Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

MRP'de Fason Desteği
Üretimin belli aşamalarının tamamının ya da bir kısmının firma dışında yaptırılması durumunda fason uygulaması kullanılabiliryaptırıldığı durumlarda Fason Uygulaması kullanılır. MRP'de fason üretilecek yarı mamulun mamulün malzemeleri planlanabilmekte planlanabilir ve tedariki yapılabilmektedirtedariği yapılabilir.

Bazı firmalar fasona bu bileşenleri irsaliye ile iletmekte iletir ve yine yarı mamul girişini irsaliye olarak yapmaktadıryapar. Bu tür çalışmada bileşenler ya da yarı mamul faturalandırılmamakta olup faturalandırılmaz ve sisteme sadece işçilik faturası kayıt edilirkaydedilir. Malzeme stok hareketleri ise, DAT ile bileşenlerin fason depoya çıkılması, ÜSK ile fason depodaki bileşenlerin sarfı ve yarı mamulun mamulün stoklara girişi şeklinde sağlanır.
Diğer bir çalışma şekli ise, bileşenlerin fasoncu fason firmaya faturalandırılması ve yarı mamulun mamulün fatura karşılığı fasoncu fason firmadan satın alınması şeklinde olabilmektedirolur. Müşteri/Satıcı Planlama kayıtlarında Kayıtlarında sipariş oranı verilen yarı mamullerin, verilen oranda ilgili satıcıda ürettirileceği ürettireceği varsayılır. (Geri kalanı firmada üretilecektir). Bir yarı mamul için toplamı 100'ü geçmeyecek şekilde birden fazla satıcı kartına sipariş oranı girilebilir. Bu durumda birden fazla tedarikçide istenen oranlarda ürettirileceği varsayılır.
Fason bileşenler için müşteri-satıcı stok kayıtları ekranında "fason seçimi" alanı eklenmiştir. Bu alanda iki adet seçenek sunulmaktadır:

...


MRP sonuçlarından yarı mamul ihtiyaçları belirtilen oranlarda ilgili satıcılara satıcı siparişi ya da iş emri olarak oluşturulur.
Satıcı siparişi oluşturulduğu durumda, malzemelerin fasoncuya faturalanacağı ve yarı mamulun üretildikten sonra, oluşturulan bu siparişe istinaden irsaliye/fatura ile teslim alınacağı var sayılır.
İş emrinin oluşturulacağı durumda, doğru fason deposunda oluşturulabilmesi için, lokal depo tanımlamalarındaki cari kodunun, satıcının cari kodu olmasına dikkat edilmelidir. Satıcı cari kodundan ilgili lokal depo bulunur ve iş emri bu depoda oluşturulur. Malzemeler bu lokal depoya DAT (irsaliye) ile transfer edilmelidir. Yarı mamul üretildiğinde, fason depoda bu iş emrine istinaden ÜSK yapılmalıdır. ÜSK sırasında mamul giriş deposu olarak, firmanın kendi depolarından biri seçilebilir.


Not: Uygulamanın kullanılabilmesi için MRP modül parametrelerinde "Sipariş Bazında Rezervasyon Sistemi" işaretli olmalıdır.