Türü; Ticari Mal, Depozitolu Mal, Sabit Kıymet, Hammadde, Mamul ve Yarı Mamul olan malzemelerin tanım kartının Genel Bilgiler sekmesinde bulunan Kalıp onay kutucuğu işaretlendiğinde aktif hale gelen sekmedir. Kalıp Bilgileri sekmesinde doldurulacak olan alanlar aşağıdaki gibidir:

Periyodik Bakım: Kalıp malzemesi için periyodik bakım seçeneklerini belirtir.


Ömür Bazlı Kalıp Takip Yöntemi

Kalıp ömrünün nasıl takip edileceğinin belirlendiği alandır.

Bakım Ömrü: Ömür bazlı takip yöntemine göre kalıbın hangi ömür periyotlarında bakıma gireceği tanımlanır.

Kalıp Göz Sayısı: Kalıbın kaç gözünün olduğu ve aynı zamanda kalıpla üretim yapılırken aynı anda kaç adet ürün üretebileceğinin belirlendiği alandır. Öndeğer “1” olarak gelir ancak değiştirilebilir. Gerçekleşen kaynak kullanımları yapılmış olan kalıp kartlarında, kalıp göz sayısı alanı pasiftir. Toplam ömür hesaplaması kalıp göz sayısına göre belirlenir.

Gerçekleşen Kaynak Bilgileri / Kalıp Göz Sayısı değeri ilgili kalıbın tüketilen ömrüne karşılık gelir.

Kalıp Bakım Sayısı: Kalıba toplam kaç kez bakım yapılacağı bu alanda belirlenir. Alan değeri boş ise sınırsız bakım yapılabilir anlamına gelir. İlgili kalıp bu alanda belirtilen bakım sayısından fazla bakıma alınmaz.

Bakım Bitişinde Ömrü: Değiştirme, Arttır, Azalt, Arttır (Yüzde) ve Azalt (Yüzde) seçeneklerini içerir.

Ömür Değişimi Bakım bitişinde ömrü alanı Değiştirme olduğunda ilgili alan pasif olarak gelir.

Ömür değişimi değeri iki seçeneklidir. Birinci ve öndeğer seçenek kalıp ömür takip yöntemindeki değer olarak gelir. Kalıp ömür takip yöntemi saat ise bakım sonrası ömür saat, miktar ise miktar olarak gelir.

Son Bakım Tarihi: İlgili kalıp için tamamlanan en son bakıma ait tarih bilgisidir.

Bakıma Kalan Ömür: Ömür bazlı takip yönteminde kullanılan kaynaklar dikkate alınarak bakıma ne kadar süre/miktar kaldığı bilgisini gösterir.

Kullanılan Toplam Ömür: İlgili kalıp malzemesinin ömür takip yöntemine göre toplamda ne kadar kullanıldığı bilgisi gösterilir.


Tarih Bazlı Kalıp Takip Yöntemi

Periyodik Bakım Başlama Tarihi: Öndeğer sistem tarihi gelir, belirlenen tarihe göre periyodik bakım işlemleri oluşturulur.

Bakım Periyodu: Periyodik bakımın hangi aralıklarla yapılacağı belirlenir.

Bakım Sayısı Limiti: İlgili malzemenin kaç defa periyodik bakıma gireceği belirlenir.