You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Sayım ile bilgisayardaki bakiyeleri arasında fark veren stokların sayım sonuçlarına göre, stok hareket kayıtlarındaki bakiyelerin düzenlenmesi işleminin yapılabileceği bölümdür.


Sayım Farkını Satış Hareket İşleme Ekranı

Sayım Tarihi

Sayım Girişi ya da Lokal Depo Sayım Girişi bölümünden girilen stokların sayım tarihidir. Bu sahaya sayım bilgisi olmayan herhangi bir tarih girilmemelidir.

Depo Kodu Aralığı

Sayım Bilgilerinin lokal depolar bazında girilmesi halinde kullanılan sahadır. Lokal depo kodu aralığı verilmesi halinde, sadece o lokal depoya ya da depolara ait fark miktarı aktarılacaktır.

Cari Kodu

Cari kodu sahası, lokal depo tanımlamaları ile ilgilidir ve lokal depolarını cari koda bağlantılı olarak (örneğin; satış noktaları bazında) tanımlayan firmalar kullanabilirler.

Hareket TarihiSayım fark miktarlarının stok hareketlerine hangi tarihle aktarılması isteniyor ise o tarih yazılır.
Maliyet İçin Sınır Tarihi

Sayımdan miktar farkı olan stokların hareketlerine aktarım yapılırken, fark birim fiyat ve fark maliyet tutarlarının hesaplanacağı sınır tarihinin girileceği sahadır.

Stok Bakiye İçin Sınır Tarihi

Stok bakiyelerinin, sayımda girilen miktarlara göre düzenlenmesi aşamasında, stoğun hangi tarihteki bakiyesinin dikkate alınacağının belirlendiği sahadır.

Maliyet Türü

Sayımdan miktar farkı olan stokların hareketlerine aktarım yapılırken, fark birim fiyatı ve fark maliyet tutarlarının hesaplanacağı maliyet tipi seçilir.

(-) ler Giriş İşlensin

Girilen sayımlarla stok bakiyeleri arasındaki farkın (-) olduğu durumlarda (yani stok bakiyesinin sayımdan daha düşük olduğu durumlarda stok bakiyesinden sayım farkı çıkartıldığında fark miktarı ( - ) değer olacaktır) stokların bakiyelerinin sayım miktarlarına denkleştirilebilmesi için bu farkın giriş olarak aktarılması gereklidir. Bu sahada istenilirse (-) sayım farkı olan stoklar için sayımın giriş olarak aktarılması için işaretlenir.

 Eğer dövizli muhasebe kullanılıyor ise program, sayım farklarını işlerken birim döviz maliyetini de bulacak, operasyon döviz tutarına aktaracaktır. Bu işlem sırasında döviz tipi olarak Yardımcı Programlar/Şirket/Şube/Parametre Kayıtları bölümünde kaydedilen firma döviz tipini kullanacaktır.

Aynı zamanda birim döviz maliyetini hesaplarken, verilen tarih aralığındaki stok hareket kayıtlarındaki firma döviz tutarlarından faydalanacaktır. Dolayısıyla bu işlemden önce firma döviz tutarlarının oluşması için mutlaka önceden Stok/İşlemler/Enflasyon/Dövize Çevrim bölümünün çalıştırılmış olması gereklidir.

Açıklama

Stok hareket kayıtlarına aktarılacak olan sayım fark miktarlarının açıklama bilgisinin girileceği sahadır.

Mahsup Yapılsın

Eğer stok hareketlerine işlenecek sayım fark sonuçlarının muhasebeleştirilmesi isteniliyorsa, bu alan işaretlenmeli ve muhasebe hesap kodları girilmelidir. Böylece Sayım Farkını Satış Hareketlerine İşleme işlemi sonucunda oluşan sayım fark sonuçları hem stok hareketlerine, hem de muhasebeleşmiş olarak Entegrasyon/Entegrasyon Kayıtları/Dekont mahsubuna atılmaktadır.