You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Finans Bölümü'nde, "İşlemler/Cari " menüsünün altında yer alır. Cari sabit kayıtlarında, alanlara hızlı kayıt girişi (cari kod dışında) yapılması, kayıtlı olan bilgilerin topluca değiştirilmesi veya silinmesi amacıyla kullanılan bölümdür. Tablo Seçimi, Aralık/Maske, Sıralama ve Değiştir sekmelerinden oluşur.


 

Tablo Seçimi



Cari hesap kartı ile ilgili hangi tablo için değişiklik yapılacağının seçildiği sekmedir. Buradaki seçime göre, "Değiştir" sekmesindeki "Cari Kartı Sahaları" alanındaki listeye ilgili alanlar gelir ve hızlı değişiklik işlemi yapılır.



Aralık Maske



Hızlı değişiklik işlemi yapılırken kısıt verilmesi istendiğinde, bu sekmede tanımlama yapılır.

Örneğin;

Cari kodu belli aralıkta olan cari hesaplarda, grup kodlarının değiştirilmesi istendiğinde "Kısıt Verilecek Sahalar" alanında "Cari Kod" seçilir. Kısıt verilmezse, yapılan değişiklik tüm cari sabit kayıtları için geçerli hale gelir. Bu durumda tüm cari bilgiler geri dönüşü olmayacak şekilde değişeceği için, işlem yapılmadan önce yedek alınması önerilir. "Değiştir" sekmesindeki “Data İzle” alanında, kısıt verilecek sahalarda seçilmiş olan alanın hangi değerleri aldığı izlenebilir.

Aralık maske tanımlama ile ilgili detaylı bilgi için; Giriş/Standart Rapor Kullanımı/Kısıt.


Sıralama

Sıralama bölümünde istenilen sahaya göre sıralama yapılabilmektedir. Sıralama yapılacak alan seçildikten sonra Değiştir bölümünde değiştirilecek kayıtlar, sıralama yapılan alana göre sıralı olarak gelecektir. (Eğer onaylı değiştir seçeneği seçildi ise)

Sıralama ile ilgili detay bilgi için bakınız Giriş/Standart Rapor Kullanımı/Sıralama.


Değiştir

Cari Hızlı Değişiklik EkranıDeğiştir

Cari Kartı Sahaları

Bu alanda Tablo Seçimi bölümünde seçilen tabloya ait sahalar listelenmektedir. Bu sahalar arasından değişiklik yapılacak saha seçilmelidir.

Değiştirilecek Sahalar

Değişiklik yapılacak sahayı seçmek için ilgili sahanın üzerine gelip, “Ekle”  tuşu tıklanarak, Değiştirilecek Sahalar bölümüne geçirilmesi gereklidir. Eğer yanlış bir saha Değiştirilecek Sahalar bölümüne getirilmiş ise bu kez Değiştirilecek Sahalar bölümünde, ilgili saha üzerinde “Çıkar” tuşunun tıklanması gerekmektedir. Böylece işaretlenen sahadan vazgeçebilmektedir. Değiştir bölümünde değişiklik yapılması istenilen kadar saha, Ekle tuşu kullanılarak Değiştirilecek Sahalar bölümüne geçirebilmektedir. Eklenen her sahaya ait değişiklik, aşağıda açıklanacak koşullar gereği arka arkaya değiştirilecektir.

Data İzle

Bu bölüm yardımı ile değiştirilecek sahalar bölümüne aktarılan sahalara ait kayıtlı bilgilerin listesine ulaşılabilmektedir. Örneğin; Kod–1 sahalarında değişiklik yapılacak ise Data İzle bölümü tıklandığında, cari hesap kayıtları bölümünde kayıtlı bulunan kod–1 kayıtlarının listesine ulaşılabilmektedir.

Hangi Sahaya Göre

Eğer değiştirilecek olan saha alfabetik yani hesaplama gerektirmeyen bir saha olarak seçilmişse bu bölüm atlanacaktır. Sayısal bir saha değiştirilecekse, hangi saha baz alınarak işlem yapılacağı, cari sabit kayıtlarındaki sayısal sahaları içeren rehber yardımı ile seçilmelidir.

Hesap Tipi

Eğer değiştirilecek saha alfabetik bir saha olarak belirlenmişse bu bölüm atlanacaktır, çünkü alfabetik sahalarda herhangi bir işlem yapılamaz ancak sabit bir değer girilebilir. Sayısal sahalar için dört tip işlem yapılabilir. Bunlar Yüzde, Tutar, Çarpım ve Sabittir.

