You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Current »


Bütçe Simülasyonu Oluşturma


Bütçe Simülasyonu Yönetimi modülü ile; bir sonraki ücret dönemine, farklı ödeme kalemleri ve artış oranları için maliyetler belirleyerek bütçe alt yapısı için gerekli verileri elde edebilir, iş gücü hareketlerini senaryolara ekleyebilirsiniz.
Bütçe Simülasyonu çalışmalarında kullanılacak yasal parametreler Simülasyon Kanun Parametreleri ile tanımlanır. Bütçe simülasyonunda sanal personel kartları kullanılır. Sanal personel kartları, işgücü hareketlerinin maliyetlerini senaryolara ekleyebilmek için kullanılır. İşe alım ve işten ayrılma maliyetlerinin senaryolara etki etmesini sağlar.
Örnek olarak bir bütçe simülasyonu oluşturulacaktır. Simülasyon örneği olarak ücret zammı uygulaması ve belirli bir periyotta prim uygulaması gerçekleştirilecektir.
İlk olarak Bütçe Simülasyonu menüsü açılır, tanımlar ekranına gidilir. Burada simülasyon için gerekli olan kanun parametreleri ve sanal çalışan kartları tanımlanacaktır. Arzu edilirse sanal organizasyonel birim de tanımlanabilir.



Simülasyon kanun parametreleri ekranına girilir. Yeni bir simülasyon kanun parametresi tanımlamak için için sol altta bulunan ekle butonu ile ya da sağ tuş ekle butonu ile yeni tanım ekranı açılır.

Açılan tanım ekranı içerisinde alanlara mevcut kanun parametre değerleri gelmektedir. Yeni dönemdeki değerler tahmini olarak değiştirilebilir ya da son dönemde kullanılan gerçek değerler ile kullanılabilir.



Sanal çalışan kartı tanımlamanın iki farklı yöntemi vardır. Manuel olarak eklemek ya da işlemler menüsünde yer alan çalışan kartlarından toplu sanal çalışan oluşturma işlemini kullanmaktır.




Mevcut çalışan kartlarına göre toplu sanal çalışan kartı oluşturmak için açılan ekranda istenilen filtrelere göre sanal kartlar oluşturulur.



Manuel eklenmek isteniyorsa çalışan kartları bilgileri eksiksiz girilmelidir.

Simülasyon içerisinde çalışanın ya da işverenin yararlanması gereken teşviklerin de hesaplanması için sanal kart üzerinde belirtilmesi gerekir. Sanal çalışan kartı içerisinde tabi olan ücret parametrelerinin de tanımlanması gerekir. Örnekteki simülasyonda ihtiyaç olan prim parametresi eklenecektir. Eklenmediği takdirde simülasyonda o kişiler için eksik bilgi dönecektir.

Simülasyon oluşturmak için Haraketler / Simülasyonlar menüsüne gidilir.

Ekle butonu ile yeni bir simülasyon oluşturulur. Açılan ekranda ilk olarak Kod, açıklama, simülasyonun geçerli olacağı tarihler ve şablon belirtilir. Arge çalışanlar mevcut ise Arge Sgk günü ve GV günü girilmelidir. Başlangıç tarihi ayın ilk günü olmalıdır.

Kanun parametresi sekmesinde sanal kanun parametresi üç nokta yardımı ile seçilir.

Parametre adımları ekranında simülasyonda hangi değerlerin hesaplanacağına ait bilgiler verilmektedir. Birden fazla parametre adımı olabilir.

Parametre adımı ekranında satır ekle denildiğinde simülasyon sihirbazı açılacaktır. Kanun parametresi teyiti yapılır. Sonraki diyerek devam edilir.

Sihirbazın ikinci adımında hangi değerlerle maliyet ölçümü yapılacak ise bununla ilgili satırlar eklenir. Başlangıç tarihi ve hesaplama şekli belirtilmelidir.

Ücret zammı yüzde 50 olacak şekilde ayarlanmak isteniyor ise ilk satırda parametre tipi ücret seçilmeli ve uygulaması için artı işaretli olmalıdır. Bu artış tipinin ne olması gerektiği belirtilmelidir. Değer kısmı için sayısal ya da parametrelere bağlı veriler getirilebilir. Ücret zammı dışında bir de prim eklenmek istenirse sağ tuş / düzen / satır ekle diyerek yeni bir satır açılır. Açılan satırda parametre tipi, parametre, artış tipi ve değer girilir.
Bu girilen değerlerin periyod bilgileri de girilebilir. Bu sayade ödemenin düzenli olarak her ay verileceği mi yoksa bir defaya mahsus ya da belirli dönemlerde mi verileceği seçilebilir.

Dönemsel ya da bir defalık periyod seçilirse periyod bilgisi de girilmelidir. Hangi aylarda ya da hangi ayda bu ödemenin yapılacağı bilgisini içerir.

Örnekte prim ödemesi her ay 15000 TL olacaktır. Bu nedenle düzenli periyod seçeneği seçilebilir.
Adım tanımları sonrasında sonraki diyerek devam edilir.
Simülasyona dahil olacak çalışan listesi eklenmelidir. Sihirbazın bu adımında çalışanlar seçilecektir.
Satır ekle diyerek manuel olarak sanal çalışan ya da gerçek çalışan eklenebilir.

Toplu olarak filtre yardımı ile çalışanlar bu listeye eklenebilir. Verilen filtreye göre listeye çalışanlar eklenecektir. Herhangi bir filtre vermeden uygula denilirse tüm sanal çalışanlar ve gerçek çalışanlar listeye eklenecektir.


Simülasyonu yapılacak olan dönem içerisinde çıkışı olacak bir çalışan varsa çıkış tarihi verilmelidir. Eğer tazminat alacak ise tazminat hücresi evet olarak işaretlenmelidir.




Sihirbazın son adımı olan çalışan listesi eklendikten sonra uygula diyerek parametre adımı eklenmiş olur. Simülasyon kayıt edilir ve simülasyonlar ekranına geri dönülür.
Eklenen simülasyonun durumu onaylandı olarak değiştirilmelidir.

Onaylanan simülasyon hesapla butonu ile hesaplatılır.

Simülasyonun içerisine gidilip sonuç ve analizler izlenebilir.