Kur farkı fişi, kur farkı hesaplama işlemiyle otomatik olarak kesilebileceği gibi, bilgiler doğrudan girilerek de kesilebilir. Kur farkı fişinin doğrudan girilmesi durumunda banka fiş türü olarak Banka Kur Farkı Fişi seçilir.
Kur farkı fiş bilgileri şunlardır:
Fiş No: Kullanıcı tarafından girilen ya da otomatik olarak oluşturulan bir kur farkı fişinin numarası sistemde kayıtlı son kur farkı fişinin numarasından bir sonraki numaradır.
Fiş Tarihi: Filtrede belirtilen tarihtir.
Özel Kod: Kur farkı fişinin özel kodudur.
Yetki Kodu: Kullanıcı kayıt yetki kodudur.
İşyeri: Bu alan için iki farklı durum sözkonusudur.
Otomatik olarak hesaplatıldığında, kur farkı hesaplama işlemi sırasında İşyeri No. filtresinde eğer sadece bir tane iş yeri seçilmişse, o işyeri numarası kur farkı fişine aktarılır.
Kur farkı hesaplama işlemi sırasında, birden fazla sayıda işyeri seçilmiş ise, oluşan kur farkı fişinin işyeri bilgisi seçilen işyerlerinden ilkine eşit olur.
Bölüm No: Kur farkı hesaplama işlemi bölümlere göre yapılmaz. Kur farkı fişinde bu alan kullanıcının yetkili olduğu bölüm öndeğerine eşit olmalıdır. Gerekirse değiştirilebilir.
Fiş Satırları
Bir kur farkı fişinde hesaplama yapılan Banka hesabı sayısına ve döviz türlerinin sayısına göre çok sayıda satır olabilir.
Banka Hesap Kodu / Adı: Kur farkı hesaplatılan banka hesabının kodu ve adıdır.
Kur Farkı Döviz türü: Kur farkı döviz türünü belirtir. Kur farkı fişinin doğrudan kesilmesi durumunda döviz türleri listelenir ve satırdaki işleme ait döviz türü seçilir. Kur farkı hesaplama işleminin otomatik yapılması durumunda banka hesabı için hangi döviz türü üzerinden kur farkı hesaplanmışsa o dövizin kodu döviz türü alanına gelir.
Döviz: Satırda işlemin yerel para birimi dışında bir para birimi üzerinden kaydedilmesi durumunda geçerli olacak döviz türünü belirtir.
Borç / Alacak: İşlem türüne göre borç/alacak tutarının girildiği alandır.
Proje Kodu: Fiş satırları için proje kodu belirtilir.
Açıklama: Kur farkı hesaplatma işleminin filtrelerinde satır açıklaması girilmişse, kur farkı fişinde tüm satırlar için aynı açıklama gelir.
Sözleşme No: Satırdaki işlemin hangi sözleşmeye ait olduğunu belirlemek için kullanılan alandır.
Fiş Açıklaması: Kur farkı hesaplama işlemi otomatik olarak yaptırıldığında oluşan kur farkı fişinde açıklama alanına, kur farkı hesabının yaptırıldığı tarihe göre kur farkı hesaplaması sonucu oluşan fiş açıklaması otoma-tik olarak gelir. Gerekirse değiştirilebilir.
Banka Kredi Kodu: Banka kredi kur farkı hesaplatıldığında banka kredi kodunun seçildiği alandır. Banka kur farkı işlemi ile kur farkı otomatik hesaplandığında ve filtre seçeneklerinde “Banka Kredi Kur Farkı Ayrı Hesaplanacak” seçildiğinde, ilgili kredi kodu bu alana otomatik gelir.
Banka Kredi İşlem Türü: Banka kredi kur farkı hesaplatıldığında banka kredi işlem türünün seçildiği alandır. Kredi Açılış/Kapanış (Ana Para Tutarı) / Faiz Geliri/Gideri (Faiz Tutarı) / BSMV Tutarı / KKDF Tutarı seçeneklerini içerir. Banka kur farkı işlemi ile kur farkı otomatik hesaplandığında ve filtre seçeneklerinde “Banka Kredi Kur Farkı Ayrı Hesaplanacak” seçildiğinde, kur farkı ana para tutarı için oluşturulur. Faiz, BSMV ve KKDF için kur farkı hesaplama işleminde “Banka Kredisi için Hesaplanacak ek Kur Farkları” filtresi kullanılır.
Kur Farkı Fişinde Döviz Bilgileri
Kur farkı fişinde raporlama döviz bilgileri sağ fare düğmesi menüsünde yer alan Döviz Girişi seçeneği ile kaydedilir. Döviz penceresinde yalnızca raporlama dövizi bilgileri yer alır. Kur farkı hesaplama tarihindeki raporlama dövizi kuru öndeğer olarak kullanılacaktır.
Kur farkı hesaplarken dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Kur farkı raporlama dövizi üzerinden değil işlem dövizi üzerinden hesaplanır.
- Kur farkı fişinde, dövizli bir banka hesabına, yerel para biriminde bir hareket girilecektir bu yüzden kur farkı fişleri için döviz türü Kontrolü yapılmamalıdır.