You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Çek/Senet-Muhasebe Fark İşlemi, Fusion@6 ürününü kullanan ve birden fazla işletme tanımlanmış olan firmalarda, işletmelerin merkezinde, Fusion@6 Standart, EntegreW3 ürünleri ile Fusion@6 ürününde işletme tanımlanmamış firmalarda ise merkezde ve eski sene şirketinde çalıştırılmalıdır.

Bu işlem, Entegrasyon Modülünde tanımlanan çek/senet hesap kodlarına göre, yeni sene şirketinde devirden kaynaklanan çek/senet bakiyeleri ile çek/senet kodlarının yeni sene şirketindeki açılış fişinde yer alan bakiyesi arasındaki farkın belirlenmesini sağlar. Bulunan fark tutarları, isteğe bağlı olarak muhasebe kayıtlarına işlenebilir.

Entegrasyon modülünde “Dövizli Senet/Çek İçin Özel Hesap Kodu Uygulaması Var mı?” parametresi işaretli ise, Entegrasyon kodlarında çek ve senetler için girilen muhasebe hesap kodları değil, çek ve senetlerin girişlerinde kullanılan döviz tipleri için kullanılan hesap kodları kontrol edilecektir.

Çek/Senet-Muhasebe Fark Listesi Ekranıİşlem

Devir Şirketi

Devredilen çek/senet tutarları ile muhasebe hesaplarının bakiyelerinin kontrol edileceği yeni sene şirketinin girileceği alandır. Yeni Yıl Kopyalama işlemi ile açılan yeni sene şirketi, buraya program tarafından getirilecektir.

Modül

Hangi modül için fark kontrolünün yapılacağı bu sahada belirlenmektedir. İşlemi, Müşteri Çekleri, Müşteri Senetleri, Borç Çekleri ya da Borç Senetleri modüllerinden biri için çalıştırabilirsiniz.

Yuvarlama Borç/ Alacak Hesap Kodu

Bulunan farkın muhasebe fişi olarak işlenmesi isteniyorsa, çek/senet hesap kodlarıyla karşılıklı çalışacak muavin hesapların girilmesi gerekmektedir. Çek/Senet modüllerindeki devir değeri ile muhasebe açılış fişindeki devir değerini eşitlemek için gerekli fark, ilgili muhasebe hesap koduna işlenecek, karşılığında da borç ya da alacak olarak yuvarlama hesapları çalışacaktır.

Kayıtlara Geçsin

İşlemin, bu seçenek işaretlenerek çalıştırılması halinde, bulunan fark tutarları, yeni sene şirketinde yevmiye fişi haline getirilecektir. Oluşturulan fişin tarihi 01/01/2008, açıklaması ise “Çek/Senet-Muhasebe Fark İşlemi” olacaktır. İşlem, bu seçenek işaretlenmeden çalıştırılır ise, bulunan fark tutarları işlem tamamlandıktan sonra, sadece listelenecek ancak muhasebe kayıtlarına geçmeyecektir.