You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Cari Hesap Kayıtları menüsünde Cari hesaplara ait sabit bilgi kayıtları oluşturulabilmekte ve bu oluşturulan kayıtlar ile ilgili özellikler tanımlanabilmektedir. Cari Hesap Kayıtları; Cari Kart 1, Cari Kart 2, Ek Bilgiler, Kul.Tan.Sahalar, Cari Bilgisi, Döviz Hareketleri bölümlerinden oluşmaktadır.

Cari Kart 1 Ekranı

Cari Hesap Kayıtları EkranıCari Kart 1

Cari Kod

Alıcı, satıcı, diğer (banka vb.) bilgilerinin programa kaydedilebilmesi ve işlemlerin yapılabilmesi için mutlaka bir cari koda sahip olmaları gerekir. Ön muhasebedeki işlemler cari kodlar kullanılarak yapılır.

İndeks sahası olmasından dolayı kod verilmeden cari kart açmak mümkün değildir. Kaydedilen bir cari karta ait kod bu sahadan değiştirilemez. Bu işlem İşlemler/Cari Kodu Değişikliği bölümünden yapılmalıdır.

Cari İsim

Kartı açılan cari hesabın unvan bilgisinin girileceği sahadır.

Adres, Posta Kodu, Vergi Dairesi, Vergi Numarası, Telefon/Faks Numarası

Tanımlaması yapılan cari hesaba ait bilgilerin girildiği sahalardır. Bu sahalarda yapılan tanımlamalar Fatura Dizayn basımı, Mektup ve Raporlamalarda kullanılacağı için bilgilerin tam ve doğru olarak girilmesi önemlidir.

T.C. Kimlik No

Şahıs firmaları için kullanılacak sahadır. Şahsa ait T.C. Kimlik numarasının girileceği sahadır.

Ülke kodu, İl, İlçe

Cari hesaba ait ülke, il ve ilçe bilgilerinin girileceği sahalardır. Rehber tuşundan yararlanarak önceden girilen il, ilçe ve ülke bilgilerine ulaşılabilmektedir. Yeni bir il, ilçe ya da ülke kodu tanımlaması Yardımcı Programlar/Ülke Kayıtları, Yardımcı Programlar/Şehir kayıtları ve Yardımcı Programlar/İlçe Kayıtları bölümlerinden yapılmaktadır.

Tip

Cari hesapların tipinin Alıcı, Satıcı, Diğer, Toptancı, Kefil olarak belirtildiği bölümdür. Tip ayrımları, raporlar açısından önem taşır. Tip ayrımlarında Alıcı ve Satıcı raporlar dışında cari kodlar kullanılarak yapılan ön muhasebe kayıtlarının, entegrasyonda hangi mahsuplara işleneceği konusunda belirleyici unsurdur. Tipi alıcı olan cari hesaplarla ilgili işlemler Müşteri Borç/ Alacak, tipi satıcı olan cari hesaplar ise Satıcı Borç/ Alacak mahsuplarına aktarılmaktadır.

E-mail

Cari hesaba ait e-mail adresinin girileceği sahadır.

Web Adresi

Cari hesaba ait web adresinin girileceği sahadır. Cari hesap kayıtları ekranından ayrıca o cari hesap ile ilişkilendirilebilecek resim ya da dosya eklenebilmektedir. Resim-dosya ekleme ile ilgili detay bilgi için bakınız Giriş/Kayıt Ekranları Kullanımı/Resim, Dosya Ekleme


Cari Kart 2 Ekranı

Cari Hesap Kayıtları EkranıCari Kart 2

İşletmelerde Ortak

Cari kartın hangi işletme ya da işletmelerde kullanılacağı, bu alana girilen değere göre belirlenecektir. Bu alan merkez işletmede aktif gelmektedir.

Şubelerde Ortak

Cari kartın işletmenin hangi şubesinde ya da şubelerinde kullanılacağı, bu alana girilen değere göre belirlenecektir. Bu alan merkez şubede aktif gelmektedir.

