You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Finans Bölümü'nde, "İşlemler/Cari" menüsünün altında yer alır. Belirlenen vade tarihleri aralıklarında kalan borç/alacak tutarlarının yaşlandırma mantığı ile icmal şeklinde, tek veya çok tarih aralığı seçeneğinde listelendiği rapordur. Tarih aralıklı yaşlandırma listesi, günlük, haftalık, aylık veya istenilen gün aralığında ödeme veya tahsilat planı çıkarma amacını taşır. Ön Sorgulama, Genel Kısıtlar, Genel Kısıtlar-1, Kısıt, Sıralama, Ölçekleme ve Yazıcı Seçenekleri sekmelerinden oluşur.


Ön Sorgulama



Tarih Aralı Yaşlandırma İcmali Ekranı
Cari Kodu Aralığı

Cariye ait başlangıç ve bitiş kodlarının rehber butonu yardımı ile seçilerek, tarih aralı yaşlandırma icmali için kısıt verilmesini sağlayan alandır.

TipTarih aralı yaşlandırma icmali için tip kısıtının verildiği alandır. Hepsi, Alıcı, Satıcı, Kefil, Toptancı, Müstahsil ve Diğer olmak üzere yedi tip seçenek bulunur.
Grup Kodu

Tarih aralı yaşlandırma icmali için grup kodu kısıtının verildiği alandır. Rehber butonu ile grup kodları arasından seçim yapılabilir.

Kod-1/2/3/4/5

Tarih aralı yaşlandırma icmali için daha önceden tanımlaması yapılan Kod-1/2/3/4/5 kısıtının verildiği alandır. Rehber butonu ile kodlar arasından seçim yapılabilir.

İlTarih aralı yaşlandırma icmali için il kısıtının verildiği alandır.
İlçeTarih aralı yaşlandırma icmali için ilçe kısıtının verildiği alandır.

Tarih aralı yaşlandırma icmali için verilen kısıtlara göre rapor alınmasını sağlayan butondur.

Daha önceden saklanan kısıtların aynısının ekrana getirilmesini sağlayan butondur.

Oku butonu ile sadece "en son saklanan kısıtlar" ekrana getirilir.

Genel Kısıtlar ve Kısıt sayfalarında verilen kısıtlar ve işaretlenen tüm seçeneklerin saklanması için kullanılan butondur.

Tarih aralı yaşlandırma icmali için kısıt verildikten sonra bu butona basıldığında, onaylama ekranı görüntülenir. Onaylama ekranında "Evet" butonuna basılması ile belirlenen kısıtlar bir sonraki tarih aralı yaşlandırma icmali işleminde kullanılmak üzere saklanır.

Tarih aralı yaşlandırma icmali hakkında standart yardım bilgisi için kullanılan butondur.

Tarih aralı yaşlandırma icmali için verilen kısıtların iptal edildiği butondur.



Genel Kısıtlar



Tarih Aralı Yaşlandırma İcmali Ekranı

Başlangıç/Bitiş Tarihi

Belli bir başlangıç ve bitiş tarihi verildiğinde, yaşlandırma icmalinde sadece verilen vade tarih aralığındaki kayıtlar listelenir.

Sınır Tarihi

Yaşlandırma için belirlenen sınır tarihidir. Cari hareketler, verilen sınır tarihine kadar yaşlandırılır ve çıkan sonuçlar, verilen vade tarih aralığındaki hareketler için listelenir.

Borç/Alacak

Yaşlandırma işleminin borç/alacak hareketlerinden hangisi için yapılacağının belirlendiği seçenektir. Aynı anda her iki hareket tipi için yaşlandırma işlemi yapılmaz.

Önceki Toplam Yazılsın

Başlangıçtan ilk vade tarih aralığına kadar olan hareketlerde yaşlandırma yapılarak bulunan toplamın, raporda “Önceki” sütununda görüntülenmesi için işaretlenen seçenektir.

