güvenlik stok seviyesi – Fiili Stok -(Fiili Stok - dağıtım için rezerve – dağıtımda)
Sipariş Miktarı: "güvenlik stok seviyesine göre" ve "bekleyen siparişler dikkate alınacak" Sipariş miktarı = Güvenlik stok seviyesi – (Fiili Stok – (Bekleyen Alınan Siparişler- Bekleyen Verilen Siparişler))

Filtre satırlarında istenen koşullar belirlendikten sonra "Tamam" düğmesi tıklanır. Ambarlara göre alınan siparişlerin oluşturulacağı malzeme bilgilerini içeren pencere açılır. Otomatik Sipariş Oluşturma penceresi iki ana bölümden oluşmaktadır. Sol tarafta malzeme ambar bilgileri yer alır. Otomatik sipariş fişi her ambardaki malzemeler için ayrı ayrı oluşturulur. Önce ilgili ambar seçilir. Malzeme ve Tarih filtrelerine uygun olarak saptanmış ve verilen sipariş açılacak malzemeler malzeme kodu, açıklaması, birim, asgari ve azami stok seviyeleri, fiili stok, sipariş miktarı, cari hesap kod ve açıklama bilgileri ile listelenir. Birim alanına kartta belirlen birim setindeki ana birim öndeğer olarak gelir. Ancak sipariş diğer birimler üzerinden de verilebilir.

Siparişi verilecek malzemeler listelenirken filtre satırlarında belirtilen tarihte ambardaki fiili stok miktarı dikkate alınır. Asgari ve azami stok miktarları ilgili malzeme kartında Ambar Parametreleri seçeneği ile girilen miktardır. Fiili stok seçili ambardaki fiili stok miktarıdır.

Sipariş miktarı azami stok ve fiili stok miktarları dikkate alınarak program tarafından hesaplanır.

Cari Hesap Kod ve Unvanı alanlarında, alınan siparişin ait olduğu cari hesap kod ve açıklaması kaydedilir.

Fiş Oluştur seçeneği ile alınan sipariş fişleri, onay durumu "Sevkedilebilir" olarak program tarafından oluşturulur.

Aynı cari hesaba ait olan ve aynı ambara verilecek sipariş hareketleri tek bir fişte toplanarak sipariş fişleri oluşturulur.

Cari hesap malzeme uygunluğu kontrolü yapılıyorsa fiş oluşturma sırasında belirlenen kontrol yöntemine kontrol program tarafından yapılır. Oluşturulan fişler Satış ve Dağıtım program bölümünde Hareketler menüsü altında yer alan Alınan Siparişler listesinde yer alır.