Bir cari kart tüm işletmelerde ortak kullanılacaksa;

İşletme_Kodu sahası -1 olacaktır

Bir cari kart X işletmesinin tüm şubelerinde ortak olacaksa;

İşletme_Kodu sahası X’in işletme değeri, şube_kodu sahası da -1 değerini alacaktır.

Holding’e özel bir cari kart açılırsa (biliyoruz ki holding özel bir işletmedir ve kodu sıfır olarak tanımlanmalıdır)

İşletme_kodu = 0 (sıfır) olacaktır

Eğer X işletmesinin kodu 2,  merkezinin de şube kodu 200 ise X işletmesinin merkezine özel bir cari kartı açıldığında

İşletme_Kodu = 2 ve Şube_Kodu = 200 değerini alacaktır.

Hariç Tutulacak Şube

Bu alan ile tüm şubelerde ya da işletmelerde ortak hale getirilmiş bir cari sabit kartın istenilen şubede görülmemesi sağlanabilmektedir. Hariç Tutulacak Şube tanımlaması yapılabilmesi için önce bu sabit kartın kaydedilmesi ve daha sonra cari sabit kart ekranından çıkılıp tekrar girilmesi gerekmektedir. Daha sonra merkez şube ya da işletme içerisinde olunması gerekmektedir.  Örneğin şubelerde ortak işaretlenen bir cari kart Şube-2’de görülmek istenmiyorsa “Hariç Tutulacak Şube Tanımlamalarında” Şube-2’ye ait seçenek işaretlenmelidir.

Hesap Tipi

Hesap tipi müşterilerde borç kayıtlarının ödeme kayıtlarına, satıcılarda ise alacak kayıtlarının ödeme kayıtlarına kapatılması işleminin ne şekilde uygulanacağını belirler.

Yaşlandırma

Bu sistemde kullanıcının isteğine göre kapatma uygulaması söz konusu değildir. Vade tarihlerine bakılmaksızın ilk borç hareketi ilk alacak hareketi ile kapatılır. Bu işlem yapılırken kayıt veya vade tarihine göre kapatma yaptırılabilir fakat dönemsel veya farklı vadelerle çalışan firmalar için uygun değildir.

Özel Hesap Kapatma

Bu kapatma tipinde istenen borç hareketi istenen alacak kaydı ile kapatılabilir. Bir borca ilişkin birden fazla alacak kaydı veya tersi olabilir. İşlem istenirse geri alınabilir. Kasa, Çek/ Senet, Dekont vb. modüllerinde özel hesap kapatma formu açılır. Eğer cari hesap ters bakiye verdiyse bu ekran Fatura modülünde de kullanıcının karşısına gelecektir. Özel hesap kapatma ile ilgili detay bilgi için bakınız Cari/Kayıt/Özel Hesap Kapatma.

Dövizli Cari

Dövizli hareket kaydı oluşturmak amacıyla kullanılır. Eğer ilgili cari hesabın dövizli çalışması isteniyorsa bu sahanın işaretlenmesi gerekmektedir. Bu sahanın aktif olabilmesi için, Yardımcı programlar/ Şirket/Şube/Parametre Tanımları bölümündeki “ Döviz Uygulaması Var ” parametresi işaretlenmiş olmalıdır.

Döviz tipi

İstenen cari hesap bazında, istenilen döviz tipiyle dövizli hareket girebilmek amacıyla kullanılır. Cari hesabın dövizli çalışacağı belirtildiyse kullanılabilecek olan sahadır.  Döviz tanımlama bölümünden girilen döviz tipleri rehberden faydalanılarak buraya kaydedilebilir. Döviz tipi belirtilmezse cari hesapla ilgili hem TL hem de dövizli işlemler yapmak mümkündür. Aksi durumda (döviz tipi belirtilirse) cari hesabın sadece ilgili döviz tipiyle işlem göreceği anlamına gelir.

