Bu bölümde girilebilecek satır sayısı sabit olmayıp, bilgi girildikçe ekran görüntüsü yukarıya kayar. Fiş ve faturalarda satırlar iki ana bölümden oluşur. Üst bölümde malzeme/hizmet satırları ile satırdaki hareket için geçerli olacak indirim, masraf ve promosyon satırları yer alır. Çizgi ile ayrılan bölümde ise fiş geneline uygulanacak masraf ve indirimler kaydedilir.
Aynı fiş içerisinde farklı malzeme/hizmet kalemlerine ait işlemler bir arada girilebilir. Bunu yapmak için, her bir farklı malzeme/hizmet kaleminin kaydedilmesi gereken işlem bilgileri (malzeme/hizmet kodu, miktarı, birimi, fiyatı vb.) o malzeme/hizmet hareketi için ayrılan satıra girilir. Başka bir deyişle, fişe kaydedilecek her malzeme/hizmet işlemi için ayrı bir satır eklenir. İşte malzeme/hizmet işlemlerine ait bilgileri taşıyan bu satırlara malzeme/hizmet satırı veya malzeme/hizmet hareketi denir. Bir malzeme/hizmet fişine istenen sayıda malzeme/hizmet satırı girilebilir.
Sipariş, İrsaliye ve Faturalarda Çoklu Malzeme Seçimi
Satış siparişi, irsaliye ve faturalarında bir seferde birden fazla malzemeyi fiş/faturaya aktarmak için, açılan malzemeler listesinden aktarılmak istenen malzemeler işaretlenir ve "Seç" ile her bir malzeme ayrı bir satır olarak fiş/faturaya aktarılır.
Kayıt türü sabit kıymet, depozitolu ve karma koli olan malzemelere ait hareketler kaydedilirken tür alanında yapılan işlemin depozitolu işlem ya da karma koli işlemi olduğu belirlenir. Daha sonra hareket bilgileri girilir.
Satırdaki malzeme/hizmet için geçerli olacak indirim, masraf ve promosyon işlemleri, ait olduğu işlem satırının altından, tür kolonunda uygulanacak işlem türü (indirim, masraf, promosyon) belirlenerek kaydedilir.
Malzeme/hizmet satır bilgileri ekranda gözüken alanlar yanında İşlemler menüsünde yer alan seçenekler ile açılan pencerelerden girilir. Her fiş satırında yer alan bilgiler ise şunlardır:
Türü: Satır türünü belirtir. Malzeme, hizmet, karma koli, malzeme sınıfı, promosyon, indirim, masraf ve sabit kıymet seçeneklerini içerir.
Malzeme/Hizmet Kodu: Satırda hareket gören mal ya da hizmetin kodudur. Program malzeme giriş ve çıkış işlemlerinde barkod kullanımını destekler. Barkod kullanılıyorsa, malzeme kodunun girilmesine gerek kalmaz. Malzeme kartı seçimi barkod okuyucu ile gerçekleştirilir.
Malzeme/Hizmet Açıklaması: Malzeme ya da hizmetin açıklamasıdır. Kod alanına bilgi girildiğinde, malzeme ya da hizmet açıklaması alana otomatik olarak gelir.
Açıklama 2: Malzeme/hizmetin ikinci açıklama bilgisidir. Satırda malzeme/hizmet seçildiğinde alana otomatik aktarılır.
Varyant Kodu/Açıklaması: Satırdaki malzemenin varyantlı olması durumunda, malzeme varyant kodunun girildiği alandır. Kod alanına bilgi girildiğinde, malzeme varyant açıklaması alana doğrudan gelir.
Fiş ya da faturada birden fazla varyantlı malzeme seçimi yapıldığında, varyant kodu girilmemiş satırlar var ise fiş kaydedilmek istendiğinde program kullanıcıyı "Varyant seçilmemiş satırlar var" mesajı ile uyarır. Bu satırlar fiş veya faturada yeşil renkte listelenir. Yeni bir pencere açılır ve bu pencerede varyant kodu girilmemiş malzemeler listelenir. "Fişi Kaydet" düğmesine basıldığında varyant kodu girilmemiş satırlar silinerek fiş kaydedilir.
Miktar: İlgili malzeme kaleminden ya da hizmetten kaç birim giriş ya da çıkış yapılacağı bu kolonda belirtilir. Barkod okuyucu kullanılıyorsa, her malzeme kalemine ait barkod okutulduğunda miktar kolonu otomatik olarak güncellenir.