Yüzde

Yüzde tipi seçilirse, sabit değer sahasına girilecek yüzde değer oranında, ilgili sahanın değeri, “hangi sahaya göre” bölümünde seçilen sahaya göre hesaplanarak artırılacaktır.

Tutar

Tutar seçilirse, girilecek tutar değeri kadar değiştirilecek sahanın değeri artacaktır. (-) değer girildiğinde de değiştirilecek saha üzerinden çıkarma işlemi yapılabilecektir.

Çarpım

Çarpım tipinde değiştirilecek sahanın değeri, verilen değerle çarpılarak oluşacaktır.

Sabit

Sabit tipi seçildiğinde de değiştirilecek sahada sabit bir değer oluşturulabilecektir. Değiştirilecek sahanın değeri bu alanda yazılan değer olarak değişecektir.

Yuvarlama

Sayısal değişikliklerde hesaplanan sonuç değerinin değişiklik yapılan sahaya aktarılması sırasında yuvarlama yapılması istendiğinde bu alandaki yuvarlama seçeneklerinden biri seçilmelidir. Yuvarlama yapılması istenmediği durumlarda bu seçenek boş bırakılmalıdır.

Yuvarlama Tipi

Hiçbiri, Aşağı, Yukarı seçeneklerinden oluşmaktadır. Değişiklik sırasında hesaplanan sayısal sahanın aşağımı yoksa yukarımı yuvarlanacağının seçiminin yapılacağı alandır. Eğer yuvarlama yapılmayacaksa Hiçbiri seçeneği seçilmelidir.

Onay Tuşu

Raporda seçilen sahayla ilgili yapılan bütün işlemlerin onayı için, bu sahanın tıklanması gereklidir. Böylece var ise kısıt verilecek sahalar bölümündeki bir diğer saha için tanımlamalara geçilebilecektir. Bu tuş kullanılmadan ekrandaki diğer sahalarda bir işlem yapmak mümkün değildir.

İptal Tuşu

Raporda seçilen sahayla ilgili yapılan işlemlerin iptal edilerek, yukarıdaki kısıt verilecek sahaların aktif hale gelmesini sağlayan tuştur. Bu tuş, kısıt tanımlaması yapılan sahayla ilgili tanımlamadan vazgeçilmesi durumunda kullanılmalıdır. Onay tuşu gibi bu tuş da, ekranın üst kısmında bulunan sahalara dönmeyi veya yeni tanımlamalar yapabilecek duruma gelme işlevini yapar. Onay tuşu, yapılan tanımlamaların kaydedilmesi, iptal tuşu ise yapılan tanımlamaların iptal edilerek üst ekrana geçmesi işlevini yerine getirir.

Onaylı Değiştir

Bu seçenek seçildiği zaman Hızlı Değişiklik Onay ekranı gelmektedir. Hızlı Değişiklik Onay ekranında değişiklik yapılacak kayıtlar “Sıralama”  bölümünde verilen sahaya göre sıralı olarak tek tek gelecektir. Eğer kullanıcı “Değiştir” tuşu ile onaylarsa o kayıt için değişiklik yapılacak, onaylamaz “Değişmesin” tuşunu tıklatırsa değişiklik işlemi o kayıt için yapılmayacaktır. “Vazgeç” tuşu tıklatıldığı zaman ise ekran kapatılacaktır. Hızlı Değişiklik Onay ekranında değişiklik yapılacak sahanın eski değeri “Eski Değer” ve değişiklikten sonra hangi değeri alacağı  “Yeni Değer” alanında izlenebilecektir.

Değiştir

Değiştirilecek kayıtlar ile ilgili tanımlamalar yapıldıktan sonra “Değiştir” tuşuna basılırsa “Kısıt” alanında verilen kısıta uygun olan kayıtlar, kullanıcının onayı sorulmadan otomatik olarak değiştirilecektir. Değişiklik işlemi bittikten sonra işlem geri alınamamaktadır. Bu yüzden değişiklik işlemine başlamadan önce yedek alınması önerilmektedir.

İptal

İşlemlerden vazgeçilip ekranın kapatılması istendiğinde kullanılacak tuştur.

Yardım

Bu tuşa basılması ile yardım bilgisine ulaşılabilmektedir.