You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Muhasebe Kapanış Fişi, tüm 4.0 versiyonlarında, her işletme ve şube için ayrı ayrı oluşturulmalıdır.

Eski sene muhasebe kayıtları tamamlandığında, muhasebe bölümünün devri iki aşamalı yapılır. Bunlardan ilki dönem kapanış fişidir. Muhasebe kayıtlarınızın bittiğinden, mizanlarınızın tuttuğundan emin olmadan bu işlemi çalıştırmayın. Aksi halde yapacağınız herhangi bir düzenlemeyi kapanış ve açılış fişlerinde kendiniz elle yapmalısınız.

Muhasebe Kapanış Fişi Ekranıİşlem

Kapanış Tarihi

İçinde bulunduğunuz şirket için otomatik oluşturulacak kapanış fişi için verilecek tarihtir. Verdiğiniz tarihe yılın son ayının son fiş numarasının bir sonrasına kapanış fişiniz otomatikman oluşturacaktır.

Proje Kodu Bazında Devir

Proje Kodu uygulaması olan firmalarda bu seçenek işaretlenir ise kapanış fişi proje kodu kırılımı ile yapılacaktır. Yani her bir muavin hesap kapanışı, proje kodu bazında bakiyeleri dikkate alınarak yapılacaktır.

Dövizli Devir

Muhasebe kayıtlarını döviz bazında takip eden firmaların, kapanış fişinin döviz değerleri ile oluşması için kullanacağı seçenektir. IAS29, FAS52 seçeneklerinden biriyle çalışan firmalar bu seçeneği işaretlemeyip bir sonraki seçeneği işaretlemelidir.

İşlem sırasında, kapanış fişi, döviz tipi kırılımı ile oluşturulmakta ve kayıtlara, her bir döviz tipine göre hesaplanan döviz tutarları ve varsa firma döviz tutarları aktarılmaktadır.

IAS29 / FAS52/ Enf.Muh.

Bu seçenekle kapanış fişini oluşturacak firmaların, Muhasebe/ Parametre Kayıtları bölümünde IAS29, FAS52 veya Enf.Muh seçeneklerinden birinin mutlaka işaretlenmiş olması gereklidir.

Bu seçenek ile kapanış fişi oluşturulmadan önce, devir öncesi son dönem için enflasyon muhasebesi işlemleri mutlaka çalıştırılmalıdır.

IAS29 ya da FAS52 için kapanış fişi ile firma döviz tutarlarının hesap kodu bazında bakiyeleri, YTL’si sıfır (0), firma döviz tipi ve tutarı dolu olan kayıtlar oluşturulur.

IAS29’a göre muhasebe yapılması halinde ve muavin hesabın kapanış fişine atılacak YTL ve Firma Döviz tutarları ayrı yönde ise (YTL bakiyesi borç, Firma Döviz bakiyesi alacak ya da tam tersi), kapanış fişinde TL için ayrı Firma Dövizi için ayrı satırlar oluşturulur.