Çek/senet bordrolarından İşlem Bordrosu seçilip "Ekle" komutu kullanıldığında açılan pencerede çeşitli durumlardaki müşteri çekleri/senetleri listelenir. Her bir işlem için ekrana gelen bordroda, üst bölümde bordro numarası, tarih, özel kod ve yetki kodu bilgileri kaydedilir. Satırlarda ise durum değişiklikleri kaydedilir.
Müşteriye İade: Karşılığı olmayan çekin, alınan kişiye iade edilmesinde kullanılır. Bu durumda borç dekontu otomatik olarak kesilir. Bordro satırlarında F9-sağ fare düğmesi menüsünde yer alan Çekler seçeneği ile müşteri çekleri listelenir. İade edilecek çekler işaretlenir ve "Aktar" seçeneği ile bordroya aktarılır. Çekleri bordroya toplu olarak aktarmak için Toplu Seçim seçeneği kullanılır.
Seçilen çekler bordro satırlarına aktarıldıktan sonra "Kaydet düğmesi tıklanır ve bordro kaydedilir. İade işleminden dolayı programın provizyon masrafları için kestiği borç dekontu otomatik olarak açılır. Borç İşlemleri penceresinde, işleme ait döviz bilgilerini ve muhasebe kodlarını kaydetmek için F9-sağ fare düğmesi menüsünde yer alan seçenekler kullanılır. Dekont bilgilerinde gerekirse değişiklik yapılabilir. Kaydedilen toplu işlem bordrosu, bordrolar listesinde bordro numarası, tarih, tür, toplam tutar, özel kod ve işlem açıklaması bilgileri ile listelenir.
Portföyden ve Cirodan Tahsil: Halen portföyde bulunan ya da ciro edilmiş olan çek ya da senetlerin tahsil işlemi için kullanılır. Bordro satırlarında F9-sağ fare düğmesi menüsünde yer alan Çekler/Senetler seçeneği ile çek ya da senetler listelenir. Tek tek ya da toplu olarak seçilir ve bordro satırlarına aktarılır.
Bankada Tahsil: Bankaya tahsile çıkılan çek ve senetlerin tahsil edilmesi durumudur. Bankada tahsil edilen çek ve senetler bordro satırında F9-sağ fare düğmesi menüsünde yer alan Çekler/Senetler seçeneği ile listelenir ve bankada tahsil edilmiş olanlar seçilerek bordro satırlarına aktarılır. Banka takas çekleri ile cari hesaplar arasında kesilen virman fişi ekrana gelir. Fiş üzerinde gerekirse değişiklik yapılarak kaydedilir.
Portföyde Karşılıksız / Portföyde Protestolu: Portföyde bulunan çek ya da senedin karşılıksız çıkması durumudur.
Bankada Karşılıksız / Bankada Protesto: Bankaya tahsil ve teminata verilen çeklerin karşılıksız çıkması, senetlerin ise protesto olması durumudur. Her iki durumda da banka işlem fişi otomatik olarak oluşturulur. Fiş döviz bilgileri ve muhasebe kodları fiş üzerinde F9-sağ fare düğmesi menüsünde yer alan seçeneklerle kaydedilir.
Müşteriden Portföye İade: Ciro edilen çek ya da senetlerin iade edilmesinde kullanılır. Cari hesap işlem fişi otomatik olarak ekrana gelir. Fiş döviz bilgileri ve muhasebe kodları F9-sağ fare düğmesi menüsünde yer alan seçeneklerle kaydedilir.
Bankadan Portföye İade: Bankaya tahsil ya da teminata verilen çek ya da senetlerin portföye iadesi işlemidir. Banka işlem fişi otomatik olarak kesilir.
Müşteriden Protestolu (senetler için), Karşılıksız (çekler için) İade: Cari hesaba ciro edilen çek ya da senedin karşılıksız çıkması ya da protesto olması durumunda bu çek ve senetlerin portföye alınması işleminde kullanılır. Cari hesap işlem fişi program tarafından otomatik olarak oluşturulur. Fiş döviz bilgileri ve muhasebe kodları F9-sağ fare düğmesi menüsünde yer alan seçeneklerle kaydedilir.
Cirodan Tahsil: Ciro edilen çek ya da senedin tahsil edildi durumuna alınmasıdır.
Tahsil Edilemiyor: Müşteri çeki ya da senedinin tahsil edilememe durumudur. Tahsil edilemeyen çekler işlem bordrosu satırlarında Çekler/Senetler seçeneği ile müşteri çek/senetleri listelenir ve ilgili kayıtlar seçilerek bordro satırlarına aktarılır.