- Faturalarda KDV Satırı Kullanımı
Borç takip ekranında faturalar ödeme planına göre parçalı listelenir.
Azeri mevzuatı kapsamında faturada yer alan anapara ve KDV tutarının da borç takip ekranında ayrıştırılarak listelenmesi sağlanmaktadır. Böylelikle anapara ve KDV tutarı için borç kapatma işlemi ayrı yapılabilir.
Borç takip ekranında KDV satırının ayrıştırılması faturada seçilen ödeme planı ile yapılır. Ödeme planı tanımında P2 ve P3 formülleri kullanılır.
Aynı günlere denk gelen fatura satırlarının ayrıştırılabilmesi için Ödeme / Tahsilat planlarına "Aynı Günler Birleştirilmeyecek" seçeneği bulunmaktadır. Fişlerde ödeme hareketleri oluşturulurken bu özellik işlevsel duruma gelmektedir.
Örneğin %20 KDV dahil 1200,00 manat satış faturası eklenerek ödeme planı seçilir. Seçilen ödeme planı tanımında;
- Ayrı satırlar birleştirilmeyecek,
- Ödeme planı 1.satırında ödeme tipi örnek olarak işlem yapılmayacak, formül alanında P2,2.satırda ödeme tipi işlem yapılmayacak, formül alanında P3 tanımlanır.
Faturada seçilen ödeme planına göre F9 ödeme işlemleri penceresinde KDV tutarı ile KDV siz tutar ayrı satırlarda listelenir. Açıklaması kolonunda da KDV tutarına ait satır için KDV bilgisi getirilir.
Borç takip ekranında "Açıklama" kolonuna, faturada ödeme işlemlerinde yer alan KDV tutarına ait satır için "KDV" metin bilgisi otomatik getirilir.
Bir fatura için ödeme planına bağlı olarak fatura tutarı ve KDV tutarı, borç takip penceresinde iki satır olarak listelenir.
Borç takip ekranında KDV hariç tutar ve KDV tutarlarının ayrı listelenmesi ve borç kapatma işleminde kolaylık sağlaması açısından borç takip penceresi filtre seçeneklerinde yer alan "Fatura Tutarı" filtresi kullanılır.
Filtre seçeneklerinde;
-Hepsi
-KDV Hariç Tutar
-KDV Tutarı yer alır.
Fatura tutarı filtresinde "KDV Hariç Tutar" seçildiğinde borç takip ekranında KDV hariç tutarlar listelenir.
Borç kapama işlemi yapılırken filtrelemeyi sağlamak amacıyla eklenen bu filtre özellikle Azerbaycan mevzuatı için kullanıma uygundur.
- Gelen/Gönderilen Havale/EFT Fişinde KDV Satırı Kullanımı
Banka havale/eft işleminde ödenen/tahsil edilen tutarın anapara ve KDV satırı olduğu ayrıştırılarak borç takip ekranında ayrı listelenmesi sağlanmaktadır.
Bu amaçla Azerbaycan mevzuatı kullanıldığında ödeme/tahsilat işlemleri yapılırken satırda yazılan tutarın KDV tutarına ait olduğunun belirtilmesi için gelen/gönderilen havale/eft fiş satırında "KDV Satırı" kutucuk bulunur.
Bu kapsamda Ticari Hesap ve Dövizli Ticari Hesap banka hesaplarına "KDV Hesabı" kutucuğu eklenmiştir. Satırda banka hesabı seçildiğinde "KDV Satırı" alanı otomatik işaretlenerek Açıklama kolonuna KDV bilgisi yazılır.
Ayrıca Borç Takip ekranına yansıyan bu satır hareketi için açıklama bilgisi KDV olur.
Borç takip filtre seçeneklerinde bulunan "Banka Havale/EFT Fiş Tutarı" filtresi ile filtreleme yapılır.
Filtre seçeneklerinde;
-Hepsi
-KDV Hariç Tutar
-KDV Tutarı yer alır.
Böylelikle fatura ve havale/eft fişi için borç takip penceresinde KDV hariç tutar ile KDV tutarları ayrı filtrelenerek anapara ile KDV tutarlarının kendi aralarında borç kapatma işlemi yapılır.
Not: Bu uygulama Türkiye mevzuatında da kullanılabilir.