Bekleyen Miktar: Bu alan sipariş fişlerinde yer alır. Satırda belirtilen miktarın henüz sevkedilmemiş bekleyen kısmını gösterir.
Birim: Giriş ya da çıkış işleminin hangi birim üzerinden yapılacağı belirlenir. Malzemelere ve verilen hizmetlere ait işlemler, malzeme ya da hizmet kartında tanımlanan birimlerden herhangi biri üzerinden kaydedilir. Kartta verilen ana birim fişe öndeğer olarak aktarılır. Malzeme kartlarında her birim için ayrı barkod tanımlanabilir. Bu durumda, birim seçimi barkod okuyucudan gelen numaraya göre program tarafından belirlenir.
Birim Fiyat: Malzeme ya da hizmetin birim fiyatıdır. Bu alana birim fiyat bilgisi girilir. Listele düğmesi tıklanır ve birim fiyat seçenekleri listelenir. Stoklar için tanımlı fiyat, ortalama fiyatı, son alış ya da satış fiyatı, son satınalma/satış teklif fiyatı, eldekilerin ortalaması, girişlerin ortalaması, dönemsel ortalama ile LIFO ve FIFO maliyet değeri seçilebilir. Verilen hizmetler için ise tanımlı fiyat ve son alış fiyatı seçilebilir.
Birim fiyat seçenekleri arasında "Stok Maliyet Yöntemini Kısıtla" parametresinde yapılan seçime bağlı olarak maliyet yöntemlerine göre hesaplama seçenekleri de yer almaktadır. Malzeme Yönetimi Parametreleri arasında yer alan "Stok Maliyet Yöntemi Kullanımını Kısıtla" parametresinde "Evet" seçiminin yapılmış olması durumunda yalnızca firmanın kullandığı maliyet yöntemi birim fiyat seçenekleri arasında yer alır. Hayır seçilirse tüm maliyet yöntemleri birim fiyat seçenekleri olarak listelenecektir.
Döviz Türü: Fiş ya da fatura satırındaki işlemlerin yerel para birimi dışında farklı bir döviz üzerinden kaydedilmesi ve fatura kesilmesi durumunda döviz türünün belirtildiği alandır. Satırlar için geçerli olacak döviz türü, Kullanılacak para birimi alanında belirlenir. Döviz türleri listelenir ve seçim yapılır.
Dövizli Birim Fiyat: Malzeme ya da hizmetin dövizli birim fiyatıdır. Kullanılacak para birimi alanında seçilen döviz türü üzerinden birim fiyat bilgisi girilir.
İndirim %: Yalnızca satırdaki malzeme için geçerli olacak indirim yüzdesidir.
KDV (%): Malzeme/hizmet kartında tanımlı KDV yüzdesidir. Otomatik olarak gelir.
Tutar: Satırdaki işlem tutarıdır. Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.
Net Tutar: Malzeme veya hizmetin KDV hariç ve indirimler sonrası satır net tutarıdır.
Dövizli Tutar: Satırdaki işlem tutarıdır. Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.
KDV Tutarı: Satırdaki işlemin KVD yüzdesi ve tutar üzerinden hesaplanan KDV tutarıdır.
KDV (D/H): Satırda işlem gören malzeme ya da hizmete ait birim fiyata KDV tutarının dahil olup olmadığı belirlenir. Fişte yer alan her satır için ayrı ayrı işlem yapılır.
KDV kolonu Hariç ve Dahil olmak üzere iki seçeneklidir. Programda öndeğer olarak Hariç seçilidir. Satırdaki birim fiyata KDV dahilse bu kolonda Dahil seçimi yapılır.
Fiş dökümleri ve ekstreler, hizmet ve fatura raporlarında, KDV dahil olarak belirlenmiş satır tutarları KDV'leri ayrıştırılmış olarak listelenir.
KDV Muafiyet Sebebi: İstisna ve Özel Matrah tipindeki e-Faturalarda ve e-Arşiv faturalarında, KDV tutarı "0" (Sıfır) olan satırlar için muafiyet sebebinin girildiği zorunlu alandır.
KDV Muafiyet Kodu: KDV tutarı "0" (Sıfır) olan Özel Matrah ya da İstisna türündeki e-Fatura ve e-Arşiv faturaları için muafiyet kodunun girildiği zorunlu alandır. Girilmediği takdirde program kullanıcıyı uyarır. Özel Matrah ya da İstisna faturaları haricindeki faturalarda bu alan edit edilemez.
