You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Current »

Mal alım iade işlemleri, satıştan iadeler ve fireler sonucunda elde bulunan mal sayısı ile mal alım ve satış işlemlerinden sonra elde bulunan mal sayısı çakışmayabilir. Bu nedenle belirli aralıklarla mal sayımı yapılır. Elde bulunan miktarla işlemler sonucundaki miktar karşılaştırılır.

Ambar sayımları sonucu elde edilen bilgiler malzeme fiş türlerinden Sayım Eksiği Fişi ve Sayım Fazlası Fişi seçenekleri ile kaydedilir.

Ambar sayımına ilişkin bilgiler Malzeme Yönetimi / İşlemler menüsü altında yer alan Ambar Sayımı seçeneği ile toplu olarak da kaydedilir. Sayım eksiği ve sayım fazlasına ilişin bilgileri içeren fişler program tarafından otomatik olarak oluşturulur.

Ambar sayımı seçeneği ile elle sayımı yapılan malzemelere ait bilgiler toplu olarak ve belirlenecek koşullara göre tablo üzerinden kaydedilir, sayım fazlası ve sayım eksiği fişleri program tarafından otomatik olarak oluşturulur.

Sayım için geçerli olacak koşullar ambar sayımı filtre seçenekleri ile belirlenir. Ambar sayımı ile belirli bir tarihte ambarlardaki malzemelerin sayısı malzeme özellikleri ve maliyet türü seçilerek kaydedilir. Sayım işlemine ait fişler, Fiş Oluştur seçeneği ile otomatik olarak oluşturulur.

Ambar sayımı filtre satırlarında istenen koşullar belirlendikten sonra sayım işlemine ait bilgilerin kaydedileceği tablo açılır. Tablonun sol tarafında tanımlı ambarlar yer alır. Sayım işleminin yapılacağı ambar seçildiğinde, ambardaki malzemeler ana birim, fiili stok ve maliyet bilgileri ile listelenir.

Kullanıcı tarafından elle girilecek sayım sonucu bulunan miktar Sayım Miktarı alanına kaydedilir. İşlemler sonucu oluşan fiili stok miktarı ile girilen sayım miktarı karşılaştırılır. Böylece malzemenin o ambardaki fazla ya da eksik miktarı bulunur. Bulunan miktar Fazla / Eksik kolonunda görüntülenir.

Sayım eksiği ve sayım fazlası ile ilgili fişler Fiş Oluştur düğmesi tıklanarak oluşturulur. Seçilen tablo satırındaki sayım durumuna göre sayım eksiği ya da sayım fazlası fişi açılır. Fiş üzerinde gerekli inceleme ve değişiklikler yapılarak kaydedilir.

Ambar Sayımı Filtreleri

Ambar sayım bilgilerinin hangi ambarlar için girileceği, sayım tarihi ve maliyet türü ambar sayımı filtre satırlarında belirtilir. Ambar sayımı filtre seçenekleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Filtre

Değeri

Sayım Tarihi

Tarih girişi

Malzeme Türü

(TM) Ticari Mal / (KK) Karma Koli / (DM) Depozitolu Mal / (SK) Sabit Kıymet / (HM) Hammadde / (YM) Yarı Mamul / (MM (Mamul) / (TK) Tüketim Malı

Malzeme StatüsüKullanımda / Kullanım Dışı

Malzeme Kodu

Grup / Aralık

Malzeme Açıklaması

Grup / Aralık

Malzeme Özel Kodu

Grup / Aralık

Malzeme Yetki Kodu

Grup / Aralık

Malzeme Grup Kodu

Grup / Aralık

Malzeme Üretici Kodu

Grup / Aralık

Üst Malzeme Sınıfı Kodu

Grup / Aralık

Malzeme Özel Kodu

Grup / Aralık

Malzeme Özel Kodu2

Grup / Aralık

Malzeme Özel Kodu3

Grup / Aralık

Malzeme Özel Kodu4

Grup / Aralık

Malzeme Özel Kodu5

Grup / Aralık

Malzeme Özellikleri

Özellik Kodu / Özellik Değerleri

İşyeri Numarası

Tanımlı işyerleri

Bölüm Numarası

Tanımlı bölümler

Fabrika Numarası

Tanımlı fabrikalar

Ambar Numarası

Tanımlı ambarlar

Bölüm Öndeğeri

Tanımlı bölümler

Maliyet Türü

Envanter Maliyeti / Son Satınalma Fiyatı / Son Satınalma Fiyatı (Net) /Son Satış Fiyatı / Son Satış Fiyatı (Net) / Birim Fiyat Atanmayacak

