İhracat bilgileri, Yabancı Ülkeye İhracat ile ilgili genel bilgilerin girildiği penceredir. İhracat bilgileri, Dosya Bilgileri ve Sevkiyat Bilgileri alanlarından girilir.
Dosya Bilgileri
Dosya bilgileri ile girilecek bilgiler şunlardır:
Kodu: İhracat dosyasının takip edildiği kodun girildiği alandır.
Adı: İhracat dosyasının adı ya da açıklayıcı bilgisidir.
Sıra No: Aynı ihracat dosyasına ait işlemler ihracat operasyon fişleri listesi F9/sağ fare düğmesinde yer alan "Dosyaya Aktar" özelliği kullanılarak tek bir dosya altında toplandığında program tarafından verilen sıra numarasıdır; değiştirilemez.
GÇB/ETGB No: Gümrük çıkış beyannamesinin/Elektronik ticaret gümrük beyanname numarasının girildiği alandır. Gümrük çıkış beyannamesi /Elektronik ticaret gümrük beyannamesi numarası bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.
GÇB/ETGB Tarihi: Gümrük çıkış beyannamesinin /Elektronik ticaret gümrük beyannamesinin hazırlandığı günün tarihidir. Gümrük çıkış beyannamesinin /Elektronik ticaret gümrük beyannamesinin tarihi fatura tarihinden önce olamaz.
GÇB/ETGB : Beyanname türünün seçildiği alandır. GÇB ve ETGB seçeneklerinden birisi seçilir.
Varış Ülke Tipi: İhracat yapılan ülkenin tipinin seçildiği alandır.
Varış Ülke Kodu: İhracat yapılan ülkenin seçildiği alandır.
Ödeme Şekli: İhracat yapılacak firma ile anlaşılan ödeme şeklinin seçildiği alandır.
Aracı Banka Şubesi: İhracatta kullanılacak aracı bankanın seçildiği alandır. Banka kodu, sistem işletmeni program bölümünde Kuruluş Bilgileri'nde tanımlanan banka kodlarından seçilmektedir.
Gümrük Kodu: İhraç edilecek malzemelerin yurdu terk ettiği gümrüğün seçildiği alandır.
Rejim Şekli: Gümrük müşavir programlarına veri aktarımı yapabilmek için girilmesi gereken rejim bilgileridir. İhracatın hangi rejim üzerinden yapıldığı Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından belirlenmiştir.
Banka Referans No: Bankanın verdiği referans numarasıdır.
Bilgilendirilecek Firma Kodu/Unvanı: İhracatta kullanılacak bilgilendirilecek firmanın seçildiği alandır.
Gümrük Müşaviri Kodu/Unvanı: İhracatta kullanılacak gümrük müşavirinin seçildiği alandır.
Nakliyeci Firma Kodu/Unvanı: İhracatta kullanılacak nakliyeci firmanın seçildiği alandır.
Sevkiyat Bilgileri
Sevkiyat bilgileri ile girilecek bilgiler şunlardır:
Teslim Şekli: İhracat yapılacak firma ile anlaşılan teslim şeklinin seçildiği alandır. Bu alanda seçilen teslim şekline göre ihracat fatura satırında FOB birim fiyat satırının yanında seçmiş olduğunuz teslim şekline göre bir sütun açılacaktır. Navlun ve sigorta girişi ile birlikte bu sütunda teslim şeklinize göre birim fiyatınız otomatik oluşacaktır.
Taşıyıcı Kodu: Taşıyıcı firma tanım kodudur.
Paket/Koli No: İhraç edilen malzemenin paket ve koli numarasının girildiği alandır.
Taşıma Tipi: Malzemelerin hangi ulaşım yolu ile taşındığını gösteren alandır. (Karayolu, Havayolu vb.) Taşıma tipi, e-Fatura kesmek için bilgi girişi zorunlu bir alandır.
Teslim Şekli ve Taşıma Tipi alanlarından ulaşılan liste ekranlarından kod ve tip bilgilerinin düzenlenmesine, kopyalanmasına veya yeni tanım eklenmesine izin verilmez. Bu işlemler yalnızca Sistem İşletmeni-Kuruluş Bilgileri üzerinden yapılabilir.
Bu ekranlarda yer alan XML Aktar seçeneği kullanılarak XML'den değerlerin veritabanına aktarılması gerçekleştirilir.
Araç Kodu: İhracatta kullanılacak aracın numarasının girildiği alandır.
İntaç Tarihi: İhraç malları, GÇB'nin tescil edildiği gümrük idaresinin dışında başka bir gümrük kapısından yurdu terk ediyorsa, bu malların bu kapıdan çıktığı tarihin girildiği tarih tipinde bir alandır. İntaç tarihi GÇB tarihinden önce olamaz. İntaç tarihi belirtilmediğinde ve Satış Parametreleri'nde "İhracat Operasyon Fişinde İntaç Tarihi Boşsa Muhasebeleştirilsin" satırında "Hayır" seçiminin yapılması durumunda, ihracat operasyon fişi F9/sağ fare düğmesi menüsünde "Muhasebeleştir" seçeneği yer almaz ve toplu muhasebeleştirmede ilgili fiş dikkate alınmaz.
İşlem Dövizi satırında ise, fatura işlem dövizi bilgileri kaydedilir. Döviz alanında işlem dövizi türü girilir ya da döviz kurları listesinden seçilir. Günlük kur tablosundan TL karşılığı dövizi değeri ile fatura toplam tutarı dikkate alınarak hesaplanan işlem dövizi toplam tutar bilgileri otomatik olarak gelir. İşlem farklı bir kur değeri üzerinden kaydedilecekse yeni kur değeri girilir ya da kur tablosundan seçilir.
Raporlama: Bu bölümde fatura genel toplamına ait raporlama dövizi ve işlem dövizi bilgileri kaydedilir. Günlük kur tablosundan okunan raporlama dövizi değeri ile fatura toplam tutarı dikkate alınarak hesaplanan dövizli toplam tutar bilgileri otomatik olarak gelir. İşlem farklı bir kur değeri üzerinden kaydedilecekse yeni kur değeri girilir ya da kur tablosundan seçilir.
e-Fatura ve e-Arşiv uygulaması kapsamında, ihracat operasyon fişi/İhracat Bilgileri sayfasında işlem dövizi seçildiğinde veya fişe seçilen cari hesap kartı üzerinde seçili olan para biriminin dövizli olduğu durumda, ilgili işlem dövizi fiş satırlarına ve geneline otomatik olarak uygulanır. İhracat Bilgileri sekmesinde işlem dövizi seçildiği halde ya da seçilen cari hesabın işlem dövizi fiş geneline ve satırlarına uygulandığı halde fiş satırlarında ya da genelinde döviz türü değiştirildiğinde kullanıcı uyarılır ve fişin kaydedilmesine izin verilmez. |