You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Satış Faturası bölümünden giriş yapılır. "Üst Bilgiler" sekmesinde yer alan "Cari Kod" alanı ve diğer alanlara bilgi girişi yapıldıktan sonra "Resmi Fatura Numarası" alanına ilerlenir. 

Resmi Fatura Numarası alanına girilen numara, GİB'in standartlarına uygun şekilde 16 haneden oluşmak zorundadır. İlk üç karakter faturanın belirlenen belge birim kodu, sonraki 4 karakter faturanın yılı, geri kalan karakterler de artarak devam edecek şekilde oluşturulan numara olmalıdır.

"Kalemler" sekmesindeki alanlara da bilgi girişi yapıldıktan sonra "Toplamlar" sekmesine gelindiğinde özel bir istisna tipine giren fatura kullanılıyorsa - sigara faturası, tevkifatlı fatura veya özel matrah faturaları gibi - öncelikle e-Fatura İşlemleri → "e-Devlet Özel Kod Tanımlama" bölümünden ilgili kodun, devletin belirlediği kodlara göre tanımlanması gerekir. 

e-Devlet Özel/İstisna Kodu atamak için ekran üzerinde iken farenin sağ tuşu ile açılan seçenekler arasından e-Devlet Özel Matrah/İstisna Tipleri → "Özel Matrah/İstisna Tip Atama" seçilerek matrah veya istisna kodu ataması yapılır. 

e-Devlet Özel Matrah/İstisna Kodunu iptal etmek için ekran üzerinde iken farenin sağ tuşu ile açılan seçenekler arasından e-Devlet Özel Matrah/İstisna Tipleri → "Özel Matrah/İstisna Tip İptali" seçilerek iptal işlemi yapılır. 

Bazı durumlarda istisna faturaları istisna olmasına rağmen muafiyet kapsamına girer. Bu durumda yine ekran üzerinde iken farenin sağ tuşu ile açılan seçenekler arasından e-Devlet Özel Matrah/İstisna Tipleri → "İstisna Olmayan Muafiyet Sebebi" seçilerek faturanın istisna olmayan muafiyet olarak atılması ve 351 kodunun atılması sağlanır. 

Tüm işlemler yapıldıktan sonra  butonu ile satış faturası kaydedilir.