Fiş Kontrolü

Yapılacak / Yapılmayacak

Varyantlı İşareti

Evet / Hayır

Varyant Kodu

Grup / Aralık

Varyant Açıklaması

Grup / Aralık

Varyant Özel Kodu

Grup / Aralık

Fiili Stok Miktarı 0 (sıfır) Olan Kayıtlar

Listelensin / Listelenmesin

Hareket Görmeyen Malzemeler

Listelensin / Listelenmesin

Ambar Sayımında Miktarı Sıfır Olan Malzemelerin Listelenmesi

Ambar sayım işlemlerinde miktarı sıfır olan malzemelerin listelenmesi de mümkündür. Bunun için Fiili Stok 0 Olan Kayıtlar filtre satırında "Listelensin" seçiminin yapılması gerekir.

Çıkış Fişlerine Dağıtım

Çıkış fişlerine dağıtım işlemi ile stok sayımı sırasında olması gereken stok miktarı ile sayılan stok miktarı arasındaki farklar sistemde var olan çıkış fişlerine dağıtılır. Miktarsal fazlalık veya eksikliklerin fişlere ne şekilde dağıtılacağı "Çıkış Fişlerine Dağıt" filtre satırlarında belirlenir. Bu filtre seçenekleri şunlardır:

Filtre

Değeri

Fiş Türü

Fire Fişi / Sarf Fişi

Üretim Bağlantısı Seçenekleri

Üretim Bağlantılı Fişlere Dağıt / Üretim Bağlantısız Fişlere Dağıt

Dağıtım Parametreleri

Fiş Satısına Göre / Miktarsal Ağırlığa Göre

Fiş Tarihi

Başlangıç / Bitiş

Malzeme Kodu

Grup / Aralık

Fiş Türü fitresi, farkların hangi fişlere dağıtılacağının belirlendiği filtredir. Farklar sarf ya da fire fişlerine dağıtılabilir.

Üretim Bağlantısı filtre satırında dağıtım yapılacak fişlerin üretim bağlantı durumları dikkate alınır. Bu filtre satırı aşağıdaki seçenekleri içerir:

  • Üretim Bağlantılı Fişlere Dağıt
  • Üretim Bağlantısız Fişlere Dağıt

Üretim Bağlantılı Fişlere Dağıt seçildiğinde oluşan farklar üretim bağlantılı sarf ve fire fişlerine dağıtılır.

Dağıtım Parametreleri filtresi, farkların dağıtım şeklinin belirlendiği filtredir. Bu filtre aşağıdaki seçenekleri içerir:

  • Fiş Sayısına Göre
  • Miktarsal Ağırlığa Göre

Miktarsal Ağırlığa Göre seçiminde Fiş Türü ve Üretim Bağlantısı filtrelerinde yapılan seçimlere uygun fişlerde ortaya çıkan fark malzeme miktarı toplamına bölünerek bir dağıtım oranı bulunur. Bu orana göre dağıtım yapılır.
Fiş Sayısına Göre seçiminde ise ortaya çıkan fark Fiş Türü ve Üretim Bağlantısı filtrelerinde yapılan seçimlere uygun fiş sayısına bölünür ve dağıtım sabiti elde edilir.

Fiş Tarihi filtresinde dağıtım yapılacak fişler için tarih aralığı verilir ve dağıtım o tarih aralığındaki fişlere yapılır.

Malzeme Kodu filtre satırında ise, stok miktarında fark oluşan malzemeler arasından hangisinin ya da hangilerinin dağıtılacağı seçilir.

Çıkış işlemine dağıtım işleminde, dağıtım yapılacak fişlerin muhasebeleştirilmemiş olması ve kapatılmamış döneme ait olması gerekir.

Excel'e Kopyalama Özelliği

Ambar sayım ekranını Excel'e kopyalayabilir, sayım bilgilerini değiştirildikten sonra, ilgili veriyi tekrar sayım ekranına yapıştırabilirsiniz. Bunun için iki yol izlenebilir. "Shift-Tab" tuşları aynı anda basılıyken Mouse yardımıyla ambar sayım penceresi seçilir, "ctrl-c" ve "ctrl-v" tuşları kullanılarak ambar sayım penceresindeki bilgi kolonlar halinde Excel'e kopyalanır. Gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra "ctrl-c" ve "ctrl-v" tuşları ile sayım verileri tekrar ambar sayım ekranına yapıştırılır.

Ambar sayım ekranı Excel dosyasına ekranın sol alt köşesinde bulunan Excel simgesi tıklanarak da kopyalanabilir. Bu simgeyi tıklandığında, Veri Aktarım Sihirbazı açılır. Aktarılmak istenen kolonlar işaretlenir ve belirtilen dosyaya veri aktarımı yapılır.