Ek Vergi Muafiyet Kodu: Ek vergi tutarı "0" (Sıfır) olan İstisna tipindeki e-Fatura ve e-Arşiv fatura satırları için ek vergi muafiyet kodunun girildiği zorunlu alandır. Girilmediği takdirde program kullanıcıyı uyarır. İstisna faturaları haricindeki faturalarda bu alan edit edilemez.
Ek Vergi Muafiyet Sebebi: İstisna tipindeki e-Faturalarda ve e-Arşiv faturalarında ek vergi tutarı "0" (Sıfır) olan satırlar için ek vergi muafiyet sebebinin girildiği zorunlu alandır. Girilmediği takdirde program kullanıcıyı uyarır. İstisna faturaları haricindeki faturalarda bu alan edit edilemez.
Bu alanlarda bilgi giriş zorunluluğu yalnızca ÖTV tipindeki ek vergiler için geçerlidir. İstisna tipindeki e-Faturalarda ve e-Arşiv faturalarında ek vergi tutarı "0" (Sıfır) ise ve fatura satırındaki malzeme kartında seçilen ev vergi tanımının Evrensel Kod alanında 0071, 0073, 0074, 0075, 0076, 0077, 9077 kodları seçilmiş ise, Ek Vergi Sebebi ve Ek Vergi Kodu alanları boş bırakılamaz.
Tevkifat Kodu: e-Fatura ya da e-Arşiv faturalarında satırda tevkifat uygulanmış malzeme seçildiği takdirde doldurulması zorunlu alandır. Bu alan yalnızca satıra tevkifatlı malzeme/hizmet seçildiğinde edit edilebilir.
Statüsü: Bu alan yalnızca sipariş fişlerinde yer alır. Verilen ya da alınan sipariş statü bilgisi bu alanda belirlenir. Bekliyor ve kapandı olmak üzere iki seçeneklidir.
Çok satırlı siparişlerdeki tüm hareketleri aynı anda "Kapandı" durumuna getirmek için sipariş satırlarında F9/sağ fare düğmesi menüsünde yer alan "Toplu Statü Kapat" seçeneği kullanılır.
Hareket Özel Kodu 1/2: Fiş satırlarını gruplamak, rapor alırken bir grup bilgiyi filtrelemek ve bu gruplanan bilginin toplamını görmek için kullanılır. Sipariş hareketi aktarımlarında filtre olarak kullanılır. Bu alanı kullanıcı, fiş üzerinde yer almayan fakat girmek istediği bir bilgiyi kaydetmek için de kullanabilir.
Satırdaki özel kod ile fişin üst bölümünde yer alan özel kod farklıdır. Fişin üst bölümündeki özel kod fiş geneline ait özel koddur. Satırdaki özel kod alanı ise hareketleri gruplamak için kullanılır.
Fişlerle ilgili tüm raporlarda hareket özel kodu bilgisine göre filtreleme yapılabilir. Ancak fişlerin hareket özel koduna göre sıralaması program tarafından yapılmaz.
Teslimat Kodu: Malzeme teslim şekli kodudur.
Sabit Kıymet Kaydı: Satırdaki işlemin sabit kıymet kayıtları ile ilişkilendirilmesi durumunda sabit kıymet kayıt bilgisinin görüntülendiği alandır.
Çıkış İzleme Numarası: Lot/Seri takip sistemine dahil olmayan malzemeler için çıkış hareketlerinde izleme amaçlı kullanılır. İrsaliye ve faturalarda yer alır.
Sipariş Fiş No: Fatura ve irsaliyelere sipariş fişi aktarımlarında, aktarılan; fatura veya irsaliyenin bağlı olduğu fiş numarasıdır.
Sipariş Tarihi: İrsaliye veya faturaya aktarılan sipariş fişi tarihidir.
Ödeme Şekli: Satırdaki hareket için geçerli olacak ödeme şeklidir. Verilen hizmet kartında ya da malzeme kartında ödeme planı kodu verilmişse, malzeme veya hizmet kartı seçildiğinde ödeme planı kodu alana öndeğer olarak aktarılır. Farklı bir plan uygulanacaksa değiştirilir.
Fiş ya da faturada birden fazla mal veya hizmet satırı yer alıyorsa, her malzeme ya da hizmet için geçerli olacak ödeme planı, satırda kaydedilir.
Sipariş fişleri ve irsaliyeler faturaya aktarıldığında, sipariş fişi ya da irsaliyede verilen ödeme planı kodu faturada satırındaki ödeme şekli alanına aktarılır.
