Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Serbest Rapor Ekranı
Rapor Sahaları

Sahalar bölümünde raporda çıkması için işaretlenen sahaların içinde, toplanabilir sayısal sahalar varsa, bu sahalarda toplam alınması için kullanılan alandır. Raporda listelenecek sahalar içinde toplanabilir bir saha yoksa, bu alan ekrana boş gelir ve kullanılmaz. "Sahalar" sekmesinde işaretlenen toplanabilir sahalar, "Toplam" sekmesine aktarılır. Bu sahalardan hangisinin altında genel toplam alınması isteniyorsa, ilgili sahanın üstüne fare ile ilerleyerek gelinir. Belirlenen sahanın üzerinde iken farenin sol tuşu ile çift tıklayarak veya butonunu farenin sol tuşu ile tıklayarak, ilgili saha "Toplam Sahaları" bölümüne geçirilir. Bu şekilde bir veya birden fazla sahada toplam alınacak ise, ilgili sahalar "Toplam Sahaları" bölümüne aktarılarak, kısıt verilmeye hazır hale getirilir.

Toplam Sahaları

"Rapor Sahaları" alanından seçilerek butonu ile aktarılan sahalarda, toplamı alınacak alandır. Bu alanda başlığı değiştirilecek sahaların, farenin sol tuşu ile çift tıklanarak müdahale edilir hale getirilmesi gerekir. Yanlışlıkla bu bölüme aktarılan bir saha varsa, ilgili saha seçildikten sonra,  butonuna tıklanması gerekir. 

Ortalama Bulİlgili saha toplamının (ilgili kolonda), döküm yapılan satır adedine bölümünün yazdırılması istendiği durumda işaretlenmesi gereken sahadır. Bu işaretlemenin ardından bulunacak değerin, raporda nerede basılacağı yani yeri sorgulanacaktırbölünerek, ortalamanın bulunması için işaretlenen seçenektir. İşaretlendikten sonra, bulunacak değerin raporda basılacağı yer sorgulanır. Bu sorgulama, ortalaması alınacak kolonun; , ortalama değerlerinin, toplam yerine ya da yeni bir satır açılarak yazdırılabileceğinin sorgusudur. İsteğinize göre ilgili seçeneği işaretlemelisinizyazdırılması ile ilgilidir. Tercihe göre ilgili seçeneğin işaretlenmesi gerekir.
Bölme YapListelenen saha toplamlarının birbirlerine bölümünün yazdırılması istendiği durumlarda işaretlenmesi gereken sahadır. Bu işaretlemenin ardından bulunacak değerin, raporda nerede basılacağı yani yeri sorgulanacaktırbirbirine bölünmesi için işaretlenen seçenektir. İşaretlendikten sonra, bulunacak değerin raporda basılacağı yer sorgulanır. Bu sorgulama, bulunacak bölüm değerinin; , toplam yerine ya da yeni bir satır açılarak yazdırılabileceğinin sorgusudur. İsteğinize göre ilgili seçeneği işaretlemelisiniz.
yazdırılması ile ilgilidir. Tercihe göre ilgili seçeneğin işaretlenmesi gerekir. Daha sonra, hangi sahanın hangi sahaya bölüneceği belirlenmelidirbelirlenir. Karşınıza gelecek Görüntülenen aşağı ok ekranından, bölen ve bölünen sahalarını işaretlemelisinizsahaların işaretlenmesi gerekir.
Ölçekİptal TuşuDökümünüzde Listede tanımlanan sayısal sahalar için , çok büyük rakamlar varsa ve raporda bu rakamlarırakamların, ona, yüze, bine bölünmüş şekilleriyle bir ölçek bazında görüntülemek istiyorsanız, burada bu ölçeği verin
Onay TuşuRaporda seçilen sahayla ilgili yapılan bütün işlemlerin onayı için <tab> tuşu ile gelinen bu sahanın, <enter> tuşu ile geçilmesi veya fareniz ile bir kez tıklanması gerekmektedir. Böylece var ise toplam sahalar bölümündeki bir diğer saha için tanımlamalara geçilebilecektir. Bu tuş kullanılmadan ekrandaki diğer sahalarda bir işlem yapmak mümkün değildir.
Raporda seçilen sahayla ilgili yapılan işlemlerin iptal edilerek, yukarıdaki kısıt verilecek sahaların aktif hale gelmesini sağlayan tuştur. Bu tuş, kısıt tanımlaması yapılan sahayla ilgili tanımlamadan vazgeçilmesi durumunda kullanılmalıdır. Onay tuşu gibi bu tuş da, ekranın üst kısmında bulunan sahalara dönmek veya yeni tanımlamalar yapabilecek duruma gelme işlevini yerine getirir. Onay tuşu yapılan tanımlamaların kaydedilip, iptal tuşu ise yapılan tanımlamaların iptal ederek üst ekrana geçme işlevini yerini getirirşekilde ölçek bazında görüntülenmesi için değer girilen alandır.

