Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Kalem Girişi, Açıklama ve Kalem Listesi alanlarının yer aldığı sekmedir.

Satış Talep ekranı Üst Bilgiler Kalem Bilgileri sekmesinde yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

Satış Talep Ekranı

Kod

Müşterilerin talep ettiği stoklara ait kod bilgisinin girildiği alandır. Rehber butonu  ile stok kodlarına ulaşılır.

İsimStok sabit kayıtlarında kaydedilen stok isminin, program tarafından ekrana getirildiği alandır.

 Yapılandırma Kodu Butonu

Yapılandırma bilgilerinden arama yapmak için kullanılan butondur.

 Asorti Kodu Butonu

Asorti bilgisi girmek için kullanılan butondur.
Asorti Kodu

Asorti kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, tanımlanan özellik kodlarına ulaşılır.

Asorti Kodu AçıklamasıAsorti koduna ait açıklama bilgisinin otomatik olarak ekrana girildiği alandır.
Kesinleşmiş/Planlanan

Bu alanda, girilen satış talep kaleminin teslimat tarihinin kesinleşmiş olup olmadığı sorgulanır. Bu seçenek işaretlendiği zaman planlanan sipariş, işaretlenmediği zaman kesinleşen sipariş olarak kaydedilir. Burada yapılan seçim, MRP modülünde gereksinim planlanması aşamasında önem kazanır.

Bu alanın MRP ile ilişkisi hakkında detaylı bilgi için bakınız MRP/Gereksinin Planlama Oluşturma.

Yükleme Tarihi

Satış talebinin ne zaman yükleneceğinin belirlendiği alandır. Bu alana herhangi bir tarih girmeden geçildiğinde, teslim tarihi alanındaki tarih, yükleme tarihi olarak otomatik olarak ekrana gelir.

Teslim Tarihi

Satış talebinin teslim tarihinin girildiği alandır. 

Bu tarihin doğru olarak girilmesi, ileride belli tarih aralıklarında teslim edilmesi gereken satış taleplerinin raporlanması açısından önemlidir.
Satır AçıklamaHer kalem için, 10 ayrı ek açıklama girişinin yapıldığı alandır.

Depo Kodu

Stok → İşlemler → Lokal Depo İşlemleri → "Depo Tanımlama" bölümünden tanımlaması yapılan depo kodunun,  rehber butonu ile depo seçimi yapılarak, her satış talebinin ayrı ayrı depolarda takip ve raporlanmasını sağlamak amacıyla kullanılan alandır.

Stok → Kayıt → Stok Parametreleri → Lokal Depo Uygulaması parametresini işaretleyerek işlem yapan firmalar, "Depo Kodu" alanını boş bırakamaz.

Ç.Değ

(Çevrim Değeri)
Stok kodu alanına girilen stoka ait, birden fazla ölçü birimi tanımlanmışsa, hangi ölçü birimi üzerinden miktar girileceğinin belirlendiği alandır.  Alanın sağ tarafında bulunan aşağı ok tuşuna basılarak, o stok için tanımlanmış olan ölçü birimi seçilir. Girilen miktar otomatik olarak ölçü birimi değerine çevrilir ve sistem tarafından ekrana getirilir. Alanın sağ tarafında bulunan rehber, stoğun stokun bir ölçü birimine ait birden fazla çevrim değeri olması halinde çevrimin hangi değere göre yapılacağını seçmek amacıyla kullanılır.
Ek Alan-1Satış talep basımına yönelik, anlık açıklamaların girildiği alandır.

Miktar

Talep edilen miktarın girildiği alandır.

Miktar 2Stok bazında takibin yapıldığı miktar alanıdır. Karma koli uygulamasının kullanıldığı durumlarda, koli stoğuna stokuna ait miktar girişi için de kullanılır.

Fiyat Tipi

Raporda basılması istenen fiyat tipinin seçildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile, "Satış Fiyatı 1/2/3/4" ve "Döviz Alış/Satış" seçeneklerinden biri seçilir.