Ödeme planı kodu verilen her satır, ödeme planına göre parçalanarak borç takip sisteminde yer alır. Satırda Ödeme Planı kullanılıyorsa, genel ödeme planı satırı etkilemez. Genel ödeme planı fiş ya da faturadaki boş satırlar için geçerli olur.
Satış ve/veya Satınalma parametrelerinde Sipariş/İrsaliye/Fatura Satırları Ödeme Şekli Güncellensin parametre satırında "Evet" seçiminin yapılması durumunda, sipariş/irsaliye ve/veya fatura genel bilgilerinde belirlenmiş olan ödeme şekli fiş satırına öndeğer olarak aktarılır; ayrıca, fiş satırında seçili olan ödeme planı, ödeme planı ya da cari hesap değişikliğinde (cari hesapta seçili bir ödeme planı var ise) güncellenir.
Ek Vergi Tutarı: Satırdaki malzeme ek vergi (Özel Tüketim vergisi) uygulamasına tabi ise ek vergi tanımında belirtilen oran ya da tutar üzerinden hesaplanan ek vergi tutarıdır.
Ek Vergi Matrahı: Hesaplanmak istenilen ÖTV matrahının doğrudan yazılarak, ÖTV'nin bu alandaki değer üzerinden hesaplanması için kullanılır. Ek Vergi Tutarı alanı, matrah üzerinden hesaplanan ÖTV tutarını göstermektedir.
Açıklama: Satırdaki işleme ait açıklamadır.
Statü: Bu alan yalnızca sipariş fişlerinde yer alır. Satış ya da satınalma sipariş statü bilgisi bu alanda belirlenir. Bekliyor ve kapandı olmak üzere iki seçeneklidir.
Satış Elemanı Kodu: Satırdaki satış işleminin ilişkili olduğu satış elemanı kodudur.
Proje Kodu: Fiş satırında yer alan malzeme/hizmetin ilişkili olduğu proje kodudur. Kayıtlı proje kartları listelenir ve ilgili tanım seçilir.
Fiş/faturada cari hesap seçildiğinde, "Fiş Satırları Proje Bilgileri Güncellenecek" uyarı mesajı ekrana gelir. Tamam'a tıklandığında satırdaki Proje Kodu alanı güncellenir, Cari Hesap kartı Diğer sekmesinde seçilen proje kodu bu alana aktarılır; fakat satırda seçili malzeme kartında proje belirtilmişse, satıra, malzeme kartındaki proje kodu aktarılacaktır.
Ambar: Satırdaki işlemin ait olduğu ambarı belirtir. Satış ve Dağıtım parametrelerinde Fiş satırları ambar bilgisi değiştirilebilsin satırında evet seçiminin yapılması durumunda bilgi girilebilir.
Temin/Teslim Tarihi: Satınalma ve satış sipariş fişlerinde yer alır. Siparişin temin tarihi ile teslim tarihi bu alanda belirtilir.
İade İşlemlerine ait İrsaliye ve Faturalarda İade Bilgileri: İade irsaliye ve faturalarında iade tipi, iade işlemi ve iade maliyeti alanları yer alır. İade irsaliye ya da faturası ile iade edilen malın hangi maliyet ile iade edileceği iade tipi alanında yapılacak seçimle belirlenir. İade tipi kolonu; İade Maliyeti, Giriş/Çıkış Maliyeti ve Güncel Maliyet olmak üzere üç seçeneklidir.
Giriş çıkış maliyeti seçiminde iade işlemi seçilen malzeme hareketinin birim fiyatı üzerinden yapılır. İade işlemi kolonuna, işleme ait fiş numarası ve bu fişteki satır sayısı aktarılır. İade edilen mal miktarı belirtilir.
Güncel maliyet seçimi yapılırsa, Ticari Sistem bölümünde Malzeme Yönetimi Parametrelerinde belirlenen maliyet yöntemine göre hesaplanan güncel maliyet iade işlemi alanına aktarılır.
İade maliyeti seçiminin yapılması durumunda, iade maliyeti kullanıcı tarafından iade maliyeti alanından kaydedilir.
Rezerve: Rezervasyon malın satış ya da üretim için ayrılmasıdır. Bu alanda yapılan seçim üretim ve malzeme takibi açısından önemlidir. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir. "Evet" seçiminin yapılması durumunda, Rezerve Miktarı alanında belirtilen miktar kadar mal teslim edilmek üzere rezerve edilir.
Rezerve Miktarı: Rezerve alanında "Evet" seçiminin yapılması durumunda, rezerve edilen mal miktarını girmek için kullanılan alandır.
