Genel Gider Cari Hesap Fatura Kaydı, Finans Bölümü'nde, "Kayıt/Dekont" menüsünün altında yer alır. Genel Gider Cari Hesap Fatura Kaydı, stoklarla bağlantısı olmayan cari, banka ve muhasebe genel gider hesaplarına işlenecek faturaların kaydedildiği bölümdür.

"Genel Gider Cari Hesap Fatura Kaydı" bölümüne girildiğinde Yardımcı Programlar → Kayıt → Şirket-Şube Parametreleri → “Döviz Uygulaması Var” parametresi işaretlenmişse, ilk olarak döviz bilgilerini sorgulayan bir ekran görüntülenir. Dekont bilgilerinin döviz değerleri ile girilmesi istendiğinde, "Döviz Tipi" ve "Kur" bilgilerinin girilmesi gerekir. 

Tamam  butonuna tıklanarak "Genel Gider Cari Hesap Fatura Kaydı" ekranına geçilir.

Genel Gider Cari Hesap Fatura Kaydı ekranının alanları ve içerdiği bilgiler aşağıdaki şekildedir:

Genel Gider Cari Hesap Fatura Kaydı Ekranı

Seri Kodu

Fatura Serisi (FT) kodunun otomatik olarak aktarıldığı alandır. Kullanıcı tarafından müdahale edilemez.

Dekont No

Program tarafından otomatik olarak her bir dekont serisi için 1 rakamından başlar. Kaydedilen her dekont için bir sayı arttırılarak devam eder. Farklı bir numaradan başlaması istendiğinde ise; Dekont → İşlemler → "Dekont Numarası Düzenleme" bölümü kullanılarak serilere başlangıç numarası verilir. Rehber butonu ile, kayıtlı dekont numaralarına ulaşılır.

İşlem Tarihi

Kaydın girildiği tarihtir. Yapılan kayıtlar, bu alana girilen tarih bazında ilgili modüllere aktarılır.

Fiş Numarası

Genel gider cari hesap fatura kaydı için fiş numarası girilen alandır. Bu alana girilen numara, ilgili modüllerdeki "Fiş No" alanına otomatik olarak aktarılır.

Karşılık Hesap

İşlenen evraktaki giderin tek satır olması durumunda Tek, birden fazla olması durumunda Çok seçeneğinin seçildiği alandır.

 Gider Kalemleri

"Karşılık Hesap" sorgulamasından sonra klavye üzerinde yer alan <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde veya Gider Kalemleri  butonuna tıklandığında "Gider Kalemleri" ekranına geçilir.

Gider Kalemleri ekranının alanları ve içerdiği bilgiler aşağıdaki şekildedir:

Gider Kalemleri Ekranı
Girilen Kayıt SayısıGider kalemleri için girilen kayıt sayısının izlendiği alandır.
Gider Hesap Kodu ve Adı
Gider kalemlerinin işleneceği hesap kodunun girildiği alandır. Rehber butonu ile, muhasebe hesap kodları arasından seçim yapılır.
Referans Kodu
Muhasebe → Kayıt → Muhasebe Parametreleri → "Fişlerde Referans Kodu Sorulsun" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. Rehber butonu ile, referans kodları arasından seçim yapılır. Boş bırakılmaz.

Proje Kodu

Yardımcı Programlar → Kayıt Şirket-Şube Parametreleri → "Proje Uygulaması Var" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. İlgili masrafın yapıldığı proje kodunun girilmesini sağlar. Rehber butonu ile, proje kodları arasından seçim yapılır. Boş bırakılmaz. Girilen proje kodları, cari hareketlere ve entegrasyona aktarılır.

MiktarDekont → Kayıt → Dekont Parametreleri → "Miktar Girişi Yapılsın" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. Masraflarla ilgili miktar bilgisi, bu alana girilen miktarla takip edilir.
Döviz TutarıDekont kaydının döviz değerleri ile yapılması durumunda, "Gider Hesap Kodu" alanına kaydedilecek tutarın döviz cinsinden kaydedildiği alandır. Girilen değer kur ile çarpılarak "Tutar" alanına aktarılır.
KDV OranGider kalemi için KDV oranı girilen alandır.
KDV TutarDöviz bilgisi girilmeden dekont kaydının yapıldığı durumlarda, program tarafından otomatik hesaplanarak aktarılan alandır. Kullanıcı müdahale edemez.
KDV'li Döviz TutarıDekont kaydının döviz değerleri ile yapılması durumunda, "Gider Hesap Kodu" alanına kaydedilecek KDV'li tutarın döviz cinsinden kaydedildiği alandır.
KDV Hesap KoduGider kalemleri için girilen KDV tutarının aktarılacağı hesap kodunun girildiği alandır. Rehber butonu ile, hesap kodları arasından seçim yapılır.
KDV'siz TutarGider kalemleri için KDV'siz tutarın girildiği alandır.
KDV'li Tutar

Gider kalemleri için KDV'li tutarın girildiği alandır.

