You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

MRP'de İş Emri Reçetesi Desteği
MRP'nin iş emri reçetelerini dikkate alarak çalışması desteklenmektedir. Bu sayede MRP, çıkan mamul / yarı mamul ihtiyaçlarını karşılamak için sistemdeki mevcut iş emirlerini kullanıyor ve bu iş emirlerine ait düzenlenmiş reçeteler varsa, bunları dikkate alarak hammadde ihtiyaçlarını hesaplayabilmektedir.
Bu uygulamanın kullanılabilmesi için MRP parametrelerinde "sipariş bazında rezervasyon sistemi" parametresinin işaretli olması gerekmektedir.
İş emri reçetelerinin dikkate alınabilmesi için MRP ekranında "iş emri reçetesi kontrol edilsin" parametresi mevcuttur.
MRP'nin ihtiyaçları karşılama aşamasında reçetesi bulunan iş emirleriyle eşleşmesi için farklı kondisyonlar bulunmaktadır:

  • İş emri müşteri siparişine rezerve edilmiş ise (iş emrinde müşteri sipariş numarası ve sipariş satırı bilgileri var ise): Bu durumda iş emrinin bağlantılı olduğu müşteri siparişi ile eşleşme sağlanacaktır ve mevcut iş emri reçetesi üzerinden işlem yapılacaktır.


  • Mamul / yarı mamul sipariş bazında takip edilmiyorsa: Bu durumda iş emirleri bütün ihtiyaçların kullanabileceği serbest durumdadır. İhtiyaçların karşılanması aşamasında serbest iş emirleri kullanılacaktır. Kullanılan iş emrindeki mamulun iş emri reçetesi varsayılan reçetesinden farklı ise iş emri reçetesi dikkate alınacaktır ve bileşen ihtiyaçları iş emri reçetesine göre belirlenecektir. Kondisyonun bu şekilde oluşabilmesi için iş emrindeki mamul kodunun sipariş bazında takip edilmemesi gerekmektedir (stok planlama kayıtları / işemri ve planlama yöntemi).


  • İş emri müşteri siparişine rezerve değil ve mamul kodu sipariş bazında takip ediliyor ise: Böyle bir durumda serbest iş emrinin reçetesi ancak varsayılan reçete ile aynı ise mamul ihtiyaçlarına tahsis edilebilmekte; varsayılan reçeteden farklı ise iş emrinin ihtiyaçlar ile eşleşmesi mümkün olamamaktadır. Eşleşme sağlanamadığında iş emrine kapatma önerisi getirilecektir ve ihtiyaçlar için yeni iş emirleri açılacaktır.






Örnek Uygulama
Varsayılan reçetesi aşağıdaki gibi olan mamul için 500 adetlik iş emri bulunmaktadır ve bu iş emrine ait reçete yine aşağıda gösterildiği gibidir:

STOK1 mamulü için işemri ve planlama yöntemi olarak "sipariş bazında" seçilmiştir.

STOK1 için açılmış olan iş emrine ait reçetede varsayılan reçeteden farklı olarak HM3 bileşeni de bulunmaktadır. İş emri müşteri siparişine rezerve durumdadır. İş emrinin bağlantı olduğu müşteri sipariş kalemine ait bilgiler aşağıdaki gibidir.

Yukarıdaki 1000 adetlik STOK1 ihtiyacı için aşağıdaki parametreler ile MRP çalıştırıldığında önerillen satıcı siparişi kalemleri aşağıdaki gibi olmaktadır:


Görüldüğü üzere MRP işlemi sonucunda mevcut iş emri ile eşleşme sağlanmış ve mevcut iş emrinin reçetesine göre ihtiyaçlar çıkarılmıştır. HM3 bileşeni varsayılan reçetede olmamasına rağmen iş emri reçetesinde bulunduğu için MRP tarafından HM3 bileşenine satıcı siparişi önerilmiştir.
MRP çalıştırma aşamasında "işemri reçetesi kontrol edilsin" parametresi işaretlenmez ise sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.