You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Current »

Varlık sınıfı tanımlama esnasında kaydedilen bilgiler şunlardır:

Kod

Varlık sınıfının sistemdeki takip kodudur. Kod alanı bilgi girilmesi zorunlu bir alandır. Kod verirken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Varlıklar kodlarına göre sıralıdır. Arama, sıralama, seçme, gruplama raporlama vb. İşlemlerde hızlı ve doğru biçimde kullanılmasını sağlayan en temel bilgi kod bilgisidir. Bu nedenle gayrimenkul tanımı kaydedilirken boş bırakılmasına izin verilmeyen tek alandır.

Açıklama

Varlık sınıfının adı ya da açıklayıcı bilgisidir. 50 karakter uzunluğundadır. Açıklama alanı bilgi girilmesi zorunlu bir alan değildir. Ancak varlıklar açıklamalarına göre de sıralıdır. Arama, sıralama, seçme, gruplama raporlama vb. İşlemler açıklama bilgisinin ilk on karakterine göre de yapılır.

Sınıf Türü

Sistem Ayarları-Türler-Varlık Yönetimi menüsü altında yer alan Varlık Sınıfı Türleri ekranında kaydedilmiş türler arasından seçim yapılır.

Üst Seviye Varlık Sınıfı

Varlık sınıfları, Üst Seviye Varlık Sınıfı alanından seçim yapılarak, birbirleriyle ast üst ilişkisi içinde bağlanırlar.

Özel Kod

Varlık sınıflarını gruplamak amacıyla kullanılan ikinci bir kodlama alanıdır. 10 karakter uzunluğundadır. Kodlama yaparken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Özel kod, varlığı kuruma özel bazı kriterlere göre gruplama olanağı sağlar. Özel kod bilgisi raporlarda filtre olarak da kullanılmaktadır. Etkin raporlama için özel kodlar belirlenirken kurumdaki rapor ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır. Özel kod tanımları Sistem Ayarları program bölümünde kaydedilir. Ancak kart üzerinde yer alan özel kod alanından da eklenebilir. Özel kod alanına girilen bilgi mutlaka tanımlı bir özel kod olmak zorunda değildir.

Yetki Kodu

Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır. Her kullanıcının iş tanımına göre kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Bu alan 10 karakter uzunluğundadır. Kod verirken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Yetki kodu tanımları Sistem Ayarları program bölümünde kaydedilir. Ancak tanım üzerinde yer alan yetki kodu alanından da eklenebilir. Yetki kodu alanında girilen bilgiye göre kayıt bazında şifreleme yapılır, kayıtlara yalnızca burada verilen yetki koduna sahip kişilerin ulaşması sağlanır.

 Varlık Sınıfı Ağacı ekranında ekle seçeneği ile Varlık Sınıfı tanımlandıktan sonra Varlık Yönetimi-Tanımlar-Varlık Kategorileri (Gayrimenkul/Ekipmanlar/Nakil Vasıtası/Diğer Varlıklar)-Genel Bilgiler sekmesinde yer alan Varlık Sınıfı alanından ilgili sınıf seçilerek ağaca gelmesi sağlanır. Ekranın sol tarafında varlık sınıfları sağ tarafında ise sınıfın ilişkilendirildiği varlık bilgisi yer alır.


Varlık Ata

Varlık Sınıf Ağacında listelenen varlık sınıflarına, sistemde kayıtlı olan varlık kategorilerinden (Gayrimenkul/Ekipmanlar/Nakil Vasıtası/Diğer Varlıklar) varlık atamak için kullanılır. İşlem sonucunda atanan varlığın “Varlık Sınıfı” değeri satırda seçili varlık sınıfı olarak güncellenir. Bir varlık birden fazla sınıfa bağlanamaz.


Sınıf Bağlantısını Kopar

Sınıf Bağlantısını Kopar işlemi varlık sınıfı için sadece üst seviye bağlantısını koparmak için kullanılır. At sınıf bağlantıları korunur.


Taşı

Taşı işlemi bir varlığın sınıfını başka bir varlık sınıfına taşıyarak değiştirmek için kullanılır. Taşı işlemi, varlık sınıfı kartında “Üst seviye varlık sınıfı” değerini, varlık tanım kartında ise Varlık Sınıfı değerini günceller. Üst Seviye Varlık Sınıfının kendisi veya alt bağlantısı olan bir varlık sınıfı seçilerek taşınamaz.