Yurtiçi Döviz Tipi

Bu saha yurtiçinde dövizli fatura kaydı yapılan cari hesaplar için kullanılmaktadır. Cari hesabın yurtiçi dövizli faturaları hangi döviz tipi ile takip ettiği bu sahaya girilmelidir. Bu saha dolu olduğunda program, ilgili cari hesabın yurtiçi dövizli fatura işlemi yaptığını anlayacak ve girilen döviz tipi dışında bir döviz tipi ile fatura girişi yapılamayacaktır. Bununla beraber bu uygulamada TL tahsilâtların yapılabilmesi için “Döviz Tipi” sahasının 0 (sıfır) olarak bırakılması gerekecektir. Eğer bu sahaya bir döviz tipi girilir ise TL tahsilât ve ödeme yapılamayacaktır.

Uygulamada, yurtiçi döviz tipi dolu, döviz tipi boş bırakılan cari hesapların senet/çek modülleri dışında, yurtiçi döviz tipinden farklı bir döviz tipi ile işlem görmesi engellenmiştir (Kasa Modülü, Dekont Modülü).

Eğer aynı cari hesap ile yurtiçi kesilen faturalarda, farklı döviz tipleri kullanılıyor ise kullanılan her bir döviz tipi için ilgili cari hesaba, farklı cari hesap kartları açılması gerekmektedir. Yurt içi döviz uygulaması ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Cari/Ek–1(Yurt İçi Döviz Uygulaması).

Firma Takvimi

Cari hesabın hangi takvimden çalıştığı bu sahadan belirlenmektedir. Cari hesabın çalıştığı özel bir takvim var ise daha önce Yardımcı Programlar/Firma Takvimi bölümünden tanımlanmış olmalıdır. Özel bir takvim yok ise yani genel takvime göre çalışılacak ise bu saha boş geçilebilir veya genel takvimin kodu girilebilir.

Firma Takvimi ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Yardımcı Programlar/ Firma Takvimi.

Ödeme Günleri

Firmanın çalışma günlerinin işaretleneceği bölümdür. Firma için girilen kayıtlarda, vade tarihi olarak çalışma günlerinin dışında bir gün bulunur ise program, buradaki çalışma günlerine göre vade tarihini ayarlayacaktır. Örneğin; Cari hesabın firma takvimini kullandığını, ödeme günlerinin Pazartesi, Salı ve Cuma olduğunu düşünelim. Bu durumda, kesilen bir faturanın vade tarihi Çarşamba gününe denk geliyorsa, işlem türüne göre Vade tarihi Cuma veya Salı gününe alınacaktır.

Bu tanımlamaların yapılmasından sonra artık Fatura, Çek/Senet ve Dekont (Genel Dekont Kaydı, Serbest Meslek Makbuz Kaydı, Genel Gider Cari Hesap Fatura Kaydı) Modüllerindeki vade tarihlerinde takvim kontrolü yapılacaktır.

Firma Takvimi ile ödeme günlerinin kullanımı ilgili detaylı bilgi için bakınız Yardımcı Programlar/Firma Takvimi.

Vade Günü

Cari hesaba standart vade uygulanıyorsa, yani o cari hesap için hep aynı vade günü veriliyorsa bu alana vade günü girilmelidir. Bu sahaya girilen vade günü, fatura toplam bilgileri bölümüne otomatik olarak gelecektir. Fatura kaydı sırasında vade gününü değiştirmek veya silmek mümkündür.

Ödeme Tipi

Cari hesaba ait ödeme tipinin seçileceği sahadır. Nakit, havale ve çek olmak üzere 3 değişik ödeme tipi desteklenmektedir. Burada seçilen ödeme tipi, ilerleyen bölümlerde anlatılacak olan ödeme emirleri işleminde kullanılacaktır. Ödeme Emirleri ile ilgili detay bilgi için bakınız Cari/İşlemler/Ödeme Emirleri.

Muh. Kodu

Cari hesapların muhasebe ile bağlantısını sağlamak amacıyla kullanılır. İlgili cari hesabın muhasebe kodunun girileceği sahadır. Bu sahaya girilen muhasebe kodu hesap planında tanımlanmamış ise program bu sahadan geçilmesine izin vermeyecektir. İlgili hesap kodunun hesap planında tanımlanması gerekir.

