You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Malzeme için üretim ve planlama işlemlerinde geçerli olacak parametreler bu başlık altındaki alanlardan kaydedilir. 

Temin Şekli

Malzemenin temin şekli öndeğeridir. Bu alan Satınalma, Üretim, Hepsi seçeneklerini içerir. Satınalma seçimi yapıldığında üretimde kullanılacak malzeme satınalma yolu ile temin edilir. Üretim seçiminde ise, üretimde kullanılacak malzemenin bir başka üretim sonucu elde edileceğini belirtir.

Üretim Fabrikası

Üretimde kullanılacak malzeme/malzeme sınıfının üretildiği fabrika bu alanda belirtilir. Tanımlı fabrikalar listelenir ve seçim yapılır.

Temin Ambarı

Üretim sürecinde malzeme temini yapılırken dikkate alınacak ambarı belirtir.

Diğer Fabrikaların Ambarlarına da Bakılacak

Talebin karşılanması için farklı ambarlara da bakılması istendiğinde bu alan işaretlenir.

Üretimden Girişlerde Lot Büyüklüğü

Üretimden girişlerde, otomatik olarak oluşturulan lot büyüklüklerini belirlemek için kullanılır. Bu alan

  • Üretim miktarı
  • Sabit büyüklük seçeneklerini içerir.

Üretim miktarı, üretimden giren miktar ne olursa olsun, üretimden giriş miktarı kadar malzemenin tek bir lot numarası altında toplanacağını belirtir.

Sabit Büyüklük, Otomatik olarak oluşturulan lotların her birinin aynı ve sabit bir lot büyüklüğüne sahip olacağını belirtir.

Lot büyüklüğü Sabit büyüklük olarak seçilirse, yanında bulunan alana, bu büyüklüğün ne olduğu kaydedilir.

Otomatik Malzeme Çekişi

Malzeme, üretim emirlerinde girdi olarak kullanıldığında operasyonlarda kullanılacak malzemelere ait fişlerin oluşma öndeğeri bu alanda belirlenir. Üretim emriyle ilgili tüm fişler, Üretim emrinin serbest bırakılması sırasında, otomatik malzeme çekişi bilgisine göre program tarafından oluşturulur. Bu alan;

  • Yapılmayacak
  • Üretim Emri Başladığında
  • Üretim Emri Tamamlandığında
  • İş Emri Başladığında
  • İş Emri Tamamlandığında seçeneklerini içerir.


Otomatik malzeme çekişi, emir başladığında ya da emir tamamlandığında seçilirse ilgili planlanan malzeme fişleri oluşturulur ancak ambar, sarf ve fire fişlerinin durumunun güncel olarak otomatik değiştirilme zamanı, parametrenin emir başladığında ya da emir tamamlandığında olmasına göre değişir. Emir başladığında seçildiğinde, planlanan durumundaki malzeme fişleri, emir (üretim ya da iş emri) devam ediyor konumuna geçtiğinde güncel statüsüne getirilir. Emir tamamlandı seçildiğinde ise ilgili fişlerin güncel statüsüne geçmeleri için bağlı oldukları emrin "tamamlandı" konumuna geçmesi gerekir.

Lot/Seri No İlk Değeri

Lot/Seri takibinin yapılması durumunda, çıkış işlemlerinde kullanılacak Lot/seri no ilk değeridir. Üretim emirlerine bağlı olarak oluşturulan üretimden giriş fişlerinde, otomatik olarak seri/lot numarası oluşturulması için kullanılan başlangıç değeridir. Malzemenin ilk üretimden giriş fişinde, bu başlangıç değeri kullanılarak malzemeye ait seri/lot numarası oluşturulacak ve sonraki üretimden girişlerdeki seri/lot numaraları, en son yaratılan seri/lot numarasının üstüne eklenerek oluşturulacaktır.

Çıkış İşlemlerinde Lot/Seri Belirleme Yöntemi

Üretim emrine bağlı olarak otomatik oluşturulacak sarf ve fire fişlerinde kullanılacak malzemelere ait seri/lot numaralarının hangi yönteme göre seçileceği bu alanda belirlenir. Bu alan LIFO, FIFO, FEFO seçeneklerini içerir.

Planlama Yöntemi 

Planlama bölümünün kullanılması durumunda malzemenin seçilen fabrika için ana üretim çizelgelemesinde ya da malzeme ihtiyaç planlama işlemlerinde kullanılıp kullanılmayacağı bu alanda belirlenir.
Yapılmayacak seçeneği malzemenin planlama işlemlerinde kullanılmayacağını belirtir.
Ana Üretim Çizelgeleme seçeneği Malzeme ana üretim çizelgeleme ( MPS ) işlemlerinde kullanılacaksa işaretlenir.
Malzeme İhtiyaç Planlama seçeneği Malzeme ihtiyaç planlaması ( MİP ) işlemlerinde kullanılacaksa işaretlenir.

Üretimde Parti Büyüklüğü Toleransı (+%)

Üretim  için geçerli olacak Parti büyüklüğü toleransının % olarak belirtildiği alandır. Belirlenmiş olan ihtiyaç miktarı üzerine belirli bir miktar daha eklenerek karşılama yapılması isteniyorsa kullanılmalıdır.

Satınalmada Parti Büyüklüğü Toleransı (+%)

Satınalma işlemleri için geçerli olacak Parti büyüklüğü toleransının % olarak belirtildiği alandır. Belirlenmiş olan ihtiyaç miktarı üzerine belirli bir miktar daha eklenerek karşılama yapılması isteniyorsa kullanılmalıdır.

Üretim ve Satınalma için Parti Büyüklüğü Belirleme Yöntemi

Planlama işlemlerinde kullanılacak parametre öndeğeridir.

  • İhtiyaca Göre
  • Sabit Büyüklük olmak üzere iki şekilde belirlenir.

Lot büyüklükleri satınalma ve üretim için ayrı ayrı belirlenir. İhtiyaca göre seçiminde parti büyüklüğü ihtiyaç miktarına göre belirlenir. İhtiyaç miktarı bir parti kabul edilir ve karşılama buna göre yapılır. 

Sabit büyüklük seçiminde ise parti büyüklükleri sabit bir değer üzerinden işlem görecektir.

Parti büyüklüğünün İhtiyaca göre seçilmesi durumunda asgari ve azami miktarlar ile katları Minimum, Maksimum ve Tam katı Üretim ve Satınalma miktarları alanlarında belirlenir.

Üretim ve Satınalma için Minimum, Maksimum ve Tamkatı Üretim/Satınalma Miktarları

Üretim işlemlerinde öndeğer olarak dikkate alınacak asgari ve azami üretim, satınalma ve tam katı miktarlar kaydedilir.