You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Netsis Dil Düzenleyicisi ile menü ve saha başlıkları kullanıcılar tarafından değiştirilebilmektedir. Bu uygulama ile ayrıca, Türkçe, İngilizce, Farsça dışında program tarafından desteklenmeyen herhangi bir dilde kullanım için, saha başlıklarının, menü seçeneklerinin ve açıklamalarının istenen dile göre karşılıkları programa tanıtılabilmektedir.

Netsis’in tüm modüllerindeki başlık, açıklama, uyarı vb. ifadeleri, program dosyalarından ayrı bir kaynak kütüphanesi haline getirilmiştir. Bu kütüphanede tüm ifadelerin Türkçe ve İngilizce karşılıkları yer almaktadır. Kaynak kütüphanede yer alan ifadeler, kullanıcı isteklerine göre değiştirebilmekte ya da aynı ifadelerin karşılıkları tamamen farklı bir lisanda girilerek programın yeni bir lisan ile çalışması da sağlanabilmektedir.

Kaynak Dil, Hedef Dil ve Netsis Modül bölümlerinde verilen kısıtlara göre, modüller, açıklamalar ve bu açıklamaların kaynak kütüphanedeki mevcut durumu listelenmektedir.

Netsis Dil Düzenleyicisi Ekranı

Kaynak Dil/ Hedef Dil

Kaynak Açıklama ve Hedef Açıklama bölümlerinde, getirilecek ifadelerin hangi dilde olması istendiği belirlenmektedir. Programda mevcut ifadelerin görüntüleneceği dil seçimi Kaynak Dil sahasında yapılacaktır. Hedef Dil sahası ise, değişiklik yapılacak ifadeler için dil seçiminde kullanılmaktadır. Örneğin, İngilizce açıklamalara göre Farsça açıklamalar düzenlenecek ise; bu durumda Kaynak Dil sahasında İngilizce, Hedef Dil sahasında ise Farsça seçilmelidir. Netsis Dil Düzenleyicisinde şu an için desteklenen diller Türkçe, İngilizce ve Farsçadır.

Netsis Modül

Açıklamaları listelenmesi istenen modülün belirlendiği sahadır. Burada seçilen modülde bulunan tüm menü ve saha başlıkları ile açıklamalar seçilen dillere göre listelenecektir.

Raporla

Belirlenen dil ve modül seçeneklerine göre kaynak ve hedef açıklamalarının listelenmesinde kullanılan butondur.

Dışarı Al Butonları

Bu butonlar, Hedef ve Kaynak Açıklama sahaları listelendikten sonra aktif hale gelmektedir. Dışarı al butonları kullanılarak, listelenen ifadeler Excel, Html, Xml veya Metin dosyası olarak saklanabilmektedir. Bu sayede mevcut yapıda desteklenmeyen bir dile ait bilgiler girilerek yapılan değişiklikler daha sonra DTS ile istenilen herhangi bir Netsis veri tabanında bulunan NETKULDILLERI tablosuna aktarılabilmektedir.

Kaynak Dil, Hedef Dil ve Netsis Modül bölümlerinde tanımlamalar yapılıp Raporla tuşuna basıldığı zaman, kısıtlara uygun satırlar, Modül, Kod, Kaynak Açıklama ve Hedef Açıklama başlıkları altında listelenecektir. Gelen bilgilerin, herhangi bir sütuna göre artan veya azalan şekilde sıralanması mümkündür. Örneğin, bilgilerin Kaynak Açıklama sütununa göre artan şekilde sıralanması isteniyor ise, fare ile “Kaynak Açıklama” yazısı üstüne bir kez tıklanması gerekmektedir.

Sütun başlıklarının yanında bulunan aşağı ok tuşuna basıldığında çıkan ekranda, ilgili sütunda yer alan bilgiler için kısıt verilebilmektedir. (Hepsi) seçeneği işaretlendiğinde ilgili sütuna ait tüm bilgiler gelmektedir.

Yine aynı alanda (Kişisel...) seçeneği işaretlendiğinde ilgili sütun için kısıt verilebilecek ekran açılmaktadır.

Kişisel filtreleme ekranında benzer, benzemez, boşluktur, boşluk değildir alanları seçilerek maskeleme yapılabilmektedir. Benzer, benzemez seçenekleri ile verilen kısıtı sağlayan ya da sağlamayan kayıtları; boşluktur, boşluk değildir seçenekleri ise ilgili satır açıklaması boşluk olan ya da boş olmayan dolu olan kayıtları ifade etmektedir. Örneğin herhangi bir dildeki bir alanın satır açıklaması boş ise ve bu boş olan satırların listelenmesi isteniyorsa kısıt verilirken boşluktur sahası kullanılmalıdır. Kısıt verilirken “_” tek bir karakteri, “%” ise birden fazla karakteri ifade etmektedir. Birden fazla kısıt verilirken Ve seçeneği kullanılırsa iki koşulu da aynı anda sağlayan kayıtları, Veya seçeneği kullanılırsa iki kısıttan en az birini sağlayan kayıtları listelemektedir.

Maskeleme yapılırken Benzer %kod% şeklinde bir kısıt verilirse Hedef ya da Kaynak Açıklaması içerisinde kod geçen kayıtlar listelenecektir.

Getirilecek açıklamaların kısıt verilmesi halinde, ekranda verilen kısıta uygun ifadeler listelenebilecektir. Kısıtı kaldırarak listelemek için, ekranda sol alt köşede oluşan  butonu kullanılmalıdır.

Bu butona bir kez basıldığında, kayıtlar verilen kısıt dikkate alınmadan listelenecektir. Butona ikinci kez basıldığında ise kısıta uyan kayıtlar tekrar getirilecektir. Herhangi bir sütun için verilen kısıt bilgisi yine bu ekranda izlenebilmektedir.

Ayrıca, Netsis Modül sahasında Bütün Modüller seçilmesi halinde alt tarafa gelecek açıklamalar için modül bazında gruplandırma yapılabilmektedir.

Gruplandırma yapmak için “Modül” saha başlığının, fare ile sürükleyerek yukarı taşınması gerekmektedir. Böylece her modülde bulunan açıklama sayısı izlenebilecektir. Bu işlem yapıldıktan sonra ekran, Modül alanına göre gruplanmış olarak gelecektir.

Netsis Dil Düzenleyicisi ekranında Hedef Açıklama sahasında görülen ifadeler değiştirilebilmektedir.

Açıklamasında “&” sembolü bulunan kayıtlarda, kendisinde önce “&”  sembolü gelen karakter, kısa yol tuşu için kullanılacaktır. Bu kayıtlar, menülerde kullanılmaktadır.

Netsis Dil Düzenleyicisi ile, birden fazla kaydın açıklamasını toplu olarak değiştirmek mümkündür. Bunun için, açıklaması değiştirilmek istenilen satırlar seçilip farenin sağ tuşuna basılmalıdır. Açılacak menüdeki Ortak Atama seçeneği ile, seçilen sahalara atanacak olan ortak açıklamanın girilebileceği ekran açılacaktır.

Değişikliklerin saklanması için mutlaka Değişiklikleri Kaydet butonu kullanılmalıdır. Değişiklerin programa yansıması için programdan tamamen çıkılıp tekrar girilmesi gerekmektedir. Programdan çıkılıp girildikten sonra artık menü başlığı programda kullanıcının değiştirdiği gibi görülecektir.