Kur Farkı Borç M. Kod

Dövizli çalışan cari hesaplarda kur farklarından kaynaklanan gelirlerin cari hesap bazında atılacağı muhasebe hesap kodudur. Kur farklarının kapatılması ile ilgili detay bilgi için bakınız Cari/İşlemler/Döviz İşlemleri/ Döviz Farklarını Kapatma.

Kur Farkı Alacak M. Kod

Dövizli çalışan cari hesaplarda kur farklarından kaynaklanan giderlerin cari hesap bazında atılacağı muhasebe hesap kodudur. Kur farklarının kapatılması ile ilgili detay bilgi için bakınız Cari/İşlemler/Döviz İşlemleri/ Döviz Farklarını Kapatma.

Nakliye Katsayısı

Faturalarda satılan ürüne göre otomatik olarak nakliye hesaplaması yapılmasını sağlayan sahadır. Stok modülündeki Nakliye tutarı ve Birim ağırlık sahalarıyla bağlantılı çalışır. Kullanılmadığı durumlarda müşterilerin bekleyen sipariş tutarlarının bu sahada oluşturulması ve oluşan bilgilerin raporlanabilmesi sağlanabilmektedir. Bunun için Fatura raporlarından “Sipariş İcmal” raporu alınırken Alınan Siparişler istendiğinde genel kısıtlar bölümünde bulunan “Müşteri Sipariş Bakiyeleri Cariye İşlensin” sorusuna onay verilmesi yeterlidir. Ama bu işlem çalıştırılınca cari hesapta nakliye katsayısı sahasındaki bilgiler silinerek üzerine yazılacağı için bu duruma dikkat edilmelidir.

Bölge Farkı İsk

Nakliye destek primi olarak da ifade edilen Bölge Farkı İskontosu, faturada hesaplanan nakliye bedelinin bir kısmının iskonto olarak düşülmesi amacıyla kullanılmaktadır. Müşteri ile daha önceden anlaşmaya varılan bir indirim tutarı varsa bu tutar Cari Sabit Bilgilerinde bulunan Bölge Farkı İsk sahasına girilerek belgelere program tarafından getirilmesi sağlanabilir. Konu ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Fatura/Nakliye İşlemleri ve Fatura/Ek–2 (Bölge Farkı İskontosu).

İskonto Oranı

Bu sahaya girilen yüzdesel iskonto oranı, cari hesap ile ilgili sipariş, irsaliye, fatura kayıtları girilirken, program tarafından fatura altı iskonto 1 sahasına gelecektir. Fatura kaydı sırasında gelen bu oran değiştirilebilir, iptal edilebilir.
Liste Fiyatı

Stok sabit kartında belirtilmiş olan (Satış Fiyatı 1,2,3,4) fiyatlardan birisini cari hesap ile bağlamak amacıyla kullanılır. Burada girilen fiyat koduna göre fatura işlemi sırasında tüm stokların otomatik olarak burada belirtilen fiyatları gelecektir. Fatura kaydı esnasında fiyat değişikliği parametrelere bağlı olarak yapılabilir ya da yapılamaz.

Rapor Baz Tarihi

Cari hesap ile en son mutabakat sağlanan tarih bilgisinin girilebilmesi amacıyla kullanılan rapor amaçlı bir sahadır.

Koşul Kodu

Koşul uygulamasını kullanarak, cari hesaplar bazında fatura modülünde farklı iskonto, vade günü vs. gibi uygulamalar yapan firmaların, içinde bulundukları cari hesapta hangi koşulun kullanıldığını bu sahaya girmeleri gerekmektedir.

Koşul uygulaması ile ilgili detay bilgi için bakınız Cari/Kayıt/Koşul Kayıtları

Fiyat Grubu

Stoktaki fiyat listeleriyle bağlantı sahasıdır. Fiyat Grubu kullanımı ile ilgili detay bilgi için bakınız Stok/Kayıt/Stok Fiyat İşlemleri.

