You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Ambar çıkış fişi bölümünde;

Cari hesaplarla ilgisi olmayan, muhasebeye faturasız genel gider/gelir kayıtlarının yapılması, stoklarla bağlantılı ambar çıkış fişlerinin kaydedilmesi, önceden girilmiş fişlerin izlenmesi, düzenlenmesi ve kayıt sonunda fiş basımının yapılabilmesini sağlar. 

Ambar Çıkış Fişi, Lojistik-Satış Bölümü’nde, fatura kayıt menüsünün altında yer alır. Sipariş Bilgileri, Üst Bilgiler, Kalem Bilgileri, Toplamlar bilgilerinin girilmesi ile ambar çıkış fişi kaydı oluşur.


(tick) Bu bölümlerden bazıları, belirli parametrelerin işaretlenmesi sonucu ekranda gözükür.
(warning) Ambar Çıkış Fişlerinin kullanılabilmesi için öncelikle bazı tanımlamaların yapılması gerekmektedir.  Bu fişin kaydı sonucunda, stoklara ve istenirse muhasebe hesaplarına hareket kayıtları işleneceğinden, bu muhasebe hesaplarının hangileri olduğu, Fatura/Masraf Merkezi Tanımlamaları bölümünde belirlenmelidir. Masraf merkezi ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Fatura/Masraf Merkezi Tanımlama. Fiş kaydı sırasında çıkış hareketleri muhasebede hangi hesaba işlenecekse, bu hesap için tanımlanan masraf merkezi girilmelidir.


Sipariş Bilgileri

Siparişe ait ambar çıkış fişi oluşturmak için tüm bilgilerin en baştan tekrar girilmesi yerine, daha önceden girilen müşteri siparişlerinden çıkış fişi oluşturulmasını sağlar. 


Ambar Çıkış Fişi EkranıSipariş Bilgileri
Belge Tipi

Sipariş ve İrsaliye seçeneklerinden oluşur.

Belge Numarası

Ambar çıkış fişi oluşturulacak belge numarasının seçildiği alandır.  Rehber butonu ile seçim yapılabilir.

Teslim Cari Kodu

Sipariş veya irsaliyenin teslim edildiği yerin, rehber butonu ile seçim yapılarak girildiği cari kod alanıdır. Ambar çıkışı yapılan cari hesap/adres ile, stokların teslim edileceği cari hesap/adresin farklı olması halinde kullanılır.

Ambar çıkış fişi butonuna basıldığında "Sipariş teslimatınız yapılsın mı?" sorulu ekran gelir.

Siparişe ait belgelerin yer aldığı listeye yeni numara, tarih, çıkış yeri türü ve masraf kodu bilgisi girilerek çıkış fişi oluşturulur.

Detaylı Sipariş / İrsaliye Rehberi Cari Kodu

Ambar çıkış fişi oluşturulacak sipariş veya irsaliye belgelerine kısıt vermek için kullanılan alandır. Çıkış fişinin oluşturulması aşamasında, sipariş bilgilerinin detaylandırılarak girildiği müşterinin kodudur. rehber butonu ile cari kod seçimi yapılır.

Detaylı Sipariş / İrsaliye Rehberi Belge NumarasıAmbar çıkış fişinin oluşturulacağı sipariş numarasının girildiği alandır. Tek bir siparişe ait ambar çıkış işlemi yapılacaksa bu bölüm kullanılabilir. Cari kodun girilip bu alanın boş geçilmesi halinde, ilgili cariye ait tüm siparişler listelenir.
 Mal Detaylı Mı?“Mal detaylı mı?” sorusu işaretlendiğinde, müşterinin kalan siparişleri mal bazında detaylı listelenir. İşaretlenmediğinde, belirlenen cari koda ait, teslimi yapılmamış (kalan) sipariş numaralarının yer aldığı liste üzerinden, istenilen siparişler farenin sol tuşu çift tıklanarak işaretlenebilir. Böylece ambar çıkış işlemlerinde siparişler birleştirilerek fiş oluşturulabilir fakat mal detayları izlenemez.
Stok Kısıdı Verilebilsin

Ekranın altında listelenecek sipariş kalemleri için kısıt verilmesi amacıyla kullanılan seçenektir. Bu seçeneğin aktif olması için “Mal Detaylı Mı?” sorusunun işaretlenmesi gerekir. “Stok Kısıdı Verilebilsin” seçeneği işaretlendikten sonra butonuna basıldığında, listelenecek sipariş kalemlerinin belirlenmesi için “Stok Kısıt Ekranı” gelir. Bu ekranda bulunan Saha Adı sütunundaki hücreye tıklandığında, stok ilişkili alanlar listelenir. Bu listede, kısıt verilecek alan seçildikten sonra, “Operatör” ve “Değer” alanları kullanılarak istenen kısıt verilir.

