You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Current »

Satış Siparişi e-Dönüşüm Detayları bilgileri aşağıdaki şekildedir:

AlanAçıklama
e-FaturaSatış siparişinin e-Fatura olup olmadığını belirten alandır.

e-Arşiv

Satış siparişinin e-Arşiv fatura olup olmadığını belirten alandır. e-Fatura kapsamına girmeyen faturalar e-Arşiv şeklinde otomatik olarak işaretlenir.

Online Satış Faturası

e-Arşiv kapsamındaki faturaların online satış işleminden geldiğini belirtmek için işaretlenir. Organizasyonel birim e-Arşiv kullanıcısı, faturaya seçilen cari hesap e-Fatura kullanıcısı değil ise bu alana e-Arşiv seçeneği gelir.

e-İrsaliyeSatış siparişinin e-İrsaliye olup olmadığını belirten alandır. Cari Hesap alanında ve Organizasyonel Birim alanında seçilen cari hesabın ve birimin e-İrsaliye kullanıcı olması durumunda, siparişlerde e-Dönüşüm Detayları sekmesinde e-İrsaliye kutucuğu işaretli duruma geçer.
Sanal e-İrsaliyeGiden e-İrsaliyelerde, organizasyonel birim e-İrsaliye kullanıcısı ancak cari hesabın e-İrsaliye kullanıcısı olmadığı gönderimlerde, irsaliyeler Sanal e-İrsaliye olarak gönderilir. Siparişin e-Dönüşüm Detayları sekmesinde Sanal e-İrsaliye kutucuğu otomatik olarak işaretli duruma geçer. Bu alan oluşacak irsaliye için bilgi vermek amaçlıdır. 

e-Arşiv Belge Detayı

e-Arşiv bilgileri, faturalama türü e-Arşiv olarak belirlenen satış siparişlerinin e-Dönüşüm Detayları sekmesinde e-Arşiv Belge Detayı seçeneği ile girilir. Kurum ve fişte belirtilen cari hesap e-Arşiv kullanıcısı olmalıdır.

e-Arşiv kullanıcısı olan cari hesap tanım kartları içerisinde belirtilen gönderim şekli öndeğer olarak alana gelir ancak değiştirilebilir.

Bu penceredeki bazı alanlar zorunludur. Örneğin; Gönderim Şekli alanının değeri “Belirtilmemiş” olduğunda, e-Arşiv bilgileri kaydedilmemiş sayılır. Bu durumda sipariş kaydedilmez.

e-Arşiv Belge Detayı bilgisine sahip bir sipariş Faturala işlemi ile faturalanırsa e-Arşiv belge detayı bilgileri de faturaya aktarılır. Fatura üzerinden belge detayında bir değişiklik yapılırsa da siparişe de yansır.

“Toplu Faturalama” işlemi sonucu oluşan faturanın “e-Arşiv Belge Detayı'na", irsaliyelerin sırasına göre “e-Arşiv Belge Detayı” bulunan ilk irsaliyenin bilgisi aktarılır.

Muafiyet Bilgileri

KDV Muafiyet Kodu: Sipariş için geçerli olan KDV Muafiyet Kodu'dur. Otomatik fatura kesildiğinde siparişte yer alan bu alanlara bilgi olması gereklidir. 

KDV Muafiyet Sebebi: e-Faturalarda, KDV tutarı "0" (Sıfır) olan fatura geneli için muafiyet sebebinin girilmesi zorunludur. Otomatik fatura kesildiğinde sipariş için belirtilen KDV muafiyet sebebi bilgisi gereklidir.

e-İrsaliye Bilgileri

e-İrsaliye bilgileri, siparişin organizasyonel birimi "e-İrsaliye Kullanıcısı” ise hareket satırı oluşturularak malzeme ve adet seçiminden sonra bilgi girişine açılır. Taşımada kullanılan vasıta ve sürücü hakkında bilgilerin girildiği alandır. Adı, Soyadı, T.C Kimlik No, Plaka No ve Dorse No alanlarını içerir. Bilgi girişi zorunlu değildir. Alan değerleri, oluşacak fatura/irsaliye için öndeğer olarak aktarılır. Fatura/İrsaliye üzerinde değişiklik yapılır ise, değişiklikler siparişe yansımaz. Sipariş üzerinden girilen "Sevkiyat Tarihi, Sevkiyat Saati, Taşıyıcı Firma" değerleri "Toplu Sipariş Faturalama, Toplu İrsaliye Oluşturma" toplu işlemlerinde girilen öndeğerlerden önceliklidir. Sipariş üzerindeki değerler korunarak oluşacak fatura/irsaliyeye sipariş üzerindeki değerler aktarılır. Fatura/İrsaliye içerisinden uygulanan "Sipariş Aktar" işlemi ile de siparişteki "e-İrsaliye Bilgileri" taşınır.

Müşteri Bilgileri

Siparişe ait cari hesap "Perakende e-Arşiv" özelliğinde olduğunda bilgi girişine açık bir sekmedir. Cari hesaba ait Kimlik Bilgileri, İletişim Bilgileri ve Adres Bilgileri yer alır.

Sipariş üzerinden oluşturulan irsaliye ve faturalara sipariş üzerindeki "Müşteri Bilgileri" aktarılır. Aynı şekilde, Toplu Sipariş Faturalama ve Toplu İrsaliye Oluşturma toplu işlemleri ile oluşan fatura/irsaliye formlarına da aktarılır.

Tüzel Kişi

Fatura tipi e-Arşiv olduğunda Tüzel Kişi alanı işaretlenir.

Faturada seçimi yapılan Cari Hesap kartının e-Dönüşüm Bilgileri sekmesindeki Perakende Cari Hesap alanı işaretlendiğinde Tüzel Kişiler için Vergi No ve Unvan, Gerçek Kişiler için T.C. Kimlik No, Adı ve Soyadı, Ülke alanlarına bilgi girişi zorunludur. Perakende Cari Hesap seçeneği, genelde tek seferlik alışverişlerde birden fazla cari hesap kartının açılmasına gerek kalmadan satış yapılmasına olanak sağlar. Kurum, müşterileri için tek bir cari hesap tanımlar ve Perakende Cari Hesap seçeneğini işaretleyerek tüm satışlarını bu cari hesap üzerinden gerçekleştirebilir.