Faturadan Proje Bazında Detaysız

Proje kodu uygulamasında, fatura kalem kayıtları sırasında farklı proje kodları girilebilmektedir. Bu durumda program, faturadaki bilgileri, cari hareketlerine aktarırken proje kodu bazında aktarmaktadır. Tabi bu durumda bütün cari raporlarda, bir tek fatura için birden fazla kayıt listelenecektir. Bu parametre işaretlenmezse farklı proje kodlarına sahip faturaya ait kayıtlar cari hareketlere proje kodu bazında detaylı olarak aktarılacaktır. Eğer, bazı cari hesaplarda, fatura kaydı cari hareketlere aktarılırken, proje kodu bazında detaylı aktarılmayacak ise bu parametre işaretlenmelidir. Bu durumda, faturadan kaynaklanan cari hareketlere proje kodu olarak, fatura üst bilgilerinde girilen proje kodu aktarılacaktır.

Müşteri ürün bazında farklı KDV sistemi

Cari hesap bazında farklı KDV oranları uygulayan firmaların kullanabilecekleri bir bölümdür. Bu uygulamanın desteklenmesi amacıyla Cari Planlama Kayıtlarında Alış/ Satış KDV oranı alanları bulunmaktadır. Müşteri Bazında Farklı KDV Sistemi işaretliyken, ilgili cari hesap için fatura kaydı yapıldığında Cari Planlama Kayıtlarında girilen orana göre KDV hesaplanacaktır. Cari planlama kayıtlarında Alış/Satış KDV oranı ile ilgili detay bilgi için bakınız Cari/Kayıt/Cari Planlama Kayıtları Cari hesap ile ilgili kayıtlar girildikten sonra “Kaydet” tuşuyla kayıt tamamlanır. Açılan bir kayıt, kayıt-iptal tuşuyla silinebilir. Hareket kayıtları mevcut olan kartı silmek mümkün değildir. Açılmış olan bir kart üzerinde değişiklik yapılarak (cari kod harici) kaydet tuşuna basılmak suretiyle kayıt düzeltilebilmektedir.


Ek Bilgiler Ekranı

Cari Hesap Kayıtları EkranıEk Bilgiler

Dağıtım Ana Cari

Dağıtım modülünü kullanan firmalarda, birden fazla cari hesabın birleştirilerek tek bir cari hesap olarak kullanıldığı durumlarda ana cari kodunun girileceği sahadır. Detay bilgi için bakınız Dağıtım/Cari Dağıtım Bilgileri.

Bağlı Cari kodu

Bu alan ile Farklı teslim adresleri için cari kartların birbirleri ile ilişkilendirilmesi sağlanmaktadır. Detay bilgi için bakınız Cari/Ek–2 (Farklı Teslim İçin Adres Cari Kartları).

Adres Tipi (Fatura, İrsaliye, Ziyaret)

İrsaliye ve faturalarda kullanılan farklı teslim adresleri için açılan adres cari kodları ile ana cari kodların ilişkilendirilerek tek bir işlem ile hem cari kodun hem de adres cari kodunun irsaliye ve faturaya getirilmesini sağlayan alandır.

Detay bilgi için bakınız Cari/Ek–2 (Farklı Teslim İçin Adres Cari Kartları).

Açıklama (1,2,3 )

Bu sahaya firmayla ilgili hatırlatıcı notlar girilebilir. Bu bilgiler fatura ekranında Üst Bilgilerde görüntülenecektir.

Plasiyer kodu, grup kodu,kod1, kod2, kod3, kod4, kod5

Raporlama ve prim takibinin yapılabilmesi amacıyla kullanılan sahalardır. Detay bilgi için bakınız Cari/Plasiyer Kodu, Grup Kodu, Kod1, Kod2, Kod3, Kod4, Kod5 Kayıtları.

Ödeme Kodu

Ödeme Planı Kayıtlarında bir cari hesap için tanımlanmış ödeme kodunun faturada otomatik olarak gelmesi isteniyorsa, bu alana o cari hesap için kaydedilmiş ödeme kodunun girilmesi gerekmektedir. Ödeme Planı Kayıtları ile ilgili detay bilgi için bakınız Cari/Kayıt/Ödeme Planı Kayıtları.