Image Added

Yapılan tanımlamaların onaylanması için kullanılan butondur.

Image Added

Yapılan tanımlamaların iptal edilmesi için kullanılan butondur.





Sıralama

Stok Cari Analiz Ekranı

Sıralama

Rapor SahalarıBu bölümde sıralama işlemi yapılabilecek bütün sahalar listelenmiştir. Raporun standart sıralamasının dışında, başka bir sahaya veya sahalara göre sıralama işlemi yapmak isteniyor ise bu sahalar seçilerek "EKLE" düğmesi ile sıralama sahaları bölümüne aktarılmalıdır. En fazla üç (3) saha "EKLE" düğmesi kullanılarak sıralama sahalarına aktarılabilir.
Sıralama SahalarıSahalar bölümünde "EKLE" düğmesi kullanılarak aktarılan sahaların izlenebildiği bölümdür. Bu bölümde, sıralanacak sahalardan herhangi birinin sıralamada kullanılmasından vazgeçmek için ilgili sahanın üzerinde iken "ÇIKAR" düğmesinin bir kez tıklanması gereklidir. Böylece "EKLE" düğmesi ile sıralamaya dahil edilen saha veya sahalar sıralama dışında tutulabilir. Listelenen saha üzerinde farenizin sol düğmesini çift tıkladığınızda aşağıdaki sorgulamalar aktif hale gelecektir.
Artan Sırada/ Azalan SıradaBurada sıralamak istediğiniz saha içindeki bilgilerin, ne şekilde sıralanmasını istediğinizi belirteceksiniz. Artan sırayı kabul ederseniz bilgiler küçükten büyüğe sıralı şekilde dökülecek, Azalan sırayı tercih ederseniz bilgiler büyükten küçüğe sıralı şekilde dökülecektir. Bu bölümde, sıralanacak sahalar bölümüne aktardığınız bütün (en fazla üç saha olabilir) sahalar için sıralama seçeneği belirlemelisiniz. Eğer standart raporlarda üç saha arka arkaya sıralatılacak ise sıralanacak sahalar mantıklı bir sırayla sıralama sahaları bölümüne aktarılmalıdır.
Değişimde ToplamBu saha işaretlendiğinde, sıralama yaptırılan saha değişimlerinde toplam alınacaktır. Yani sıralanan bilgi değiştiğinde bir ara toplam alacaktır. Tabi ara toplam alınabilmesi için sayısal sahalarda toplam işaretlemelerinin yapılmış olması gereklidir. Yani zaten toplam alınması istenilmeyen bir saha değişiminde de toplam almayacaktır.
Birinci Saha Değişiminde Başlık SahasıSıralatılan ilk sahada Değişimde Toplam parametresi işaretlendiğinde anlam kazanacaktır.Örneğin; Sıralı Saha-1' de grup koduna göre sıralatılan bir raporda, eğer grup kodlarının isimleri tanımlı ise (Grup Kodu Girişi bölümünden tanımlanmış ise) başlık sahalarının grup koduna göre değil, grup isimlerine göre listelenmesi mümkün olacaktır. Bu avantaj, grup kodlarına yabancı olan ya da bilmeyen biri için raporun daha anlaşılır olmasını sağlar.
Kümüle DökümRaporunuzda dökülmesini istediğiniz bilgilerin yekun olarak tek kalemde görüntülenmelerini istiyorsanız, kümüle döküm sorgulamasını işaretleyiniz. Sıralama sahalarında tanımlanan en son sahada kümülasyon yapılacaktır. Yani ilk olarak grup kodu, 2. sırada kod1 ve 3. sırada stok kodu sıralaması yapılır ve kümüle döküm sorgulaması işaretlenir ise grup kodu ve kod1 sahaları detaylı, sadece stok kodu bazında kümüle bir döküm alınacaktır.

...