Üretim kontrol program bölümü, üretim sürecini oluşturan tüm temel ögelerin tanımlanmasından sonra -kaynaklar & vardiyalar, operasyonlar, rotalar, ürün reçeteleri- üretim emirlerinin verildiği ve iş emirlerinin oluştuğu, üretim için planlanan ve gerçekleşen maliyetlerin hesaplandığı modüldür. Genel olarak, üretimin yapı taşı olan tüm temel unsurlar oluşturulduktan sonra, üretim sürecinin başlatıldığı program bölümüdür. Üretim sürecinin başlamasıyla oluşan malzeme hareketleri -stok ve ambar hareketleri- malzeme fişleri olarak program tarafından otomatik oluşturulur ve kaydedilir. Üretim sırasında oluşabilecek zaman ve kaynak kullanımı ile ilgili değişiklikler sonucu, üretim için planlanan tarihler ve süreler güncellenir ve üretimin hedeflenen ve planlanan başlangıç tarihi ve toplam süresi belirlenir. Üretilecek malzeme ve üretimde kullanılacak malzeme miktarları üretim emri üzerinde belirlenir. Malzemeler ve üretimde kullanılacak miktarları belirlendikten sonra, bu malzemelerin belirli stok ve ambar kontrolleri sonucu saptanan eksik miktarı ve bu miktarın nasıl temin edileceği yine üretim emri üzerinden belirlenir. Üretim emrinin kaydedilmesi ile, üretim emri serbest bırakılır ve iş emirleri otomatik olarak oluşturulur. Kaydedilen iş emirlerine ait operasyonlar için operasyon ihtiyaçları taranarak uygun iş istasyonu saptanır. Üretim sürecinin en üst seviyesinden en alt seviyesine kadar tüm hammadde, yarı mamul, iş istasyonu ve çalışan gereksinimleri ile operasyon süreleri ve maliyetler izlenir. 

Üretim kontrol ana kayıtlar bölümünde yer alan Durma Nedenleri, üretim emrinin kaydedilmesi, başlatılması (durumunun "Devam Ediyor" konumuna getirilmesi) ve daha sonra herhangi bir nedenden dolayı durdurulması durumu söz konusu olursa, bu durma nedenlerinin kaydedildiği bölümdür. Durma nedenine ait detaylar ise iş emirleri üzerinde Durma Bilgileri sayfasından kaydedilir. Hareketler bölümünde, iş emirlerini ve dolayısıyla üretim sürecini başlatan "üretim emirleri" yer alır. Bu bölümde ayrıca, üretimde girdi olarak kullanılan malzeme ihtiyaçları sonucu oluşan talepler ve bu malzemelerin karşılanma şekillerinin izlendiği, "temin önerileri" yer alır. İşlemler menüsünde, planlanan ve gerçekleşen üretim emri maliyetleri hesaplanır ve planlanan/gerçekleşen genel gider hareketleri oluşturulur.

Üretim Kontrol Bölümü Menüleri şunlardır:

MenüBölümler
Ana KayıtlarDurma Nedenleri
HareketlerÜretim Emirleri, Malzeme Temini Önerileri, İş Emirleri
İşlemlerToplu Planlanan Üretim Emri Maliyeti Hesaplama, Toplu Gerçekleşen Üretim Emri Maliyeti Hesaplama, Toplu TFRS Gerçekleşen Üretim Emri Maliyeti Hesaplama, Toplu Planlanan Genel Gider Hareketi Oluşturma, Toplu Ayrıştırılmış Üretim Emri Maliyeti Hesaplama, Toplu Gerçekleşen Genel Gider Hareketi Oluşturma, Toplu Durma İşlemi Gerçekleştirme, Toplu Malzeme Temini
Raporlar

Kayıt ve Atama Listeleri, Üretim Emri Raporları, İş Emri Raporları, Maliyet Raporları

Üretim Kontrol parametre seçeneklerine Ticari Sistem Yönetimi bölümünden ulaşabilirsiniz.