Risk Tanımları Nasıl Yapılır?
Logo Bulut ERP servisinde cari hesap kartlarının ödenmemiş borçları üzerinden risk takibi yapılabilmekte ve risk takibine göre cari hesap kartına işlem yapılırken risk aşımı olduğuna dair uyarı verilmesi sağlanabilmekte veya işlem yapılması engellenebilmektedir.
Risk kontrolünün ne şekilde yapılacağı, geçerlilik tarihi, kontrol şekli ve risk takibinde kullanılacak para birimi, risk çarpanları, tanımlamaların geçerli olacağı cari hesaplar, Finans Yönetimi>Tanımnlar>Risk Tanımları ile kaydedilir.
Ayrıca cari hesaplar için kaydedilen risk tanımlarına Cari Hesaplar listesinde yer alan Bağlı Kayıtlar>Risk Tanımları seçeneğiyle de ulaşılabilir.
Pencerenin ekle butonu veya sağ tuş menüsünde "ekle" seçeneği ile yeni risk tanımlama ekranı açılır.



Kod: Risk tanımı tanımının servisteki takip kodudur. Kayıt numaralama şablonlarında risk tanımları için numaralama şablonu düzenlenebilir ve numara değerinin otomatik gelmesi sağlanabilir, kullanıcı elle değiştirebilmektedir. Kod alanı bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.
Kayıt numaralama şablonu hakkında daha fazla bilgi almak için bakabilirsiniz: Kayıt Numaralama Şablonları Destek Dokümanı - Logo Bulut ERP Bilgi Deposu - Global Site
Açıklama: Risk tanım adı ya da açıklayıcı bilgisidir.
Risk tanımlamalarının gruplanması istenirse özel kod alanı, detaylı yetkiye tanımlanmak istenirse yetki kodu alanı doldurulur.
Belirlenen tanımın hangi tarihler arasındaki işlemler için uygulanacağını başlangıç ve bitiş tarihleri belirtir.
Genel Kriterler bölümünde;
Organizasyonel Birim, Cari Hesap Kodu, Cari Hesap Özel Kodu, Cari Hesap Risk Grubu, Ticari İşlem Grubu, CH Organizasyonel Birimi alanları risk tanımının uygulanacağı cari hesapları filtreleme amacıyla kullanılır. Seçim yapılmadığı durumda, öndeğer olarak (*) karakteri ile tüm kayıtlar için geçerli olmaktadır.
Organizasyonel Birim: Tanımın hangi organizasyonel birime ait işlemlerde kullanılacağını belirtir.
Cari Hesap Kodu: Risk koşullarının geçerli olacağı cari hesap ya da hesapların belirlendiği alandır. Tanımlı cari hesaplar listelenerek tek bir cari hesap seçilebileceği gibi (*) yıldız karakteri ve cari hesap kodu karakterleri kullanılarak, risk tanımının istenen cari hesap(lar) için uygulanması sağlanır.
Örnek olarak, 02 yazılırsa son 2 karakteri "02" olan tüm kayıtlar, C*2 yazılırsa "C" ile başlayıp "2" ile biten tüm kayıtlar, C yazıldığında "C" ile başlayan tüm kayıtlar anlamına gelmektedir.
Cari Hesaba Özel: İlgili risk tanımının seçilen cari hesaba özel olması durumda işaretlenir. İşaretlendiği durumda cari hesap kodu alanına yıldız karakteri girişi yapılamaz.
Cari Hesap Özel Kodu: Risk tanımının uygulanacağı cari hesapların cari hesap özel koduna göre belirlendiği alandır.
Ticari İşlem Grubu: Risk koşullarının geçerli olacağı ticari işlem gruplarının belirlendiği alandır.
Risk Para Birimi: Risk takibi; yerel para birimi ve raporlama para birimi üzerinden yapılabilir. Raporlama para birimi üzerinden risk takibinin yapılması durumunda izlenen tüm toplamlar işlemin ait olduğu fişte belirtilen raporlama para birimi kuru üzerinden hesaplanarak risk kontrolüne dahil edilecektir.
Risk Kontrolü Türü: Risk kontrolleri toplamlar bazında veya işlem risk limiti bazında yapılabilir. Risk Kontrolü Toplamlar bazında yapılacaktır seçildiğinde, risk kontrolü yapılırken cari hesabın risk toplamlarına bakılır. Risk kontrolü işlemler bazında yapılacaktır seçilirse, kontroller işlem limiti bazında yapılır; her işlem için o işlemin risk limitine bakılır. Her iki durumda da risk limitleri aşılıyorsa ticari sistem parametrelerinde ya da cari hesap kartında belirlenen limit aşımı seçime göre kullanıcı uyarılır, işleme devam edilir ya da işlem durdurulur.
Risk Kontrolü Yapılacak İşlemler: Risk kontrolünün hangi işlemler için yapılacağı belirtilir. İşaretlenmeyen fiş türleri için risk kontrolü uyarıları yapılmaz.



