Ödeme Hareketleri penceresi fiş ve faturalarda F9/sağ fare düğmesi menüsünde yer alır. Ödeme Hareketleri penceresinde, fiş ve fatura geneli ve satırları için geçerli olan ödeme planına göre planlanmış ödeme hareketleri tarih, ödeme tutarı ve geç/erken faiz oranları bilgileri ile yer alır. Ödeme planında yer alan satırlar, Ödeme Hareketleri penceresinden değiştirilebilir. Ödeme planı bağlanmamış fiş ve faturalar için ödeme işlemleri, Ödeme Hareketleri penceresinden planlanabilir ve Borç Takip penceresine yansır.

Faturada yer alan cari hesaba ait bir ödeme planı mevcut değilse fatura geneline ait ödeme planı Ödeme Hareketleri penceresine yansır. Eğer genele bir ödeme planı bağlanmamışsa satırlarda yer alan malzemelere ait ödeme planları hareketler penceresinde görünür. Aksi halde, eğer cari hesaba, fatura geneline ve fatura satırlarına ait ödeme planı mevcut değilse fatura peşinmiş gibi işlem görür; ödeme işlemi Ödeme Hareketleri penceresinde tek satır halinde görünür.

Faturanın bazı satırlarına ödeme planı bağlanmış, bazılarına bağlanmamışsa, satırda ödeme planı olan malzemeler için satırdaki ödeme planları, olmayanlar için ise fiş geneline girilen ödeme planı dikkate alınır. Eğer fiş geneline herhangi bir ödeme planı bağlı değilse, o zaman bu satırlar peşinmiş gibi işlem görürler. Faturada her satır için bir ödeme planı bağlanmış ise genele bir ödeme planı girmenin bir anlamı yoktur. Çünkü satırlardaki her bir malzeme için, o malzemeye ait satırda girilmiş olan ödeme planı dikkate alınır ve genele girilen ödeme planı kullanılmaz. Vade farkı faturalarında ise satır kavramı olmadığından, bu faturalarda genele girilen ödeme planı dikkate alınır. Fiş geneline bir ödeme planı bağlanmamışsa, hareket peşinmiş gibi işlem görür.

Fiş/faturaya bağlı veya Ödeme Hareketleri penceresinden girilen ödeme planı parçalı bir ödeme planı ise F9 menüsünde yer alan "Ortalama Ödeme" seçeneği ile ödeme planındaki satırların ortalama vade hesabı yapılır ve tek satır halinde ortalama gün, tutar ve faiz bilgileri ile pencerede yer alır. Fiş veya fatura kaydedilmeden önce Ödeme Hareketleri penceresi hangi durumda ise (parçalı/ortalama), kaydedildikten sonra Borç Takip penceresine o şekilde (tek satır yada parçalı satırlar halinde) yansır.

Ortalama Ödeme Hesabı: Ortalama ödeme hesaplanırken "Parçalı Ödeme" ekranındaki satırların Gün ve Ödeme Tutarı kolonlarının ağırlıklı ortalaması bulunur.

Örnek

Ödeme hareketleri penceresi aşağıdaki gibi ise:

Tarih

Gün

Ödeme Tutarı

10 / 07 / 2006

1

100

25 / 07 / 2006

15

300

15 / 08 / 2006

35

700

30 / 09 / 2006

81

200

Ortalama ödeme şu şekilde hesaplanır:

Öncelikle, hesaplama yapabilmek için bir referans tarihi belirlenir. Belirlenen referans tarihine göre gün hesabı yapılır. Yukarıdaki örnek için alınan referans tarihi 10 / 07'dir. Belirlenen referans tarihi hesaplama sonucunu etkilemez.

(1*100)(15*300)(35*700)(81*200)+100+ 300+700+200
45200 = 34,77 35
1300Hesaplama sonucu çıkan rakamı referans tarihine eklediğimizde (10 / 07 /2006 + 35 gün), ortalama ödeme tarihi 14 / 08 /2006 olarak bulunur.