Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Cari Hesap Kayıtları Ekranı
Hesap Tipi

Hesap tipi alanı; müşterilerde borç kayıtlarının ödeme kayıtlarına, satıcılarda ise alacak kayıtlarının ödeme kayıtlarına kapatılması işleminin ne şekilde uygulanacağını belirleyen alandır. Yaşlandırma ve Özel Hesap Kapatma olarak iki seçenekten oluşur.

Yaşlandırma;

Bu sistemde kullanıcının isteğine göre kapatma uygulaması söz konusu değildir. Vade tarihlerine bakılmaksınız ilk borç hareketi ilk alacak hareketi ile kapatılır. Bu işlem yapılırken kayıt veya vade tarihine göre kapatma yaptırılabilir fakat dönemsel veya farklı vadelerle çalışan firmalar için bu yöntem uygun değildir.

Özel Hesap Kapatma;

Bu sistemde, istenen borç hareketi istenen alacak hareketi ile kapatılabilir. Bir borca ilişkin birden fazla alacak/borç kaydı olabilir. İşlem, istendiğinde geri alınabilir. Kasa, Çek/Senet, Dekont vb. modüllerde Özel Hesap Kapatma formu açılır. Eğer cari hesap ters bakiye vermişse, bu ekran "Fatura Modülünde" kullanıcının karşısına gelir.

İşletmelerde Ortak

Cari kartın hangi işletme ya da işletmelerde kullanılacağının belirlendiği alandır. Bu alan merkez işletmede aktif hale gelir. Rehber butonu ile işletmeler arasından seçim yapılır.

Şubelerde Ortak

Cari kartın işletmenin hangi şubesinde ya da şubelerinde kullanılacağının belirlendiği alandır. Bu alan merkez şubede aktif hale gelir. Rehber butonu ile şubeler arasından seçim yapılır.

Bir cari kart tüm işletmelerde ortak kullanılacaksa;

İşletme_Kodu alanı -1 olur.

Bir cari kart X işletmesinin tüm şubelerinde ortak kullanılacaksa;

İşletme_Kodu alanı X’in işletme değeri, şube_kodu alanı da -1 değerini alır.

Örneğin;

Holding’e özel bir cari kart açılırsa (holding özel bir işletmedir ve kodu sıfır olarak tanımlanır)

İşletme_kodu = 0 (sıfır) olur.

Eğer X işletmesinin kodu 2,  merkezinin de şube kodu 200 ise X işletmesinin merkezine özel bir cari kart açıldığında

İşletme_Kodu = 2 ve Şube_Kodu = 200 değerini alır.

Hariç Tutulacak Şube Tanımlamaları

Bu alan ile tüm şubelerde ya da işletmelerde ortak hale getirilmiş bir cari sabit kartın, istenilen şubede görülmemesi sağlanır. Hariç Tutulacak Şube tanımlamasının yapılması için, önce bu sabit kartın kaydedilmesi ve daha sonra cari sabit kart ekranından çıkılıp tekrar girilmesi gerekir.

Örneğin;

Şubelerde ortak işaretlenen bir cari kartın Şube-2’de görülmesi istenmediğinde “Hariç Tutulacak Şube Tanımlamalarında” Şube-2’ye ait seçeneğin işaretlenmesi gerekir.

Dövizli Cari

Dövizli hareket kaydı oluşturmak amacıyla kullanılır. İlgili cari hesabın dövizli çalışması istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir. Bu alanın aktif hale gelmesi için, Yardımcı programlar → Kayıt → Şirket/Şube Parametre Tanımları bölümündeki “Döviz Uygulaması Var ” parametresinin işaretlenmesi gerekir.

Döviz tipi

İstenen döviz tipiyle, dövizli hareket girmek için kullanılan seçenektir. Cari hesabın dövizli çalışacağı belirtildiğinde kullanılır. Genel → Döviz takibi → Kayıt →Döviz İsimleri Tanımlama bölümünden girilen döviz tipleri, rehber butonu yardımı ile seçilerek kaydedilir. Döviz tipi belirtilmezse, cari hesapla ilgili hem TLhem de dövizli işlem yapılır. Belirtildiğinde ise, cari hesap sadece ilgili döviz tipiyle işlem görür.

Yurtiçi Döviz Tipi

Yurtiçinde dövizli fatura kaydı yapılan cari hesaplar için kullanılır. Cari hesabın yurtiçi dövizli faturaları hangi döviz tipi ile takip ettiği ile ilgili bilginin girildiği alandır. Bu uygulamada TL tahsilatların yapılması için “Döviz Tipi” alanının 0 (sıfır) olarak bırakılması gerekir.