Detaylar sekmesinde risk tutarı, kontrol kriterleri ve kontrolün ne şekilde yapılacağı belirlenir.
Risk kontrolü yapılması istenen işlemlere ait alanlar işaretlenmelidir.
Açık Hesap Riski: Açık Hesap risk limitini belirtilir.

  • Cari hesap Fişleri (Nakit Tahsilat, Nakit Ödeme, Borç Dekontu, Alacak Dekontu, Virman Fişi, Kur Farkı Fişi, Açılış Fişi, Verilen Vade Farkı Faturası, Alınan Vade Farkı Faturası, Alınan Serbest Meslek Makbuzu, Verilen Serbest Meslek Makbuzu, Kredi Kartı Fişi, Kredi Kartı İade Fişi)
  • Banka Fişleri (Gelen Havale/EFT, Gönderilen Havale/EFT)
  • Kasa İşlemleri (Cari Hesap Tahsilat, Cari Hesap Ödeme)
  • Satınalma Faturaları
  • Satış Faturaları
  • Çek/Senet Bordroları işlemleri açık hesap riski ile kontrol edilir.

Cari hesaptan alınmış olan çek ve senetler ile sipariş ve irsaliyeler için ayrıca limit tanımlanabilmektedir. Limit alanında cari hesabın risk limiti tutar olarak belirtilebileceği gibi formülde oluşturulabilir.
Kapanan Risk: Seçilen işlemlerin kapanan risk tutarlarıdır. Cari hesaba ait her işlem için kullanıcı tarafından girilen ve riski azaltan tutarlardır. Bu alanların amacı kullanıcının cari hesap riskine doğrudan müdahale edebilmesini sağlamaktır. Koşul alanında risk kontrol koşulu verilebilir.
Müşteri Çek/Senetleri: Cari hesaptan alınan çek/senetlerin riski belirtilir.
İrsaliye: Bu alanda irsaliyeler için risk limiti belirtilir.
Sipariş: Bu alanda ‚ Sevk edilebilir durumundaki siparişler için risk limiti girilir.
Risk çarpanları: Çek/senet işlemlerinde risk alanının ne zaman güncelleneceğini göstermektedir. Risk çarpanları 0 ve 1 arasında bir sayı olarak verilir.  Risk çarpanının 1 olması ilgili cari hesaba olan güvenilirliğin bir göstergesidir. Serviste öndeğer olarak "1" gelmektedir.
Risk çarpanı "1" olarak belirlenmiş ise cari hesaba çek/senet girişleri yapıldığında (ödeme olmadan önce), 0 olması durumunda ise risk toplamındaki düşme ödeme yapıldığında gerçekleşir.
Tolerans alanında risk limit tutarının tolerans değeri girilebilir veya formülle ifade edilebilir.
Limit aşıldığında ve tolerans değeri aşıldığında alanlarında, limitlerin aşılması durumunda verilecek uyarı tipi belirlenir. İşleme devam edilecek seçeneğinde kullanıcıya hiçbir uyarı verilmez, Kullanıcı uyarılacak seçiminde kullanıcıya uyarı mesajı verilerek işleme devam edilip edilmeyeceği sorulur, İşlem durdurulacak seçimi ile risk aşımında uyarı verilerek kayıt eklenmesi engellenmektedir.



Sistem Ayarları>Öndeğer Ve Parametreler>Genel>Öndeğer Ve Parametreler ekranında Finans Yönetimi>Parametreler>Risk Kontrolü sekmesinde risk kontrolleri için taslak fiş kaydında risk kontrolleri ve riski azaltan işlemler için risk kontrolü parametreleri mevcuttur. "Taslak fiş kaydında risk kontrolü" parametresi ile fişlerin taslak durumunda kaydedilirken mi kontrol edileceği veya taslak durumunda kaydedilen fişin onaylı durumuna alınırken mi kontrol edileceği belirlenir.
Örneğin bir cari hesapta girilen satış faturası tutarı ve daha alacakları tahsil edilmemiş işlemlerinin toplamı risk tanımında girilen değeri aşıyorsa, risk tanımında belirtilen uyarı tipi uygulanır.
Faturanın kontrol seçeneklerinden cari hesap risk kontrolü yapılmaması da sağlanabilmektedir.
Cari hesabın risk toplamlarına, cari hesaplar listesinde ilgili cari hesap üzerinde sağ tuş menüsünde Bilgiler>Risk Toplamları seçeneğinden ulaşılır.
Geçmişten gelen işlemlerin risk toplamlarını güncelleme işlemi de Finans yönetimi>İşlemler> Cari Hesap Risk Toplamları Güncelleme işlemi gerçekleştirilebilir.