Ek BilgilerKilit

Açık

İlgili cari hesap için her modülden her türlü kayıt yapılabilir.

Fatura İşlemlerinde Kilit

Fatura İşlemlerinde Kilit işaretlenir ise ilgili cari hesaba, fatura modülünden herhangi bir kayıt yapılamayacak fakat diğer modüllerden işlem yapılabilecektir.

Tüm İşlemlerde Kilit

Tüm İşlemlerde Kilit işaretlenir ise ilgili cari kodu kullanılarak hiçbir modülden işlem yapılamayacaktır.


Kullanıcı Tanımlı Sahalar Ekranı

Grup Kodu, Kod1,2,3,4,5 gibi rapor amaçlı kullanılabilen alanların bulunduğu bölümdür. Kul. Tan. Sahalar bölümünün cari hesap kayıtları ekranında görülebilmesi için öncelikle Cari/ Parametre Kayıtları menüsünde Kullanıcı Tanımlı Sahalarda saha başlıklarının tanımlanması gerekmektedir. Parametrelerde saha başlıkları tanımlandıktan sonra bu başlıklar Cari Hesap Kayıtları ekranında başlık olarak gelmektedir. Kullanıcılar bu başlıkların karşısına tanımlamalarını yapıp bu alanlar ile ilgili rapor alabilmektedirler.


Cari Bilgisi Ekranı

 Kaydedilen cari hesaba ait tutulması istenen özel bilgilerin, notların girileceği ekrandır. Bu bilgiler cari kodu bazında saklanacaktır.


Döviz Hareketleri Ekranı

Bu bölümden, ilgili cari hesabın YTL. ve dövizli kayıtlarının, döviz tipi bazında toplam ve bakiye değerleri izlenebilmektedir. Dövizli İşlemler Kümüle Bilgisi bölümündeki grid ekranından bilgi alınmak istenilen döviz tipi üzerinde, fare ile tıklandığında, ekranın sağ kısmında borç toplamı, alacak toplamı ve bakiye bilgisi izlenebilir.

Cari Hesap Kayıtlarında Kullanılan Özel Tuşlar

Cari kartlarda kullanılabilecek bazı yardımcı tuşlara, farenin sağ tuşu tıklanarak ulaşılabilmektedir.

Benzer özelliklere sahip cari kartların tanımlanması gerekiyorsa kullanabilecek bir tuştur. Bu tuş ile daha önce tanımlanmış cari kartlar başka bir kod verilerek çoğaltılabilmektedir. Böylece aynı bilgileri her cari hesap açılışında girmek yerine, kopyalayıp sadece farklı olan özellikleri değiştirilebilmektedir. Bu işlemin yapabilmesi için izlenmesi gereken yol şöyledir:

Öncelikle yeni açılmak istenilen cari kod yazılarak bir kez <Tab> tuşuna basılmalıdır.

Farenin sağ tuşu ile, “Cari Kartı Kopyalama” adımı tıklanmalıdır.

Cari kodu sahasında Kopya Kod sorgulanacaktır. Bu sahaya bilgilerinin aynısı kopyalanacak, daha önceden açılmış cari kod girilerek <Tab> tuşuna basılmalıdır.

Ekrana daha önce açılmış olan kartın bilgileri, yeni cari kodunda gelecektir. Kayıt tuşuna basılarak yeni cari kartı kaydedilmelidir.


Farklı serilerde sırasıyla açılmış olan cari kartlarda, belli bir seride açılanların en büyük olanının bulunması için kullanılması gereken tuştur. Örneğin; 010001, 010002 şeklinde açılmış olan cari kartlar olsun. Bu durumda, 01 serisinden en son açılan kartın bulunup, bir büyüğü ile yeni bir kart açılması gerekiyor ise bu tuş kullanılabilir. Bunun için aranılan serinin istenilen bölümüne kadarının (01 gibi) cari kodu sahasına yazılması ve farenin sağ tuşundaki bu seçeneğin tıklanması yeterlidir. Böylece cari kodu sahasında yazılan bilgiye sahip son cari kodu bulunarak ekrana getirtilecektir.