Firma Takvimi

Cari hesabın hangi takvimden çalıştığının belirlendiği alandır. Cari hesabın çalıştığı özel bir takvim varsa, daha önceden Yardımcı Programlar → Kayıt → Firma Takvimi bölümünden tanımlanmış olması gerekir. Özel bir takvim yoksa ve genel takvime göre çalışılacaksa, bu alan boş bırakılır veya genel takvimin kodu girilir.

Ödeme Günleri

Firmanın çalışma günlerinin işaretlendiği bölümdür. Firma için girilen kayıtlarda, vade tarihi olarak çalışma günlerinin dışında bir gün bulunur ise program, buradaki çalışma günlerine göre vade tarihini ayarlar.

Örneğin;

Cari hesabın firma takvimini kullandığı, ödeme günlerinin Pazartesi, Salı ve Cuma olduğu düşünüldüğünde;

Kesilen bir faturanın vade tarihi Çarşamba gününe denk geliyorsa, işlem türüne göre vade tarihi Cuma veya Salı gününe alınır.

Bu tanımlamaların yapılmasından sonra artık Fatura, Çek/Senet ve Dekont (Genel Dekont Kaydı, Serbest Meslek Makbuz Kaydı, Genel Gider Cari Hesap Fatura Kaydı) Modüllerindeki vade tarihlerinde takvim kontrolü yapılır.

Info
Firma Takvimi ve ödeme günlerinin kullanımı ilgili, Yardımcı Programlar → Kayıt Firma Takvimi Bölümünden detaylı bilgi alınabilir.

Vade Günü

Cari hesaba standart vade uygulanıyorsa, yani o cari hesap için hep aynı vade günü veriliyorsa bu alana vade günü girilmelidir. Bu sahaya girilen vade günü, fatura toplam bilgileri bölümüne otomatik olarak gelecektir. Fatura kaydı sırasında vade gününü değiştirmek veya silmek mümkündür.

Ödeme Tipi

Cari hesaba ait ödeme tipinin seçildiği alandır. Nakit, havale ve çek olmak üzere üç değişik ödeme tipi seçeneği vardır. Burada seçilen ödeme tipi, ödeme emirleri işleminde kullanılır.

Info
Ödeme Emirleri ile ilgili, Cari → İşlemler → Ödeme Emirleri Bölümünden detaylı bilgi alınabilir.

Muhasebe Kodu

İlgili cari hesabın muhasebe kodunun girildiği alandır. Cari hesapların muhasebe ile bağlantısını sağlar. Bu alana girilen muhasebe kodu hesap planında tanımlanmamışsa, program bu alanı boş bırakmaya izim vermez. İlgili hesap kodunun hesap planında tanımlanması gerekir. Rehber butonu ile, tanımlanan muhasebe kodları arasından seçim yapılabilir.

Kur Farkı Borç Muhasebe Kod

Dövizli çalışan cari hesaplarda, kur farklarından kaynaklanan gelirlerin cari hesap bazında aktarılacağı muhasebe hesap kodudur. Rehber butonu ile, tanımlanan muhasebe kodları arasından seçim yapılabilir.

Kur Farkı Alacak Muhasebe Kod

Dövizli çalışan cari hesaplarda kur farklarından kaynaklanan giderlerin cari hesap bazında aktarılacağı muhasebe hesap kodudur. Rehber butonu ile, tanımlanan muhasebe kodları arasından seçim yapılabilir.

Nakliye Katsayısı

Faturalarda, satılan ürüne göre otomatik olarak nakliye hesaplaması yapılmasını sağlayan alandır. Stok modülündeki Nakliye tutarı ve Birim ağırlık sahalarıyla bağlantılı çalışır. Kullanılmadığı durumlarda müşterilerin bekleyen sipariş tutarlarının bu sahada oluşturulması ve oluşan bilgilerin raporlanabilmesi sağlanabilmektedir. Bunun için Fatura raporlarından “Sipariş İcmal” raporu alınırken Alınan Siparişler istendiğinde genel kısıtlar bölümünde bulunan “Müşteri Sipariş Bakiyeleri Cariye İşlensin” sorusuna onay verilmesi yeterlidir. Ama bu işlem çalıştırılınca cari hesapta nakliye katsayısı sahasındaki bilgiler silinerek üzerine yazılacağı için bu duruma dikkat edilmelidir.Bölge Farkı İskModülünde yer alan "Nakliye Tutarı" ve "Birim Ağırlık" alanlarıyla bağlantılı çalışır.