Dv. Tip (Döviz Tip)Döviz takibinin yapıldığı alandır. Girilen stok kodu için, tanımlaması yapılan döviz satış tipi değeri, program tarafından ekrana getirilir. Bu alana getirilen değer, isteğe bağlı olarak farklı bir döviz tipi ile de değiştirilebilir. Döviz tipi olarak “0“ dan farklı bir değer seçilirse, ilgili kalemin dövizli olarak satıldığı, “0“ değeri seçilirse de TL olarak satıldığı anlaşılır.
Döviz FiyatGirilen stok kodu için, tanımlaması yapılan döviz fiyat değeri, otomatik olarak ekrana gelir. İsteğe bağlı olarak, bu alana getirilen fiyat değiştirilebilir.
Döviz Kur"Üst bilgiler" sekmesinden girilen Döviz Baz Tarihi ile, Döviz Takibi → Günlük Kur Girişi Bölümünden girilen kur tutarı, Döviz Kur alanına aktarılır. İsteğe göre değişiklik yapılabilir. Kur tutarı ile döviz fiyatı alanındaki değerlerin çarpımı sonucu çıkan rakam, fiyat alanına aktarılır.
Fiyat

İlgili malın birim fiyatının girildiği alandır.

KDV KDV oranının girildiği alandır.
Muhasebe Kodu

Hizmet faturası kesen firmaların, bu faturaları satır bazında ayrı hesaplarda muhasebeleştirmesi için kullanılan alandır. Bu alan için tanımlanan muhasebe kodunun seçilmesi ile, ilgili satış faturasındaki hizmet kalemi için alacak hareketi oluşur.
Hizmet faturası uygulaması, stok kartı kayıtlarında kodu "HIZ" ile başlayan stoklar için uygulanır. Dolayısıyla, hizmet uygulaması ile bu faturalardaki kalemleri ayrı hesaplarda muhasebeleştirmek isteyen firmaların, hizmet stoklarının kodunun ilk üç hanesini HIZ olarak açmaları gerekir.

Hesap İsmi"Muhasebe Kodu" alanına girilen hesap koduna ait isim bilgisinin program tarafından ekrana getirildiği alandır.
Proje Kodu

Satış talebinin proje bazında izlenmesini sağlayan alandır.  Rehber butonu  ile, ilgili proje seçimi yapılır.

Örneğin: Firmaya ait, farklı bir konumda yeni bir bina inşa edilmesi durumu bir projedir. Projeye ait bir kod tanımlar ve ilgili projeye ait satışlarda bu kod seçilerek kayıt yapılırsa, gerektiğinde söz konusu projeye ait siparişler bu kod sayesinde raporlanabilir.

Ek Alan-2Satış talepleri girilirken stok kalemleri bazında ikinci bir açıklamanın gerekliliği halinde kullanılan alandır. Her bir kalem için 14 karakter uzunluğunda açıklama girilir.
Vade GünSatış talebi için tanımlanan süredir.
İstenen Teslim TarihiMüşterinin, talep ettiği stokları teslim almak istediği tarihin girildiği alandır.

Tutar

Girilen stok miktarı ile stok birim fiyatının program tarafından çarpılıp, brüt tutar olarak aktarıldığı alandır. Bu alana müdahale edilemez. Sadece stok miktarında veya birim fiyatında yapılan değişiklikler ile tutarın değişmesi sağlanabilir. Satış talep kayıtlarında Mal Fazlası İskontosu, Satır İskontosu, Genel İskonto ya da Ek Maliyet bilgileri sorgulanmaz. Bunun sebebi, talep aşamasında iken genellikle fiyat girilmemesinden kaynaklanır. Satış Talep Parametrelerine bağlı olarak, Çevrim Değeri, Fiyat Birimi, Teslim Tarihi, İkinci Miktar, Referans Kodu, Ek Alan, Ek Açıklama, döviz bilgileri ve Proje Kodu "Kalem Bilgileri" sekmesinde sorgulanır. Talepte girilen tüm stok tutarlarının toplamı, ekranın sağ alt köşesinde bulunan Toplam Tutar alanında görünür.

Toplam MiktarTalepte girilen toplam miktarın izlendiği alandır.
BakiyeTalepte girilen her stok kodu için, ilgili malın stok hareket kayıtlarındaki bakiyesinin, bilgilendirme amacıyla program tarafından ekrana getirildiği alandır.

 Kalem Görünümünü Değiştir Butonu

Griddeki kalem görünümünü değiştirmek için kullanılan butondur.

...