Page History
1. Amaç:
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kararı ile Yabancı Bölgeye İhracat yapan e-Fatura mükelleflerinin yabancı bölgeye yaptıkları satış için e-Fatura oluşturma zorunluluğu 01.07.2017 tarihinde başlamıştır. Uygulama Yabancı bölgeye ihracat e-Fatura gönderimi uygulaması e-Arşiv (e-Arşiv mükellefleri için) veya kağıt olarak düzenlenen Yabancı Bölgeye İhracat faturalarının e-Fatura olarak gümrüğe iletilmesini kapsar.
...
Fatura düzenlenen yabancı firma, ihracat e-Faturasını kendi ülkesindeki işlemleri için satıcı kurumdan harici yollardan talep edebilir. (mail, e-posta vs. yolu ile)
Şekil 1 Sistem Şeması
3.Ticari Üründe Yapılması Gerekenler :
3.1.Ticari Sistem İşletmeni:
Firma tanımı içerisindeki e-Devlet sekmesine "e-Fatura Gümrük" seçeneği eklenmiştir. Yabancı Bölgeye İhracat faturalarının e-Fatura olarak gönderilebilmesi için firmada bu e-Fatura Gümrük seçeneğin işaretlenmesi gerekmektedir.
Şekil 2 SYS Firma Tanımı\e-Devlet Sekmesi
3.2. Cari Hesap Kartları:
1.Cari hesap kartı içerisindeki e-Devlet sekmesine "e-Fatura Gümrük" seçeneği eklenmiştir. Yabancı Bölgeye İhracat faturalarının e-Fatura olarak gönderileceği cariler için bu seçeneğin işaretlenmesi gerekmektedir.
NOT: "e-Fatura Gümrük" seçeneği sayesinde e-Arşiv Cari Hesap kartlarına Yabancı Ülkeye İhracat Operasyon Fişi oluşturulurken faturanın e-Fatura olarak oluşması sağlanmaktadır. Bu carilere diğer tüm tipteki faturalar e-Arşiv veya kağıt fatura olarak kesilmeye devam edilecektir.
Şekil 3 Cari Hesap Kartı
2. "e-Fatura Gümrük" seçeneği işaretli Cari hesap kartlarındaki zorunlu alanlar; Yabancı uyruklu işaretli ise; ise Ülke Kodu, Vergi Kimlik No ve Unvan 2 alanlarının doldurulması istenecektir.alanları, Yabancı uyruklu ve Şahıs Şirketi olduğunda ise; Ülke Kodu, Adı, Soyadı ve TC Kimlik No alanlarının doldurulması zorunluduralanlarıdır.
NOT: "e-Fatura Gümrük" seçeneği işaretli olan cari kartlarda e-Fatura/e-Arşiv Tipi "İstisna" olarak öndeğer gelecek ve değiştirilemeyecektir.
3.3. Malzeme Kartları:
1.Yabancı Ülkeye İhracat Operasyon fişi içerisinde seçilen malzemelerde "GTİP kodu" zorunlu tutulacaktır. Diğer e-Fatura türlerinde bu zorunluluk olmayacaktır.
Malzeme – -Genel Bilgiler sekmesindeki "GTİP Kodu" alanının doldurulması gerekmektedir.
Şekil 4 Malzeme Kartı
3.4. Yabancı Bölgeye İhracat Operasyon Fişleri:
Yabancı Ülkeye İhracat Operasyon fişi içerisine Ee-Fatura Gümrük seçeneği işaretli olan bir cari hesap kartı seçildiğinde bu ihracat faturası e-Fatura olarak oluşturulacaktıroluşturulur.
Şekil 5 Yabancı Bölgeye İhracat Faturası Oluşturulacak Yabancı Ülkeye İhracat e-Fatura faturasının kaydedilebilmesi için gerekli olan zorunlu alanların doldurulması gerekecektir.
Zorunlu alanlar;
1. İhracat Bilgileri;
Fatura ihracat bilgileri tabındaki Teslim Şekli, Taşıyıcı Kodu bilgilerinin girilmesi gerekmektedir.
Şekil 6 Yabancı Bölgeye İhracat Faturası
2. Fatura Bilgileri;
Fatura satırında girilen malzeme kartlarında GTİP kodlarının girilmesi gerekmektedir.
3. Detay Bilgileri;
Fatura detaylar tabında Ambalaj kodu, Kap Adedi ve Marka Kodu alanlarının girilmiş olması gerekmektedir.
Şekil 7 Yabancı Bölgeye İhracat Faturası
4.LogoConnect Üzerinde Yapılacak İşlemler:
4.1.Yabancı Bölgeye İhracat için Kullanılacak Tasarım Tanımı:
- Seçenekler/Cari Hesap Parametreleri ekranından Yabancı Bölgeye İhracat faturaları için gerekli alanların eklendiği XSLT tasarımının seçilmesi gerekmektedir.
- Kullanıcılar kendi tasarımları üzerinde gerekli değişiklikleri yapana kadar GeneralForm.xslt tasarımını kullanabilirler. Bunun için Cari Hesap Parametreleri/e-Fatura sekmesinden Görüntü Şablonu alanında GeneralForm.xslt adlı şablonun seçilmesi gerekmektedir.
Şekil 9 Görüntü Şablonu (Tasarıma eklenmesi gereken alanlar sarı ile gösterilmiştir.)
4.2. Yabancı Bölgeye İhracat e-Fatura Gönderimi:
ERP ürününden oluşturulan Yabancı Bölgeye İhracat e-Faturaları LogoConnect/e-Fatura/e-Fatura Gönder ekranından normal e-Fatura sürecinde olduğu gibi Onayla/Mühürle, Paketle/Zarfla ve Gönder adımları kullanılarak Gümrüğe iletilmek üzere sisteme gönderilir. (Özel Entegratörlük, Yerel Sunucu ayrımı bulunmamaktadır.)
Şekil 10 e-Fatura Gönder Ekranı
4.3. Gönderilen Yabancı Bölgeye İhracat e-Faturaları:
...
Şekil 11 e-Fatura Giden Kutusu
Gümrük Bakanlığı faturalar için sistem üzerinden Kabul/Ret yanıtı gönderilecektir. Kabul yanıtı gelen Yabancı Bölgeye İhracat e-Faturalarının e-Fatura süreci başarı ile tamamlanmış olacaktır. Normal e-Fatura sürecindeki uygulama yanıtı verme süresi olan 8 günlük süreç Yabancı Bölgeye İhracat e-Faturaları için geçerli değildir.
...
Şekil 12 Yabancı Bölgeye İhracat Faturası Uygulama Yanıtı