KDV'siz Dövizli TutarGider kalemleri için KDV'siz dövizli tutarın girildiği alandır.
KDV'li Dövizli TutarGider kalemleri için KDV'li dövizli tutarın girildiği alandır.
AçıklamaGider kalemleri için açıklama bilgisi girilen alandır.
Plasiyer KoduGider kalemi için plasiyer kodu seçilen alandır. Yardımcı Programlar → Kayıt Şirket-Şube Parametreleri → "Plasiyer Uygulaması Var" parametresinin seçilmesi ile aktif hale gelen alandır.
B Formu

Dekont tutarının BA/BS bildirimine uygunluğu durumunda işaretlenmesi gereken seçenektir.

Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin bir kişi veya kurumdan (KDV hariç) 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alımlarını Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba), mal ve/veya hizmet satışlarını ise Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form BS) ile (KDV hariç tutarlar dikkate alınarak) bildirme yükümlülüğü bulunur.
 Kayıt SilGrid ekranda oluşan kaydın silinmesi için kullanılan butondur.
 TamamGirilen bilgilerin kaydedilmesini sağlayan butondur. Butona basıldığında, "Genel Gider Cari Hesap Fatura Kaydı" ekranına geçilerek işlemlere devam edilir.
 İptalGirilen bilgilerden vazgeçilmesi halinde ekrandan çıkmak için kullanılan butondur.


Cari/Banka

İşlenen gider karşılığında, alacak çalışacak modülün seçildiği alandır. Cari veya Banka seçeneklerinden biri seçilir.

Cari/Banka Kodu

İşlenen gider karşılığı için seçilen cari/banka hesap kodunun girildiği alandır.

KDV Dahil/Hariç

"Gider Kalemleri" bölümündeki tutara, KDV rakamının dahil edilmesi istendiğinde "Dahil", KDV rakamının dahil edilmesi istenmediğinde "Hariç" seçeneğinin işaretlendiği alandır.

KDV’li Tutar

KDV oranının girilmesi ile, "Gider Kalemleri" bölümünden kaydedilen tutara KDV eklenerek otomatik aktarılan alandır. Kullanıcı müdahale edemez.

KDV’li Döviz Tutarı

KDV oranının girilmesi ile, "Gider Kalemleri" bölümünden kaydedilen döviz tutarına KDV eklenerek otomatik aktarılan alandır. Kullanıcı müdahale edemez.

KDV Oranıİlgili kayıt için KDV oranı girilen alandır.

KDV Tutarı

"KDV Oranı" alanına girilen değerin otomatik olarak aktarıldığı alandır.

KDV’siz Tutar

"Gider Kalemleri" bölümünde girilen KDV hariç tutarın otomatik olarak aktarıldığı alandır. Kullanıcı müdahale edemez.

KDV’siz Döviz Tutarı

"Gider Kalemleri" bölümünde girilen KDV hariç döviz tutarının otomatik olarak aktarıldığı alandır. Kullanıcı müdahale edemez.

KDV Hesap Kodu

KDV tutarının muhasebeleşeceği hesap kodunun girildiği alandır. Rehber butonu ile, hesap kodları arasından seçim yapılır.

Cari Açıklama/Yevmiye Açıklama

"Cari Hesap Hareket Kaydı" bölümüne ve yevmiye fişine işlenecek açıklamaların kaydedildiği alandır.

Ek Açıklama-2/Ek Açıklama-3

Dekont → Kayıt → Dekont Parametreleri → “Ek Açıklama Bilgi Girişi Yapılsın” parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alanlardır.

Cari Rapor Kodu

Cari → Kayıt → Cari Parametreleri → "Hareketlerde Rapor Kodu Girilsin" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. Hareketlere aktarılması ve raporlanması amacıyla 1 karakterden oluşan rapor kodu girişi yapılır.

Cari Rapor Kodu-2

Cari → Kayıt → Cari Parametreleri → "Hareketlerde Rapor Kodu Girilsin" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. Hareketlere aktarılması ve raporlanması amacıyla 15 karakterden oluşan rapor kodu girişi yapılır.

Plasiyer Kodu

Yardımcı Programlar → Kayıt → Şirket-Şube Parametreleri → "Plasiyer Uygulaması Var" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. Dekont kaydı sırasında ilgili plasiyer kodunun girilmesi gerekir. Rehber butonu ile, plasiyer kodlarına ulaşılır. Boş bırakılmaz.

MiktarGenel gider cari hesap faturası için miktar girilen alandır.