SıralamaBelge no, teslim tarihi, koşul kodu, belge tarihi, stok kodu, stok adı seçeneklerini içerir. Listelenecek sipariş/irsaliye belgelerinin seçilecek alanlara göre sıralanmasını sağlar.

Cari kod ve mal detayı bilgileri baz alınarak, sipariş belgelerinin listelenmesini sağlayan butondur.


Üst Bilgiler Ekranı

Ambar çıkış fişine ait sabit ve cari bilgi alanlarının yer aldığı ekrandır.

Ambar Çıkış Fişi EkranıÜst Bilgiler
Fiş No

Ambar çıkış fişinin programdaki takip numarasıdır. Rehber tuşu kullanılarak numaralar arasından seçim yapılabilir.

Hareket Türü

Fiş kaydı sonucunda oluşturulacak stok hareket kayıtlarındaki hareket tipinin ne olacağının (B- Depolar arası transfer, C- Üretim, D- Muhtelif, F- Konsinye tiplerinden biri) belirlendiği alandır. Stok hareketlerindeki hareket tipleri, hem raporlarda ayrı tipteki hareketleri gruplandırabilmek açısından, hem de tiplerin ayrı ayrı icmallerinin alınabilmesi açısından önemlidir.

Örneğin, Üretim modülü kullanılıyorsa ve yapılacak çıkış, üretim işleminde sarf edilen malzeme dışı bir gider ise burada C- Üretim hareket tipi seçilir. Burada B- Depolar arası transfer tipi seçilse bile, işlem bir depodan diğerine transfer şeklinde çalışmaz, sadece bir ambardan çıkış yapılır ve stok hareketlerine hareket tipi olarak işlenir.

Çıkış Yeri

Ambar çıkışı yapılan malların gideceği yeri belirlemek için kullanılır. "Maliyet Muhasebesi" modülünü kullananlar için bu bölümden yapılan hammadde sarflarının, hangi maliyet grubuna ait olduğu da bu alanda belirlenir.

Masraf Kod

Fatura/Masraf Merkez Tanımlama bölümünden tanımlanan masraf merkezlerinde kayıt oluşturabilmek için kullanılan alandır. Fiş numarası ve masraf merkezi kodu girildikten sonra ilgili malların çıkış işlemlerine devam edilir. Stok kodunu kaydettikten sonra masraf merkezinin muhasebe kodu, açılan bir pencereden bildirilir ve istenildiği zaman buradan değiştirilebilir. Bu değişiklik sadece ilgili kayıt için geçerlidir, masraf merkezinin muhasebe kodunun değiştirilmesi söz konusu değildir. Rehber butonu ile masraf kodu seçimi yapılabilir.

Stok Kodu

Ambar çıkış fişi kayıtları, stok hareket kayıtları arasında da işlem görebildiği için, "Üretim" ya da "Maliyet Muhasebesi" modülünü kullananların değişik düzeydeki stok kodlarının hareket kayıtları için kullanılır. Rehber butonu ile stok kodu seçimi yapılabilir.

TarihAmbar çıkış fişinin üzerinde yazan tarihin girildiği alandır.
Fiili TarihAmbar çıkışının gerçekleştiği tarihin girildiği alandır.
Döviz Bazında Tarih

Özel Kod - 1

Tanımlanan Özel Kod-1 seçenekleri arasından, rehber butonu ile seçim yapılarak, ambar çıkış fişlerinin belli kodlar altında gruplanmasını sağlayan alandır.

Özel Kod - 2

Tanımlanan Özel Kod-2 seçenekleri arasından, rehber butonu ile seçim yapılarak, ambar çıkış kayıtlarının rapor bazında gruplama yapılmasını sağlayan alandır.

Ana Maliyet Grubu"Maliyet Muhasebesi" modülünü kullananlar için geçerli olan bir alandır. Maliyet ana grup kayıtlarında “Hammadde Sarfları Ana Grup Bazında Mı?” sorusu işaretlenmiş ise bu seçenek kullanılabilir. Maliyet muhasebesi maliyet ana mal grubunda tanımlanan kodlar kullanılarak, hammadde sarf çıkışları için çıkış kayıtları oluşturulur.
Maliyet Grubu

"Maliyet Muhasebesi" modülünü kullananlar için geçerli olan bir alandır. Maliyet Muhasebesi/Maliyet Grup Kodu Kayıtları bölümünden tanımlanan kodlar kullanılarak çıkış kayıtları oluşturulur.

Serbest

Herhangi bir çıkış yeri belirtilmeden sadece kayıt tarihi bilgisi girilerek, stok kodlarına hareket kaydı oluşturulmasını sağlayan alandır.

AçıklamaAmbar çıkış fişine ait açıklama bilgisinin girildiği alandır.
Proje Kodu
KDV Dahil


Değişsin