İhracat e-Fatura Uygulaması ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşabilirsiniz.

Genel Uygulama 

İhracat e-fatura uygulaması, ihracat e-fatura uygulamasına kayıtlı bulunan mükelleflerin ihracat faturalarının da e-fatura olarak düzenlemesine zorunluluk getirilmesiyle kullanılacak olan uygulamadır. 

İhracat e-Fatura Uygulaması'nın kurulumu aşağıdaki gibidir:


Tanımlamalar

İhracat e-fatura kullanmadan önce; Lojistik/Satış-Fatura-Kayıt-E-Fatura İşlemleri-Paket Tanımları ya da Lojistik–Satış-Dış Ticaret-Kayıt-Paket Tanımları ekranından Paket koduna ait "Paket Markası" ve "Paket Cinsi" tanımlamaları yapılmalıdır. 


Lojistik/Satış-Fatura-Kayıt-E-Fatura İşlemleri-Ödeme Açıklamaları ya da Lojistik/Satış-Dış Ticaret-Kayıt-Ödeme Açıklamaları ekranından Ödeme tipine ait "Uluslararası Ödeme Kodu" tanımlaması yapılmalıdır.

Kullanım

İhracat e-fatura kullanımı Fatura ya da Dış Ticaret modülü kullanılarak iki farklı şekilde yapılabilir.
 
Fatura Modülünden e-İhracat faturası oluşturmak için gerekli bilgiler aşağıdaki şekildedir:

 

Fatura Modülünden e-İhracat faturası oluşturulurken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki şekildedir:

Dış Ticaret Modülünden e-ihracat faturası oluşturmak için gerekli bilgiler aşağıdaki şekildedir:

Gümrük Tarife Kodu (GTİP): Stoklara ait gümrük tarife kodları stok kartından gelebilir. Stok kartında tanımlı değilse, "Detay Gösterme-Kalem Bilgileri-Sağ tık-Gümrük Tarife Kodu Değişikliği" ile mevcut GTİP değiştirilebilir ya da yeni atama yapılabilir.

Nakliye Tipi: "Detay Gösterme-Nakliye-Nakliye Tipi" alanından doldurulur.

Ödeme Şekli: "Detay Gösterme-Ödeme Bilgileri-Ödeme Şekli" alanından doldurulur.


Paket Tipi: "Detay Gösterme-Çeki Listesi-Paket Tipi" alanından doldurulur.

e-ihracat Faturası Oluşturmak için aşağıdaki adımlar izlenir:

 

"Giden kutusu zarf bazında" ekranında, sistem yanıtlarına "GTB REF NO", "GTB GÇB TECİL NO" ve "GTB FİİLİ İHRACAT TARİHİ" alanları eklenmiştir. Bu alanlar; Gümrük Ticaret Bakanlığı ve GİB'den gelen uygulama yanıt zarfı içerisinde gelen bilgiler ile dolacaktır.

Fatura gönderildiğinde öncelikle teknik kontrolleri yapılacak ve bu kontrollerde herhangi bir sorun tespit edilmezde GİB den dönecek olan "sistem yanıtı" zarfında aynı zamanda takip numarası olarak kullanılacak olan referans numarası bilgisi de gelecektir. Netsis Zarf (Giden Kutusu) ekranında bu bilgi yanıt zarfı bölümünden takip edilebilir.


 Aynı zamanda GTB nin e-fatura portalından da bu bilgi kontrol edilebilir.



Eğer ihracat işlemlerinde herhangi bir sorun tespit edilmezse GTB gönderdiğimiz zarfı onaylayarak "uygulama yanıtı" dönecektir ve bu uygulama yanıtının içinde Netsis ihracat faturasının kapatmasında kullanılacak olan Gümrük Çıkış Beyanname numarası ile birlikte Fiili ihracat tarihi bilgisi gelecektir.

GTB REF NO: Gümrük Bakanlığı'ndan gelen 23 haneli Referans numarasıdır.

GTB GÇB TECİL NO: Gümrük Çıkış Beyannamesinin Tescil Numarasıdır. Kabul tipi uygulama yanıtlarında zorunludur.

GTB FİİLİ İHRACAT TARİHİ: İhraç mallarının gümrük çıkış kapısından çıktığı tarihtir. Kabul tipi uygulama yanıtlarında zorunludur.

Ancak uygulama yanıtı kabul geldiğinde ihracat kapatma işlemi yapılabilecektir. Uygulama yanıtı olarak ret cevabı geldiğinde yeni bir satış irsaliyesi ile ihracat e-faturası yeniden oluşturulması gerekir.

İhracat firmasının gönderdiği zarfları Gümrük bakanlığı yetkilileri red edebildiği gibi süreci hızlandırmak için ihracat firmasının yetkilileri de sorun tespit edilebilecek faturaları GTB'nin portalından red edebileceklerdir.



Dizayn

Dizaynda tanımlanabilecek yeni XML etiketleri (tag) ise aşağıdaki gibidir:



InvoiceLine-DeliveryAddress-StreetName: Teslim adresi sokak adı bilgisidir. InvoiceLine-DeliveryAddress-BuildingName: Teslim adresi bina adı bilgisidir. InvoiceLine-DeliveryAddress-BuildingNumber: Teslim adresi bina numarası bilgisidir. InvoiceLine-DeliveryAddress-CityName: Teslim adresi il bilgisidir. InvoiceLine-DeliveryAddress-PostalZone: Teslim adresi posta kodu bilgisidir. InvoiceLine-DeliveryAddress-CountryName: Teslim adresi ülke bilgisidir. PaymentTerms-Note: Ödeme bilgileri not alanıdır. PaymentTerms-PenaltySurchargePercent: Ödeme bilgileri ceza ücreti bilgisidir. PaymentTerms-Amount: Ödeme bilgileri tutar bilgisidir. PaymentTermsPenaltyAmount: Ödeme bilgileri ceza tutarı bilgisidir. PaymentTerms-PaymentDueDate: Ödeme bilgileri ödeme tarihi bilgisidir. BuyerCustomerParty-PartyTaxScheme-Registration: Müşteri vergi dairesi bilgisi girilir. BuyerCustomerParty-PartyTaxScheme-CompanyID: Müşteri vergi numarası bilgisi girilir.