Valör Başlangıç Tarihi

Dekont → Kayıt → Dekont Parametreleri → "Valör Bilgisi Girişi Yapılsın” parametresinin işaretlenmesi halinde aktif hale gelen alandır. Günün tarihi otomatik olarak ekrana gelir. Elle (manuel) değiştirilmesine izin verilen bu tarih başlangıç kabul edilip, valör gününün bu tarihe eklenmesi ile yeni bir tarih hesaplanır.

Valör Günü

Valör gününün girildiği alandır. Bu alana girilen gün değeri valör başlangıç tarihine eklendiğinde hesaplanan yeni tarih, valör tarihine aktarılır.

Vadelere Bölünsün

Kaydedilen dekont tutarının, cari hareket kayıtlarına, kullanıcı tarafından belirlenen vade sayısı kadar bölünerek birden fazla kayıt halinde işlenmesi için işaretlenen seçenektir. Dekont kaydı sırasında açılan ekranda "Vade Günü" ve "Oran (Yüzde)" alanları sorgulanır.

"Vadelere Bölünsün" seçeneği, "Hesap Kodu" alanına "Muhasebe Kodu" girildiği zaman aktif hale gelmez.

Cari Hesap Vade Oranları ekranının alanları ve içerdiği bilgiler aşağıdaki şekildedir:

Cari Hesap Vade Oranları Ekranı


Peşinat TutarıTaksitli satış bilgileri için peşinat tutarı girilen alandır.
Taksit SayısıTaksitli satış bilgileri için taksit sayısı girilen alandır.
 Taksitleri Oluştur

"Peşinat Tutarı" ve "Taksit Sayısı" girildikten sonra taksitlerin oluşturulması için kullanılan butondur.

Örneğin: 50 TL tutarındaki bir dekontun peşinat tutarının 20 TL, taksit sayısının ise 2 olarak girildiği varsayıldığında, oluşturulan taksit grid ekrana aşağıdaki şekilde yansır.

Girilen peşinat tutarına göre oranlama, program tarafından otomatik olarak hesaplanır. 50 TL tutarındaki dekontun 20 TL tutarındaki peşinatı, dekont tutarının %40'ını oluşturur. Kalan 30 TL tutarındaki miktar 2 eşit taksite bölünür. Hesaplanan 15 TL tutarındaki taksitler, 50 TL tutarındaki dekontun %15'ini oluşturur.

Vade GünüTaksitli satış bilgileri için vade günü girilen alandır.
Vade Tarihi

"Vade Günü" girildikten sonra, "İşlem Tarihi" alanındaki tarihe vade günü eklenerek hesaplanan tarihin otomatik olarak aktarıldığı alandır.

Oran (Yüzde)/Tutar

Taksitli satış bilgileri için oran bilgisi girilen alandır. Girilen orana göre tutar bilgisi program tarafından otomatik olarak hesaplanır.

Örneğin: 50 TL tutarındaki bir dekontun oranı %40 olarak girildiğinde, program "Tutar" alanına 20 rakamını otomatik olarak getirir.

 Tamam
Girilen bilgilerin kaydedilmesi için kullanılan butondur.
 Satır Sil
Grid ekranda oluşan taksit satırının silinmesi için kullanılan butondur. Satır Sil  butonu, ekrandaki alanlara bilgi girişi yapıldıktan sonra Tamam  butonu ile girilen bilgiler kaydedilip dekont ekranındaki "Vadelere Bölünsün" seçeneğine tıklandığında aktif hale gelir.

Vade Tarihi

Valör başlangıç tarihine valör gününün eklenmesi ile bulunan tarihin otomatik olarak aktarıldığı alandır. Girilen tarih, ilgili cari hesabın hareket kayıtlarındaki "Vade Tarihi" alanına aktarılır.

Proje Kodu

Yardımcı Programlar → Kayıt Şirket-Şube Parametreleri → "Proje Uygulaması Var" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. Dekont kaydı sırasında ilgili plasiyer kodunun girilmesi gerekir. Rehber butonu ile, proje kodlarına ulaşılır. Boş bırakılmaz. Girilen proje kodları, cari hareketlere ve entegrasyona aktarılır.

Muhasebeleştirme

Muhasebe ile entegre çalışıldığı durumlarda, dekont kaydına ait mahsubun, Entegrasyon Modülünde hangi mahsuba aktarılacağını sorgulayan alandır. Yapılacak seçime göre, ilgili muhasebe kaydı "Dekont Mahsubuna "veya "Satıcı/Müşteri Alacak Mahsubuna" aktarılır.

Basım

Kaydı yapılan dekontun standart basımının yapılması için kullanılan seçenektir.

İlgili alanlara bilgi girişi yapıldıktan sonra klavyeden <Tab> tuşuna basılarak ilerlendiğinde oluşturulması istenen kayıt alt ekrana aktarılır. Kaydın iptali için, silinmesi istenen kaydın üzerinde çift tıklandıktan sonra “Kayıt Sil” butonuna tıklanması gerekir.