İhraç mallarındaki maliyetleri düşürmek ve böylelikle ihracatçıların yurtdışındaki pazarlarda rekabet gücünü arttırmak amacıyla, ihraç edilmek koşuluyla yurt içinden temin edilen mallardan KDV tahsil edilmeksizin yapılan alım işlemlerine, çok genel bir ifade ile İhraç Kayıtlı Alışlar denmektedir.
İhraç Kayıtlı Alım işlemlerine ait bilgiler İhraç Kayıtlı Satınalma Faturaları ile kaydedilir. Alınan hizmete ait bilgiler Alınan Hizmet Faturası ile kaydedilebildiği gibi, İhraç Kayıtlı Alış Faturası ile de kaydedilir. Hizmet satışlarının ihraç kayıtlı satınalma faturasından kaydedilmesi durumunda satır türü Hizmet olarak seçilir.
Alım işlemine ait bilgiler Fatura ve Detaylar sayfalarından kaydedilir. İhraç işlemine ait özel bilgiler fatura satırlarında yer alan ilgili kolonlardan kaydedilir. Bu bilgiler şunlardır:
DİİB: Satırdaki malzemenin saydırılacağı DİİB ve bu DİİB' e ait ithaline izin verilen hammaddenin seçildiği alandır.
DİİB Kalan Miktar: Satırdaki malzeme miktarı düşüldükten sonra DİİB'e ait ithaline izin verilen hammaddenin kalan miktarını gösteren alandır.
DİİB Kalan Tutar: Satırdaki malzeme tutarı düşüldükten sonra DİİB'e ait ithaline izin verilen hammaddenin kalan tutarını gösteren alandır.
DİİB Paritesi: Satırdaki malzeme tutarı düşüldükten sonra DİİB'e ait ithaline izin verilen hammaddenin kalan tutarını gösteren alandır.
Seçilen DİİB ile fatura satırındaki malzemenin döviz cinsileri farklı ise bunu DİİB' in döviz cinsine çeviren parite bilgisinin girildiği alandır.
İhraç kayıtlı faturalarda KDV tutarları gösterilir. Fakat KDV tutarları Cari hesaptan tahsil edilmez. Yani KDV cari hesabın bakiyesi KDV tutarlarından etkilenmez.
İhracat bölümünden girilen ihraç kayıtlı faturalar Satınalma program bölümünde önünde "D" işaretli olarak görülür.
İhraç Kayıtlı Satınalma Faturalarına Sözleşme Aktarımı
İhraç kayıtlı satınalma faturalarına sözleşme aktarmak için fatura içinde F9/sağ fare düğmesi menüsünde yer alan "Sözleşme Aktar" seçeneği kullanılır. Faturada seçili cari hesaba ait kayıtlı sözleşmeler listelenir ve seçim yapılır. "Aktar" düğmesi ile sözleşmeye ait satırlar faturaya aktarılır. Bir faturaya birden fazla sözleşme aktarılabilir.
e-Fatura/e- Arşiv Faturası Türündeki İhraç Kayıtlı Satınalma Faturaları
İhraç kayıtlı satınalma faturasının ne şekilde kesileceği Cari Hesap ve İşyeri alanında yapılan Kağıt Fatura, e-Fatura, e-Arşiv Faturası ve e-Arşiv İnternet Faturası seçimine göre değişkenlik gösterir.
Kağıt Fatura: Faturaya (alınan hizmet faturaları hariç) seçilen cari hesap e-Fatura kullanıcısı değil ise kağıt fatura kesilebilir.
e-Fatura: Firma/işyeri e-Fatura ve e-Arşiv kullanıcısı olsun olmasın, faturaya seçilen cari hesap e-Fatura kullanıcısı ise bu seçenek gelir. e-Fatura kullanıcısı (alınan hizmet faturaları hariç) kağıt fatura kesemez.
e-Arşiv: Firma/İşyeri e-Fatura ve e-Arşiv kullanıcısı, faturaya seçilen cari hesap e-Fatura kullanıcısı değil ise bu seçenek gelir.
e-Arşiv İnternet: Firma/işyeri e-Fatura ve e-Arşiv kullanıcısı, faturaya seçilen cari hesap e-Fatura kullanıcısı değil ve de şahıs şirketi ise bu seçenek gelir.
Dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- İstisna ve Özel Matrah tipindeki e-Faturalarda ve e-Arşiv faturalarında, KDV tutarı "0" (Sıfır) olan satırlar için Muafiyet Sebebi ve Muafiyet Kodu alanları bilgi girilmesi zorunlu alanlardır.
- e-Fatura ve e-Arşiv uygulaması kapsamında, fiş ve faturalarda (e-Fatura, e-Arşiv, e-Arşiv internet) detaylar tabında işlem dövizi seçildiğinde veya fişe seçilen cari hesap kartı üzerinde seçili olan para biriminin dövizli olduğu durumda, ilgili işlem dövizi fiş/fatura satırlarına ve geneline otomatik olarak uygulanır. Detaylar sekmesinde işlem dövizi seçildiği halde ya da seçilen cari hesabın işlem dövizi fiş geneline ve satırlarına uygulandığı halde fiş/fatura satırlarında ya da genelinde döviz türü değiştirildiğinde kullanıcı uyarılır ve fiş ya da faturanın kaydedilmesine izin verilmez.