e-Defter İyileştirme Tasfiye Süreci ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşabilirsiniz.

Amaç ve Fayda

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Mayıs 2016'da e-Defter uyumlu yazılım firmalarına gönderdiği düzenlemeler kapsamında, e-Defter uygulamalarına eklenmesi istenen ilave özellikler/kontroller Netsis e-Defter uygulamasında desteklenmiştir.


Ürün Grubu

[X] Netsis Enterprise
[X] Netsis Standard
[X] Netsis Entegre

Modül

[X] Muhasebe

Netsis e-Defter Uygulamasında Şirket Tasfiye Süreci

Her ne sebeple olursa olsun, tasfiye haline giren kurumların vergilendirilmesinde hesap dönemi yerine tasfiye dönemi geçerli olmaktadır. Tasfiye, kurumun tasfiyeye girmesine ilişkin genel kurul kararının tescil edildiği tarihte başlar ve tasfiye kararının tescil edildiği tarihte sona ermektedir.
Başlangıç tarihinden aynı takvim yılı sonuna kadar olan dönem ile bu dönemden sonraki her takvim yılı ve tasfiyenin sona erdiği dönem için ilgili takvim yılı başından tasfiyenin bitiş tarihine kadar olan dönem bağımsız bir tasfiye dönemi sayılır. Tasfiyenin aynı takvim yılı içinde sona ermesi halinde tasfiye dönemi, kurumun tasfiye haline girdiği tarihte başlayacak ve tasfiyenin bittiği tarihe kadar devam edecektir.

Tasfiye sürecinde Netsis uygulamasında yapılması gerekenler şunlardır:

Tasfiye Durumunun Örnek ile Anlatımı

Mali Yıl Başlangıç Tarihi 01/01/2015 ve Bitiş Tarihi 31/12/2015 olan Bir Firmanın 15/04/2015 Tarihinde Tasfiyeye Giren firmanın Yapacağı işlemler aşağıdaki gibidir:

Mali Yıl ve Dönem Başlangıç-Bitiş Tarihleri

Yevmiye Numarası ve Yevmiye Madde Numarası

Kontrol Numarası(uniqueID)

Defter Bölme Numarası

Mükellef Bilgileri Ekranında Düzenleme
Mükellef ve Düzenleyen Bilgileri tanımlamalarında yer alan Faaliyet Konusu (Nace Kodu) kısmı 64 karakter ile sınırlandırılmış ve sadece karakter girilerek kayıt edilmesi engellenmiştir. Benzer kontrol e-defter oluşturma işleminden öncede yapılmaktadır.