e-Serbest Meslek Makbuzu hakkında ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşabilirsiniz.

e-Serbest Meslek Makbuzu Nedir ?

Serbest meslek makbuzu, serbest meslek erbapları tarafından mesleki faaliyetlerine ilişkin tahsilatları için düzenlenir.

487 Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ uyarınca, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 236. maddesine göre hali hazırda kağıt ortamda düzenlenmekte olan "serbest meslek makbuzu belgesinin:


e-Serbest Meslek Makbuzu Avantajları Nelerdir?



e-Serbest meslek Makbuzu Özel Entegratörlük Hizmetleri Nedir?

397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında Başkanlıktan özel entegrasyon izni alan mükellefler, bu Tebliğ kapsamında e-Serbest Meslek Makbuzu düzenlemek isteyen mükelleflere,


e-Serbest meslek Makbuzu Nasıl Düzenlenmeli ve Teslim Edilmeli?


e-Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Muhafaza Edilecek?

e-Serbest Meslek Makbuzunun elektronik ortamda muhafazası ve ibrazı gerekir.

e-Serbest Meslek Makbuzunu alan taraf ise teslim yöntemine göre e-Serbest Meslek Makbuzunun kağıt çıktısını veya elektronik ortamdaki halini muhafaza ve ibraz etmeleri gerekir.
  
e-Serbest Meslek Makbuzunda Bulunması Gereken Zorunlu Bilgiler Nelerdir?

e-Serbest Meslek Makbuzunda bulunması gereken zorunlu bilgiler kağıt ortamında düzenlenen serbest meslek makbuzundan farklı değildir. Buna göre elektronik ortamda düzenlenen serbest meslek makbuzunda aşağıdaki unsurların yer alması zorunludur.



e-Serbest Meslek Makbuzu Hizmet Alımı Nasıl Yapılır?

e-Serbest Meslek Makbuzu Hizmetini kullanmak için ilk olarak https://siparis.elogo.com.tr/ adresine firma bilgileri ile giriş yapılarak hizmet eklenmelidir. Hizmet eklenmesi sırasında ek bir aktivasyon ücreti alınmamaktadır.


  

e-Serbest Meslek Makbuzu hizmetinin aktif olması için hizmet alındıktan sonra mali mühür ile aktivasyon işlemi yapılmalıdır.  Aktivasyon süreci ile ilgili videoya ulaşmak için tıklayınız


Logo Ürünlerinde e-Serbest Meslek Makbuzu Makbuzu

İlk olarak, kullanılan ERP programında e-Serbest Meslek Makbuzu Kullanıcısı alanı işaretlenmelidir.

Oluşturulacak e-Serbest Meslek Makbuzuna Gelir İdaresi Başkanlığının belirlemiş olduğu şablon ile numara verebilmek için, kullanılan ERP programında Kayıt Numaralandırma alanından e- Serbest Meslek Makbuzu için numara şablonu oluşturulmalıdır. 




Logo Connect e-Serbest Meslek Makbuzu Bağlantı Ayarları

Logo Özel Entegratörlük hizmeti alan kullanıcılar için seçilmesi gereken bağlantı türüdür.

  


Logo Connect e-Serbest Meslek Makbuzu Cari Hesap Parametreleri



  


Kullanılacak Öndeğer Şablonun ismi ESEVoucherGeneralForm.xslt 'dir.

Kullanılacak Öndeğer Şablona mutlaka Logo Elektronik Özel Entegratörlük Portalı'ndan imza görselinin eklenmelidir.


Ticari Ürün Tarafında e-Serbest Meslek Makbuzu  Oluşturma

Kullanılan muhasebe programında 'Finans' menüsü altında Cari Hesap Fişleri ekranında aşağıdaki menüden Verilen Serbest Meslek Makbuzu seçimi yapıldıktan sonra Ekle diyerek makbuz kaydı açılır.

Cari makbuz içerisinde Hizmeti Alanın alanından Alıcı seçildikten sonra makbuz içerisine e-SMM logosu sistem tarafından otomatik olarak gelir.

Tutar bilgisi girildikten sonra varsa stopaj, tevkifat bilgileri girilir ve makbuz kaydedilir.



  

Muhasebe programında girilen kayıt kaydedildikten sonra statüsü e-Makbuz Oluşturulacak olarak güncellenir.


Logo Connect e-Serbest Meslek Makbuz Gönderimi

Durumu e-Makbuz Oluşturulacak olan e-Serbest Meslek Makbuzu Connect e-SMM Gönder ekranına Hazırlanacak sekmesine düşecektir. Bu alanda Hazırla-Paketle-Gönder adımları takip edilerek makbuzun gönderimi sağlanır.

  

Gönderilen e-Serbest Meslek Makbuzunun Takibi

e-Serbest Meslek Makbuzu Giden Makbuzlar menüsü altından giden makbuzların durumu kontrol edilebilir.

Gönderilen makbuzlar e-Serbest Meslek Makbuz – Giden Makbuzlar menüsü altından F9 durum sorgulama yaparak sorgulayabilir.

Doküman Parametrelerindeki Belge Durumunu Otomatik Sorgula seçeneği işaretli ise gönder-al işlemi sırasında makbuz durumları otomatik sorgulanır.


 
Özel Entegratörlük Sayfasında e- Serbest Meslek Makbuzu

Özel Entegratörlük Portalı'nda yer alan e-Makbuz sekmesi altından gönderilen e-Serbest Meslek Makbuzlarına ve e- Serbest Meslek Makbuzu Raporlarına ulaşılır.




e-Serbest Meslek Makbuzları altında gönderilen makbuzların durumunu kontrol edilir. Durum kolonu altında Hatalı, Başarılı ve Henüz Sonuçlanmadı olmak üzere 3 durum kodu bulunur.

Belgeler, Henüz sonuçlanmadı durumundaysa belgelerin başarılı ve hatalı duruma geçmesi beklenmelidir. Hatalı makbuzlar tekrar gönderilmelidir.
Yine aynı ekranda Rapor Durumu kolonunda da e-Serbest Meslek Makbuz raporlarının gönderilip gönderilmediği kontrol edilebilir.


Özel Entegratörlük Portal sayfasında Makbuzlar menüsü altında, e-Serbest Meslek Makbuzu Raporları ekranından GİB'e gönderilen makbuz raporları kontrol edilir.
e-Serbest Meslek Makbuzu raporları günlük olarak oluşturulup en geç izleyen günün sonuna kadar otomatik olarak sistem tarafından gönderilmektedir.

  


Gönderilen e-Serbest Meslek Makbuzunun Erp Üzerinden İptali ;

ERP'de Başarılı durumda olan e-Serbest Meslek Makbuzunu iptal etmek için F9 menüsünden İPTAL ET butonu ile iptal edebilirsiniz. Logo Connect üzerinden ayrıca iptal gönderimi gerçekleştirmenize gerek bulunmamaktadır.


Sadece Başarılı durumdaki e-Makbuzlar iptal edilebilir.
İptal edilen e-Serbest Meslek Makbuzları iptal edildiği tarih üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı'na raporlanır.