Tasarım odaklı düşünme, son kullanıcıları anlamaya, varsayımları azaltmaya ve başlangıçtaki anlayış seviyemizle hemen anlaşılamayacak alternatif stratejileri ve çözümleri belirlemeye çalışırken sorunları yeniden tanımlamaya çalıştığımız yinelemeli bir süreçtir.
Aynı zamanda, Tasarım odaklı düşünme problemlere karşı çözüme odaklı bir yaklaşım sunar. Normal koşullarda farklı kişi veya roller tarafından daha geniş aralıklarla yapılan işleri aynı ortamda toplayarak hızlı ve işe yarar çözümler üretmeyi hedefler.

 

 
Anlama (Understand)/Empati
Bu aşama çözmeye çalıştığımız soruna yönelik empatik bir anlayış kazanmayı amaçlar. Bu soruna muhattap olan kullanıcının/insanın deneyimlerini, motivasyonlarını anlamak için metotlar kullanarak empati oluştururuz.
Anlama (Understand)/Tanımlama
Tanımlama aşamasında, empati aşamasında oluşturduğumuz ve toparladığımız bilgileri bir araya getirip analiz ederek temel problemi tanımlamaya çalışırız. Dikkat edilmesi gereken şey; problemi tanımlarken kullanıcının ihtiyacına yönelik tanımlama yapmaktır. Yani şirketimizin şu kadar ciroya ihtiyacı var gibi bir tanımdan kaçınmalıyız.
Fikir Üretme (Ideation)
Üçüncü aşama; kullanıcı ihtiyaçlarını anlayarak tanımladığımız problemin çözümü için fikir üretmeyi amaçlar. Bu aşamadaki üretilen her fikir çok değerlidir ve kendi fikrimize sıkı sıkıya bağlı olmamalıyız.
Prototipleme (Prototyping)
Bu aşamanın amacı; belirlenen soruna mümkün olan en iyi çözümü bulabilmektir. Olası çözümlerin prototipleri, kullanıcılarla test edilir.
Değerlendirme (Evaluation)
Bu aşamada; bir önceki aşamada yapılan testlerden aldığımız geribildirimler ile değerlendirme yaparız. Bu değerlendirmeler sonucunda gerekli düzenlemeler ve iyileştirmeler yaparak önerilen çözümü tekrar test edebilir veya tamamen farklı bir fikirle Design Thinking sürecine devam edebiliriz.
 
From <https://medium.com/@yaseminefe/tasar%C4%B1m-odakl%C4%B1-d%C3%BC%C5%9F%C3%BCnme-design-thinking-1243f468c058>
 
 
Kaynaklar :
https://sherpa.blog/makale/tasarim-odakli-dusunme-design-thinking-nedir-ve-neden-bu-kadar-populer
https://medium.com/@yaseminefe/tasar%C4%B1m-odakl%C4%B1-d%C3%BC%C5%9F%C3%BCnme-design-thinking-1243f468c058