You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »

Lojistik - Satış Bölümü'nde, "Kayıt/Kalite Kontrol" menüsünün altında yer alır. Muayene Kayıtları ve  Muayene Aralık Tanımlama olmak üzere iki sekmeden oluşur. Kalite Kontrol Parametreleri bölümünde bulunan "Kalite Kontrol Numune Aralıkları Tanımlama" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelir. Bu bölüm kullanılarak tanımlanan muayene kodları, Kalite Grup Tanımlarında sorgulanır ve aynı miktar aralığı için birden fazla örnekleme miktarının tanımlanmasını sağlar.


Örnekleme miktarlarının miktar aralığı bazında verilmesi için mutlaka muayene kodunun tanımlanmış olması gerekir.


Standart, seviye bazında yukarıdaki gibi kontrol planları önerir. Örnek tabloda, Normal Seviye (Level-2) için parti büyüklüklerine (sample size code letter) göre numune miktarları (sample size) belirtilmiş. Kontrol planında ise, tercihe göre % 0,01 hata payından % 1000 hata payına kadar (sütun başlıkları), numunelerde çıkacak hatalı miktar üzerinden kabul edilebilir (Ac – Accept) ve red edilmesi gereken (Re – Reject)  miktarlar verilir. Daha hassas hata payları için (örneğin insan hayatını ilgilendiren bir ürün/parça) sıfır ya da sıfıra  yakın hatalı miktar, daha önemsiz parça/ürünler için daha yüksek sayıda hatalı miktar kabul edilir.


Örneğin;

Tabloya göre, %6,5 hata payı ile çalışıldığında, parti miktarı 51 ile 90 arasında ise (E), 13 adet numunenin muayene edilmesi gerekir. Muayene sonucu 2 adet hatalı ürün varsa partinin kabul edilmesi, 3 adet ve üzeri hatalı ürün varsa partinin reddedilmesi gerekir.


Red miktarı, normal kontrol seviyesinde kabul edilebilir hatalı miktarın bir fazlasıdır. Ancak gevşek (indirgenmiş) seviyede, kabul/red miktarları arasında fark vardır. Bu durumda hatalı miktar kabul miktarının altındaysa parti kabul, red miktarı üzerindeyse parti red, ikisinin arasındaysa "bir sonraki partide kontrol seviyesinin değiştirilmesi" şartıyla kabul anlamına gelir.


Muayene tanımı, bir seviye ve bir hassasiyet derecesi için yapılır. Örnek: Normal seviyenin %0,01-%25 arası hata paylarına ait muayene kodları, MN00.010, MN00.015, MN00.025, MN00.040, MN00.065, MN00.100, MN00.150, MN00.250, MN00.400, MN00.650, MN01.000, MN01.500, MN02.500, MN04.000, MN06.500, MN10.000, MN15.000, MN25.000 şeklinde tanımlanabilir. 
 
Aşağıdaki ekranda muayene kodları tanımlandıktan sonra, parti büyüklüklerine göre farklı miktarda numune ile standarttaki şekliyle kontrol planı oluşturulacaksa, başka bir tanımlama yapmaya gerek yoktur. "Muayene Aralık Tanımlama" bölümüne geçerek kayıt işlemlerine devam edilir.


Muayene Kayıtları



Muayene Tanımlama EkranıMuayene Kayıtları
Muayene Kodu

Muayene kod bilgisinin girildiği alandır. Rehber butonu ile, muayene kodları arasından seçim yapılabilir.  Muayene kodu, malzemenin ne olduğundan ve yapılan ölçümlerden bağımsız, sadece parti büyüklükleri, numune miktarları, kabul/red miktar planlarına yönelik tanımlara yönelik oluşturulur.

Muayene AdıMuayene kod bilgisi girildiğinde, koda ait açıklama isminin program tarafından otomatik olarak ekrana getirildiği alandır.
Örnekler HurdaÖrnekler hurda ise işaretlenmesi gereken seçenektir.
Sıfır Hata Politikası UygulansınSıfır hata politikası uygulanması istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.
Metot AçıklamaMuayene kaydına ait metot açıklamasının girildiği alandır.


Muayene Aralık Tanımlama

Bu ekranda tanımlanan muayene koduna ait, parti büyüklüklerine göre kontrol edilecek örneklem miktarı (numune sayısı) ile kabul edilebilir ve red edilmesi gereken hatalı parça miktarları tanımlanır.



Muayene Tanımlama EkranıMuayene Aralık Tanımlama
Muayene Kodu

Tanımlanan muayene kodunun seçildiği alandır. Rehber butonu ile, muayene kodları arasından seçim yapılır.

Serbest Veri GirişiMuayene aralık tanımlamasının ISO Standardına göre yapılmadığı durumlarda işaretlenmesi gereken seçenektir. İşaretlendiğinde, Standart, Seviye kodu ve Hata Payı alanları pasif hale gelir. Standardın dışındaki verilerin girilmesi için diğer alanlara bilgi girişi yapılır.
ISO StandardıMuayene aralık tanımlamasının ISO Standardına göre yapılmasının istendiği durumlarda işaretlenmesi gereken seçenektir.
Miktar Kodu