Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Proje-Sipariş-İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşabilirsiniz.

Amaç ve Fayda

Bilindiği gibi mamul maliyetleri direkt hammadde (direkt ilk madde ve ambalaj), direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden oluşmaktadır. Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) bazında maliyet analizi kapsamında; proje, sipariş veya iş emri bazında maliyetler yeni geliştirilen yaklaşım metoduyla mevcut maliyet değerleri üzerinden izlenebilmesi sağlanmıştır.
PSI bazında maliyet analizinin müşterilerimizin ihtiyaçları olan maliyet bilgilerinin proje, sipariş veya iş emri bazında da temin edilebilmesi konusunda önemli bir araç olması hedeflenmiştir. PSI bazında maliyet analizi, mevcut maliyet muhasebesi sisteminin bir parçası olarak, tüm maliyet merkezlerini kapsayacak şekilde proje, sipariş veya iş emri maliyetlerini tespit etmenize, karlılık hesaplamalarının daha doğru yapılmasına ve ileriye dönük stratejik kararların daha güvenli alınabilmesine yardımcı olur.
Bu noktada müşterilerimizin hassasiyetleri göz önünde bulundurularak mümkün olduğu kadar hızlı çalışan bir yapı tasarlandı. Netsis kullanıcıları oluşturdukları analizleri dışarı veri aktarımı ile Excel entegrasyonu veya e-posta yoluyla birbirleriyle paylaşma imkânına da sahip olacaklar.

Ürün Grubu

[X] Netsis Enterprise
[X] Netsis Standard

Modül

[X] Maliyet Muhasebesi

Kategori

[X] Yeni Fonksiyon

Kısaltmalar

PSI: Proje Sipariş İş Emri

Versiyon Önkoşulu

7.0.0

...

Üretim süresince oluşan sarf durumu aşağıda özetlenmiştir. Yukarıda belirtilen tabloda yarı mamul üretimi için kullanılan hammaddeler, üretilen yarı mamulün ana mamullerin üretiminde kullanılması durumu ele alınmıştır. Analiz süreci çalıştırıldığında sarf, üretim, satış miktarları göz önünde bulundurularak verilen PSI bazında mamul gruplar incelenip; bakiye durumları tespit edilecektir.
Örnek senaryomuzda ön kontrol sonrasında oluşması beklenen bakiye tablosu aşağıdaki şekilde oluşacaktır:


STOK
KODU

PROJE KODU

GİRİŞ MİK.

SATIŞ MİK.

ÇIKIŞ MİK.

BAKİYE

HAMORT +
OAYNAKHAMORT

Y1

01

10

0

5

5

2

M1

01

5

1

0

4

3


Sonrasındaki süreçte hammadde maliyetlerinin hesaplama yöntemini incelersek:

...

Örneğimizde (HAMORT+OAYNAKHAMORT) toplamının 3 TL olması beklenmektedir. Bu durumda hammadde maliyeti satılan malın maliyeti bakış açısı ile, 25 TL – ( 5 × 2 ) – ( 4 × 3 ) = 3 TL şeklinde hesaplanacaktır.

Kısıtlar
Kısıtlar bölümünde kısıt kodu aralığı ve eski yıl şirket kayıtlarının analiz kapsamına dâhili seçimleri yapılabilecektir. Çalıştır işlemi ile analiz yeniden çalıştırılacaktır. Daha önce oluşturulan rapor var ise mevcut rapor seçeneği ile izlenebilecektir. Görüntüle işlemi ile mevcut maliyet analiz dosya içeriği incelenebilecektir.

SARF STOK KODU

SARF MİKTAR

ÜRETİM STOK KODU

ÜRETİM MİKTAR

PROJE KODU

H1

10

Y1

10

01

H2

10




Y1

5

M1

5

01

H3

5






Kısıtlar bölümünde yapılan seçimler, kullanıcı bazında saklanmaktadır. Bu sayede sonraki kullanımlarda daha önce yapılan seçimler, sistem tarafından kullanıcıya sunulabilecektir.

Rapor

Raporun hazırlanması sürecindeki adımlar, işleyişin hangi aşamada olduğu ve ne kadar sürede tamamlandığına dair bilgiler, yardımcı ekran vasıtasıyla takip edilebilecektir.
Rapor ekranında öncelikle genel hatları ile PSI bilgileri yer almaktadır. Sütun bölümünde görüntülenen ikonlar yardımı ile ilgili sütun üzerinde sıralama yapılabilmektedir. Sağ bölümde yer alan Microsoft Excel dışarı veri aktarım grafik ikonu ile bulunduğu satır itibariyle bağlı olduğu bölüm için aktarım sağlanabilecektir.

Detay bölümünde ise projenin alt maliyet analiz bilgileri bulunmaktadır.
PSI detayında hammadde sarf özeti ve maliyet özeti başlıkları yer almaktadır. Hammadde sarf özeti, mamul grupların PSI bazında giriş, çıkış, satış miktarları ve bakiye takibinin izlenebileceği bir bölüm olmak ile birlikte istenen mamul grupların hammadde sarf detaylarının da gözlemlenebileceği bir bölüm olarak kullanılabilecektir.
PSI bazında maliyet özeti ise analiz karakterinin genel olarak maliyet türlerine uygun şekilde dağılımı görüntülenmektedir. Bu bölümde PSI bazında tespit edilen maliyetler, mamul gruplar detayında izlenebilecektir.

E-Posta Gönderimi-Görüntüleme

PSI bazında maliyet bilgileri e-posta yardımı ile Netsis kullanıcıları arasında paylaşılabilmektedir. E-posta gönderim seçeneği ile PSI maliyet analiz bilgileri ek dosya olarak seçilen kullanıcılara iletilecektir. Bize ulaşan ek dosya, PSI maliyet analiz bölümünde görüntüleme işlemi ile izlenebilecektir. Dosya boyutu, 10 MB'ı aştığında sistem tarafından NETZIP uzantısı ile sıkıştırılarak kullanıcılara iletilmektedir. Bu şekilde gelen dosya açılmak istendiğinde aşağıdaki şekilde olduğu gibi sürükle-bırak veya dosya seçim yöntemleriyle görüntüleme işlemi gerçekleştirilebilecektir.

Dosya ekran üzerine bırakıldığında içeriği sistem tarafından kullanıcıya görüntülenecektir. 10 MB dosya büyüklüğünü aşmayan maliyet analiz dosyaları, HTML uzantısı ile kullanıcılara iletilecektir. Bu şekilde alınan ek dosyalar, mevcut bir tarayıcı (browser) yardımı ile izlenebilecektir.

Dışarı Veri Aktarımı

PSI bazında maliyet özeti aktarımı yapılmak istendiğinde mevcut örnekte aşağıdaki şekilde aktarım gerçekleştirilebilecektir. PSI bazında mamul grup bakiye ve hammadde sarf özeti bilgileri bir arada aktarım yapılabilecektir.

...