You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Next »

Üretim Bölümü'nde, "Kayıt/MRP" menüsünün altında yer alır. Model oluşturma ve kaydetme aşamasının tamamlanmasından sonra sistem, üretim planlama için hazır hale gelir. 

İleri Üretim Planlama ekranı; Kısıt Girişi ve Kaydedilen Taslaklar olmak üzere iki sekmeden oluşur.


Kısıt Girişi


İleri Üretim Planlama Ekranı
Başlangıç Tarihiİş emirlerinin yerleştirilmeye başlanması istenen tarih ve saat bilgisinin girildiği alandır.
İş Emri Teslim Tarihi Aralığı

Filtreleme görevi için kullanılan seçenektir. Buraya bir tarih aralığı girildikten sonra “” butonuna tıklanarak, ilgili aralıkta teslim tarihi olan iş emirlerinin, ekranın altındaki alana listelenmesi sağlanır. Butonun sağ tarafında yer alan gri çubuğa tıklandığında, iş emirlerinin getirileceği diğer yöntemler görüntülenir. İş emirleri getirilebilir, Excel’den yüklenebilir ya da MRP sonuçlarından da getirilebilir.

Excel'den yüklenmesi için:

Excel dosyasının kolonlarının program tarafından istenen kolonlarla eşleşmesi gerekir. Bunu yapmak için "Kayıtları Getir" butonunun içinden “Excel’den Yükle” seçeneğinin seçilmes ve sonrasında açılan pencerenin “Dosya Seçimi” sekmesinden .xls formatındaki dosyanın seçilmesi gerekir. “İleri” butonuna tıklandıktan sonra “Sayfa ve Kolon Seçimi” sekmesine ilerlenir. Bu sekmede, programın kullanıcıdan beklediği kolonlarla, açılan Excel sayfası kolonları işaretlenmiş menülerden seçilerek eşleştirilir. Ayrıca seçilen Excel sayfasının başlık satırının bulunup bulunmamasına göre “Başlık Satırı Mevcut Mu?” parametresinin kullanması gerekir. Aktarılacak Excel kitapçığının birden fazla sayfası varsa, aktarılacak sayfanın hangisi olduğunu belirtmek için “Aktarılacak Excel Sayfasını Seçiniz” alanının kullanılması gerekir. “Hatalı Kayıtlar Politikası” alanı kullanılarak ise; aktarılan Excel sayfasında hatalı kayıt bulunursa, aktarma işlemini tamamen durdurmaya ya da hatalı kayıtları aktarmayacak şekilde aktarım yapmaya karar verilir.

Çizelgeleme ModeliÇizelgeleme'nin hangi modelini kullanarak çalıştırılacağı bilgisinin seçildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile model isimleri arasından seçim yapılır. Bu alanın yanındaki göz simgesine tıklandığında, Çizelgeleme Modelleme Aracı ekranına erişilir. 
İleri Kısıt Ver+ simgesine tıklanarak “İş Emri Kısıtları” alanının açılması ve bu alanda istenen kısıtların kaydedilmesi için kullanılır.
Tamamı Transfer Edilmiş İş Emirleri Getirilsinİş emrinin ihtiyaç duyduğu malzemelerin depolar arası transfer yapılarak çalışıldığı durumlarda geçerli olan seçenektir. Bu şekilde bir çalışma sistemi kurulduysa ve bu parametre açıldıysa, bir iş emrine ait tüm malzeme ihtiyaçlarının transferi tamamlanmadığı sürece, ilgili iş emri ekrandaki listeye gelmez.
UAK Kaydı Bulunan İş Emirleri GetirilsinGirilen diğer kısıtlara uygun iş emirlerinin ekrana gelmesi ve bunlara ek olarak üretim akış kaydı olan tüm iş emirlerinin de listeye eklenmesi için kullanılan seçenektir. İşaretlendiğinde, kısıtlara uymayan fakat üretim akış kaydı bulunan iş emirlerinin de listeye getirilmesi sağlanır. 

Listelenen iş emirlerinin tamamının seçilmesini sağlayan butondur.

Listelenen iş emirleri içinde seçimi yapılan iş emirlerinin tamamının seçiminin kaldırılmasını sağlayan butondur.

İstenen bir iş emrinin, belirlenecek olan bir tarihe sabitlenmesi için kullanılan butondur. Butona tıkladığında İş Emri Sabitleme ekranı görüntülenir ve çizelgelenecek iş emirleri listelenir. Sabitlenmesi istenen iş emrinin bulunup, ilk sütundaki (Sabit Sütunu) kutucuk tıklanarak seçim yapılır. Ardından iş emrinin bulunduğu satıra ait “Sabitlenen Tarih” alanına, iş emrinin sabitleneceği tarih ve saat yazılarak, ilgili iş emrinin çizelgeleme üzerindeki yeri elle (Manuel) belirlenebilir. Sabitlenen iş emri için kullanılacak Makine Kodu ve Kaynak Kodu bilgisi de isteğe bağlı olarak girilebilir. Bu bilgiler boş bırakılırsa, çizelgeleme sırasında algoritma, makine ve kaynak seçimlerini otomatik olarak yapar. Aksi durumda, sabitlenen makine ve kaynak bilgisi kullanılır.

Ekran üzerinden “Grupla” butonu tıklanarak gruplama seçeneklerinden uygun olan seçilebilir ve iş
emirleri bu seçilen grup bazında görüntülenip sabitlenebilir. Ayrıca grup ekranı üzerinde sağ tık
menüsü mevcuttur. Bu menüden grubu sabitleme, tüm kırılımları açma/kapama, gruba toplu
sabitleme tarihi atama gibi işlemler de yapılabilmektedir. Sabitlenecek işlerin Excel üzerinden topluca
aktarılması için “Excel’den Yükle” butonu kullanılabilir. İstenen tüm ayarlar yapıldıktan sonra da
“Kaydet” butonu ile tanımlamalar kaydedilmelidir. İş emri sabitleme ekranında kaydedilen bilgiler
geçici değildir, sistemde saklanarak daha sonra çalıştırılacak çizelgeleme işlemlerinde de dikkate
alınacaktır.

İş emirleri aktarılırken tespit edilen hataların raporunu almak için kullanılan butondur. Butonun sağ tarafında yer alan gri seçim çubuğu ile; “Rapor Hazırla” ya da ‘Gridde Göster” seçimleri yapılır.