Rezerve Tarihi: Malzemenin rezerve edildiği tarih bilgisidir. Malzeme toplamları tablosu ve raporlarda rezerve edilen malzemeler için baz alınacak tarih bilgisidir; toplamlar bu bilgiye göre güncellenir. Fiş tarihi değiştirildiğinde program kullanıcıyı "Rezerve Tarihleri Değiştirilecektir" mesajı ile uyarır ve rezerve tarihi fiş tarihi doğrultusunda güncellenir.
Tevkifat Pay/Tevkifat Payda: Sipariş, İrsaliye ve Fatura satırına tevkifat uygulanan bir malzeme ya da hizmet seçildiğinde işlem için geçerli olacak tevkifat oranlarını belirtir. Tevkifat oranı öndeğerleri satırda seçilen malzeme kartından gelir; istenirse değiştirilir. Malzeme ve Hizmet kartlarında satış ve satınalma işlemlerinde geçerli olmak üzere farklı tevkifat oranları tanımlanabilir. Bu alanlar yalnızca satıra tevkifatlı malzeme/hizmet seçildiğinde edit edilebilir.
Satış Elemanı Kodu: Satırdaki satış işleminin ilişkili olduğu satış elemanı kodudur.
Masraf Merkezi: Fiş satırına ait işlemin ilgili olduğu masraf merkezidir. Tanımlı masraf merkezleri listelenir ve seçim ya da yeni tanım yapılabilir. Satırda malzeme seçildiğinde, malzeme kartında seçili satışlar hesabı masraf merkezi bu alana otomatik olarak aktarılır; istenirse değiştirilebilir.
Üretici Kodu: Talep fişi satırında yer alan malzemenin Üretici Kodu bilgisidir. Üretici kodu alanına bilgi girişi yapıldığında ilgili malzeme satırda yerini alır.
CPA Kodu: Kamu e-Faturalarında kullanılacak malzemeler için CPA kodudur. Malzeme kartı faturaya seçildiğinde kartta tanımlı bilgiler alana öndeğer olarak gelir ancak değiştirilebilir. Fatura Hareket Satırında seçili olan malzemelerin CPA bilgisi dolu olmalıdır. Aksi durumda fatura kaydedilemez.
Menşei: Kamu e-Faturalarında kullanılacak malzemeler için Menşei kodudur. Malzeme kartı faturaya seçildiğinde kartta tanımlı bilgiler alana öndeğer olarak gelir ancak değiştirilebilir. Fatura Hareket Satırında seçili olan malzemelerin Menşei bilgisi dolu olmalıdır. Aksi durumda fatura kaydedilemez.
GTİP Kodu: Kamu e-Faturalarında kullanılacak malzemeler için GTİP kodudur. Malzeme kartı faturaya seçildiğinde kartta tanımlı bilgiler alana öndeğer olarak gelir ancak değiştirilebilir. Fatura Hareket Satırında seçili olan malzemelerin GTİP Kodu bilgisi dolu olmalıdır. Aksi durumda fatura kaydedilemez.
Dağıtım Süresi (Ay): Sadece Verilen Hizmet Faturalarında bulunan bu kolonda, ilgili hizmet ödemesinin fatura tarihinden itibaren kaç aylık bir süre boyunca aylık giderlere/gelirlere yansıtılacağı belirlenir.
Dağıtım Başlangıç Tarihi: Sadece Verilen Hizmet Faturalarında bulunan bu kolonda, ilgili hizmet ödemesinin fatura tarihinden itibaren kaç aylık bir süre boyunca ve hangi başlangıç tarihinden itibaren aylık giderlere/gelirlere yansıtılacağı belirlenir.
Dağıtım Bitiş Tarihi: Gelir/Gider Tahakkuk işleminin takvim yılına göre dağıtılması için kullanılan alandır. Dağıtım süresi (ay) girilirse her aya eşit tutarda dağıtım yapılır.
Künye Numarası: e-Arşiv ve e-Fatura özelliğindeki satış irsaliye ve faturalarında, senaryo tipi Hal Fatura seçilmiş cari hesap seçimi yapıldığında görüntülenen ve bilgi girişi zorunlu alandır.
Mal Sahibi: e-Arşiv ve e-Fatura özelliğindeki satış irsaliye ve faturalarında, senaryo tipi Hal Fatura seçilmiş cari hesap seçimi yapıldığında görüntülenen alandır.
VKN/TCKN: e-Arşiv ve e-Fatura özelliğindeki satış irsaliye ve faturalarında, senaryo tipi Hal Fatura seçilmiş cari hesap seçimi yapıldığında görüntülenen alandır.