Cari Hesap Tutma Şekline Göre Döküm

Cari Sabit Kayıtları" bölümünde açıklandığı gibi, cari hesaplar bazında "Yaşlandırma" ve "özel Hesap Kapatma" olmak üzere iki ayrı hesap tipi belirlenir. Dolayısıyla bazı cari hesaplarda yaşlandırma metodu ile kayıt girilir, bazılarında ise özel hesap kapatma metodu ile kayıt yapılır. "Cari Hesap Kayıtları "bölümünde hesap tipi olarak "Özel Hesap Kapatma" kullanan, tahsilat ve tediye işlemlerini bu yöntemi kullanarak kayıt yapan firmalar, yaşlandırma listelerinde "Cari Hesap Tutma Şekline Göre Döküm" seçeneğini işaretleyerek rapor almaları gerekir.

Karşılık Hesaplar Baz Tarihine Kadar Alınsın

Yaşlandırma işleminde, yaşlandırmaya dahil edilecek karşı kayıtlarda baz tarihi kontrolünün yapılması için işaretlenmesi gereken seçenektir. Karşı kayıtlar, yaşlandırma işlemi borç hareketleri için yapılıyor ise ALACAK, alacak kayıtları için yapılıyor ise BORÇ kayıtları anlamına gelir.

Örneğin;

Bir cari hesabın borç hareketleri için yaşlandırma yapıldığı ve baz tarihi için 01/06/2001 tarihi verildiğinde,

Borç hareketleri alacak hareketleri ile kapatılarak yaşlandırma yapılır. Fakat, bu sorgulama işaretlendiğinde yaşlandırma işlemine vade tarihi baz tarihinden büyük olan alacak hareketleri dahil edilmez.

Döviz Tipine Göre KırılımFarklı Döviz Tipleri bazında kırılım yapılarak rapor alınması istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Döviz Tipi

Raporda "Tutar" alanı burada belirtilen döviz tipine göre çevrilerek listelenir.

Yaşlandırma İşlemi Tarihi

Yaşlandırmanın cari hareket kayıtlarındaki kayıt tarihi/vade tarihi baz alınarak yapılmasını sağlayan alandır.

Tarih Aralığı

"Sınır Tarihi" alanında verilecek tarihin "Kayıt Tarihi"  olarak mı yoksa "Vade Tarihi" olarak mı dikkate alınacağının belirtildiği alandır.

İçinde Bulunulan Şube Hareketleri Gösterilsin

Raporda sadece içinde bulunulan şubenin hareketlerinin listelenmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Plasiyer Kodu Aralığı

Yardımcı Programlar → Kayıt → Şirket-Şube Parametre Tanımları → “Plasiyer Uygulaması Var” parametresinin işaretlenerek plasiyer takibinin yapıldığı durumlarda kullanması gereken alandır. Rehber butonu ile plasiyer kodları arasından seçim yapılır. İhtiyaca göre kısıt, sıralama veya yazıcı seçenekleri de düzenlendikten sonra, rapor alma aşamasına geçilir.

Tarih aralı yaşlandırma icmali için verilen kısıtlara göre rapor alınmasını sağlayan butondur.

Daha önceden saklanan kısıtların aynısının ekrana getirilmesini sağlayan butondur.

Oku butonu ile sadece "en son saklanan kısıtlar" ekrana getirilir.

Genel Kısıtlar ve Kısıt sayfalarında verilen kısıtlar ve işaretlenen tüm seçeneklerin saklanması için kullanılan butondur.

Tarih aralı yaşlandırma icmali için kısıt verildikten sonra bu butona basıldığında, onaylama ekranı görüntülenir. Onaylama ekranında "Evet" butonuna basılması ile belirlenen kısıtlar bir sonraki tarih aralı yaşlandırma icmali işleminde kullanılmak üzere saklanır.

Tarih aralı yaşlandırma icmali hakkında standart yardım bilgisi için kullanılan butondur.

