You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Genel Kullanım - General

























































Genel Kullanım - General








































LogoNetsisERP|İhracat Uygulaması
Sıkça Sorulan Sorula


Soru 1: İhracat Dosya İşlemleri ekranında Fatura modülünden girilen ihracat irsaliyelerinin görünmemesi için ne yapılmalıdır?
DISTICARET\FATURADAKIIRSALIYEGELMESIN özel parametresi tanımlandığında, İhracat Dosya İşlemleri ekranında Fatura modülünden girilen ihracat irsaliyelerinin görünmemesi sağlanmaktadır. Bu parametre tanımlı olmadığında, fatura modülünden girilen irsaliyeler İhracat Dosya İşlemlerinde irsaliye rehberlerinde gelecektir.
Soru 2: Dış ticaret modülünde DISTICARET/SAYFAYENILENMESIN özel parametresi ne işe
yarar?
DISTICARET/SAYFAYENILENMESIN özel parametresiyle, dış ticaret modülünde ihracat dosyasında gride veri getirmede dosyaya her belge bağlama işlemi sonrası güncel belgeleri getirmek için çıkan popup ekranın kullanıcı istediğinde görüntülenmesi sağlanmıştır. Yenile butonu eklenmiş olup, Yenile butonuna basılarak kullanıcının isteğine göre kısıt ekranı getirilmektedir.


Soru 3: İhracat sürecinde oluşan satış irsaliyesi sonrasında stok hareketlerinde irsaliye miktarının takip edilebilmesi için ne yapılmalıdır?
Satış Fatura Parametreleri>İhracat sekmesinde "İhracat/İthalat Miktarları Stoklara Geçsin" parametresinin işaretlenmesi gerekir.








Soru 4: İthalat/İhracat dosya işlemlerinde seçilen belgelerin yeni grid görünümü
yerine, eski html görünümle görüntülenmesi için ne yapılmalıdır?
DISTICARET/HTMLGORUNUM/0 özel parametresinin tanımlanması gerekmektedir. Bu özel parametre tanımlanınca aşağıdaki html görünümü gelmektedir.


Soru 5: Birden fazla ihracat belgesi veya dosyası için toplu olarak ihracat kapatma
yapılabilir mi?
Dış Ticaret Modülü' nde Toplu İhracat Kapatma ekranından ihracat belgelerinin toplu kapatması yapılır. Toplu ihracat kapatma yaparken aynı döviz cinsinden belgelerin bir arada kapatılması gerekmektedir.




Soru 6: Serbest bölge işlem formu ile oluşturulan e-İhracat belgeleri satış tipli
oluşturulabilir mi?
9.0.56 seti ile serbest bölge işlem formu ile oluşturulan e-İhracat belgelerinin satış tipi ile oluşturulabilmesi desteklenmektedir.
Dış ticaret modülünden kesilen proforma faturalar gümrüğe gönderilen ve senaryo tipi IHRACAT olan e- belgeler olarak gönderimi sağlanmaktadır. Ancak 5000$ altında olan e-ihracat belgesinin gümrüğe gönderilmeden direkt müşteriye gönderilmesi ve senaryo tipinin IHRACAT olmaması için,
Toplu E-fatura Oluşturma ekranında İşlem Tipi Seçimi sekmesinde Belge Tipi "İhracat Faturaları" ve "Dış Ticaret Modülünden Oluşsun (Proforma)" parametreleri ile Ön Sorgulama sekmesinde "Gümrük Beyannamesi Düzenlenmesin" parametresi işaretlenmelidir.




















"Gümrük Beyannamesi Düzenlenmesin" parametresi işaretlenerek taslak oluşturulması durumunda e-Fatura senaryosu ilgili carinin kartındaki e-fatura senaryosuna (Temel/Ticari) göre oluşmaktadır.

Soru 7: İhracat e-Faturalarında ek maliyetler nasıl girilir?


  1. İrsaliye belgesinde kalem olarak eklenebilir.


İrsaliye belgesinde ayrı kalem olarak girilmesi durumunda; ilgili navlun ya da sigorta kalemi gride atıldıktan sonra üzerinde sağ klik yapıldığında gelen menülerden "E-İhracat Alt Maliyet Kalemi Ekle" seçeneği seçilir.

Eğer Proforma üzerinden süreç yürütülüyorsa; sigorta ve\veya navlunun ayrı kalem olarak girilmesi durumunda, proforma belgesi düzenlenirken ilgili kalem üzerinde sağ klik yapılarak gelen menülerden "E-ihracat Alt Maliyet Kalemi Ekle" seçeneği seçilir.

  1. İrsaliye belgesinin toplamlar sekmesindeki Ek Maliyet-1/Ek Maliyet-2 alanlarında girilebilir.








  1. Proforma faturasında Navlun/Sigorta sekmelerinde girilebilir.


Dış ticarette Sigorta ve Navlun sekmelerinden girilen değerlerin Proforma belgesine yansıtılması için Sigorta Proformaya Eklensin/Nakliye Proformaya Eklensin seçenekleri işaretlenir. Bu durumda girilen değerler belgede Ek Maliyet-1 ve Ek Maliyet-2 alanlarına yansır.

Soru 8: İhracatta hangi grup teslim şekilleri navlun ve sigorta tutarları ihracat kapatmaya
dahil edilmezler?
İhracatta "E" ve "F" grubu teslim şekillerinde (EXW, FOB,FCA,FAS,vb..), navlun ve sigorta alıcıya aittir. Diğer "C" ve "D" grubu teslim şekillerinde navlun ve sigorta satıcıya aittir. Bu nedenle Dekont Modülünden EXW, FOB, FCA, FAS teslim şekli olan İhracat Kapatmalarda navlun ve sigorta kısımları pasif gelir. Dış Ticaret Modülünde; "E" ve "F" grubu teslim şekillerinde (EXW, FOB,FCA,FAS,vb..), ihracat dosyası içinde navlun ve sigorta girişlerine izin verip, ihracat kapatma ekranında da bu alanlar aktif gelmesine rağmen, kapatma sonrası bu tutarlar dahil edilmezler.



Soru 9: İhracat Dosya İşlemlerinde, Taslak Fatura üzerinde, daha önceden dosya carisi için tanımlanmış acenta, taşıyıcı, sigorta, gümrük kodu, vb bilgilerin otomatik olarak gelmesi için ne yapılmalıdır?

İhracat Dosyası içinde, Taslak Fatura "Düzenle" butonuna basılarak açıldığında Nakliye sekmesinde sağ click "Ön tanımlı Cari Bilgilerini Kullan" menüsünde basıldığında cariye bağlı girilen tüm detay bilgiler getirilmektedir.