Bölge Farkı İskontosu

Nakliye destek primi olarak da ifade edilen Bölge Farkı İskontosu, faturada hesaplanan nakliye bedelinin bir kısmının iskonto olarak düşülmesi amacıyla kullanılmaktadırkullanılır. Müşteri ile daha önceden anlaşmaya varılan bir indirim tutarı varsa, bu tutar "Cari Sabit Bilgilerinde" bulunan "Bölge Farkı İsk sahasına girilerek belgelere program tarafından getirilmesi sağlanabilir. Konu ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Fatura/Nakliye İşlemleri ve Fatura/Ek–2 (Bölge Farkı İskontosu).İskontosu" alanına girilerek, ilgili belgelere bu oranın program tarafından otomatik olarak getirilmesini sağlar.

İskonto Oranı

Bu sahaya alana girilen yüzdesel iskonto oranı, cari hesap ile ilgili sipariş, irsaliye , ve fatura kayıtları girilirken, program tarafından fatura altı iskonto 1 sahasına gelecektirotomatik olarak "Fatura Altı İskonto 1" alanına aktarılır. Fatura kaydı sırasında gelen bu oran değiştirilebilir, iptal edilebilirüzerinde değişiklik/iptal yapılabilir.
Liste Fiyatı

Stok sabit kartında belirtilmiş olan (Satış Fiyatı 1,2,3,4) fiyatlardan

birisini

birini, cari

hesap ile

hesapla bağlamak amacıyla kullanılır. Burada girilen fiyat koduna göre, fatura işlemi sırasında tüm stokların fiyatları otomatik olarak burada belirtilen

fiyatları gelecektir.

fiyata göre ekrana gelir.

Info
Fatura kaydı
esnasında
sırasında fiyat değişikliği, parametrelere bağlı olarak
yapılabilir ya da
yapılır/yapılamaz.

Rapor Baz Tarihi

Cari hesap ile en son mutabakat sağlanan tarih bilgisinin girilebilmesi amacıyla kullanılan rapor amaçlı bir sahadır.

Koşul Kodu

Koşul uygulamasını kullanarak, cari hesaplar bazında fatura modülünde farklı iskonto, vade günü vs. gibi uygulamalar yapan firmaların, içinde bulundukları cari hesapta hangi koşulun kullanıldığını bu sahaya girmeleri gerekmektedir.

Koşul uygulaması ile ilgili detay bilgi için bakınız Cari/Kayıt/Koşul Kayıtları

Fiyat Grubu

Stoktaki fiyat listeleriyle bağlantı sahasıdır. Fiyat Grubu kullanımı ile ilgili detay bilgi için bakınız Stok/Kayıt/Stok Fiyat İşlemleri.

Faturadan Proje Bazında Detaysız

Proje kodu uygulamasında, fatura kalem kayıtları sırasında farklı proje kodları girilebilmektedir. Bu durumda program, faturadaki bilgileri, cari hareketlerine aktarırken proje kodu bazında aktarmaktadır. Tabi bu durumda bütün cari raporlarda, bir tek fatura için birden fazla kayıt listelenecektir. Bu parametre işaretlenmezse farklı proje kodlarına sahip faturaya ait kayıtlar cari hareketlere proje kodu bazında detaylı olarak aktarılacaktır. Eğer, bazı cari hesaplarda, fatura kaydı cari hareketlere aktarılırken, proje kodu bazında detaylı aktarılmayacak ise bu parametre işaretlenmelidir. Bu durumda, faturadan kaynaklanan cari hareketlere proje kodu olarak, fatura üst bilgilerinde girilen proje kodu aktarılacaktır.

Müşteri ürün bazında farklı KDV sistemi

Cari hesap bazında farklı KDV oranları uygulayan firmaların kullanabilecekleri bir bölümdür. Bu uygulamanın desteklenmesi amacıyla Cari Planlama Kayıtlarında Alış/ Satış KDV oranı alanları bulunmaktadır. Müşteri Bazında Farklı KDV Sistemi işaretliyken, ilgili cari hesap için fatura kaydı yapıldığında Cari Planlama Kayıtlarında girilen orana göre KDV hesaplanacaktır. Cari planlama kayıtlarında Alış/Satış KDV oranı ile ilgili detay bilgi için bakınız Cari/Kayıt/Cari Planlama Kayıtları Cari hesap ile ilgili kayıtlar girildikten sonra “Kaydet” tuşuyla kayıt tamamlanır. Açılan bir kayıt, kayıt-iptal tuşuyla silinebilir. Hareket kayıtları mevcut olan kartı silmek mümkün değildir. Açılmış olan bir kart üzerinde değişiklik yapılarak (cari kod harici) kaydet tuşuna basılmak suretiyle kayıt düzeltilebilmektedir.

...