Tarih aralı yaşlandırma icmali için verilen kısıtların iptal edildiği butondur.



Genel Kısıtlar-1 



Tarih Aralı Yaşlandırma İcmali Ekranı

Yıl Günü

Faiz hesaplaması yapılırken bir yılın kaç gün üzerinden değerlendirilmesi gerektiğinin belirlendiği alandır. Program otomatik olarak "365" rakamını getirir ve kullanıcı isterse değer üzerinde değişiklik yapabilir.

Plasiyer Kodu Basılsın

İlgili cari hesaba ait plasiyer kodunun raporda listelenmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir

Cari Açıklama 2-3 Basılsın

Raporlanan cari kodlara ait açıklama alanlarının listelenmesi için kullanılan seçeneklerdir.

Cari Adres Bilgileri Basılsın

İlgili cari hesaba ait adres bilgilerinin raporda listelenmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Firma Döviz Tipine Göre Dökülsün

Bu seçeneğin işaretlenmesi ile raporda yer alan "Tutar" alanı Yardımcı Programlar → Kayıt → Şirket/Şube Parametre Tanımları bölümünde tanımlı olan "Firma Döviz Tipine" çevrilerek listelenir.

Tarih Aralığı

Raporun Tek/Çok tarih aralığına göre hangi formatta alınacağının belirlendiği alandır.

Tek Tarih Aralığı

Tek tarih seçeneği işaretlendiğinde başlangıç, bitiş ve sınır tarihi sorgulanır. Girilecek tarih aralığındaki borç veya alacak tutarları, kümüle olarak her bir cari hesap için ayrı ayrı listelenir.

Çok Tarih Aralığı

Çok tarih seçeneği işaretlendiğinde, ilk gün aralığı sorgulanır. İçinde bulunulan günün tarihinden başlayarak, girilen gün aralıklarına göre sekiz adet vade tarihi aralığı program tarafından otomatik olarak ekrana getirilir. Getirilen vade tarihleri üzerinde değişiklik yapılabilir.

Girilen gün aralığının, günün tarihi baz alınarak değil, verilecek başka bir tarih baz alınarak vade tarihlerinin oluşturulması istendiğinde;

İlk olarak 1.aralık tarih başlangıcı alanına ilerlenir ve baz tarihi girilir, daha sonra gün aralığı alanına ilerlenerek <tab> tuşu ile onaylanır. Böylece, ilk tarih aralığı başlangıcı baz alınarak, vade tarihleri tekrar düzenlenir.

Tarih Aralığı/Kayıt-Vade

Girilecek tarih aralığının "Kayıt Tarihi" veya "Vade Tarihi" seçeneklerinden hangisinin baz alınacağının belirlendiği alandır.

Rapor, başlangıçtan ilk vade tarih aralığına kadar olan hareketlerde bir yaşlandırma yaparak borç/alacak bakiyesi oluşturup, bulduğu değeri "ÖNCEKİ" sütununa aktarır. Vade tarihi aralıklarında oluşan borç/alacak bakiyelerini de her aralıkta ayrı ayrı yaşlandırma yaparak, vade aralığındaki bakiyesi olarak aktarır. Vade tarih aralıkları bitiminden sonra oluşan değerleri de "SONRAKİ" sütununa yazarak, en son kolonda kalan bakiyesine ulaşır.

Rapor;

Cari kod, İsim, Önceki (belirlenen ilk tarihe kadar oluşan borç ya da seçime göre alacak bakiyesi),

1.tarih (1. tarih- 2.tarih arası oluşan borç ya da seçime göre alacak bakiyesi),

2. tarih (2. tarih- 3.tarih arası oluşan borç ya da seçime göre alacak bakiyesi), ....,

Son tarih+ (son tarihten itibaren kalan hareketlerin borç ya da seçime göre alacak bakiyesi),

Toplam (bütün tarih aralıklarının toplam bakiyesi olup aynı zamanda cari hesabın son bakiyesidir) başlıkları altında izlenebilir.