Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Muhasebeleştirme Periyodu: Muhasebeleştirme yapıldığında hangi aralıktaki işlemlerin birleştirilerek mahsup oluşturulacağı Muhasebeleştirme Periyodu filtresi ile belirlenir.
Muhasebeleştirme periyodu parametresi üç seçeneklidir:; Günlük, Haftalık ve Aylık.

Günlük

...

Günlük seçiminde işlemler gün bazında birleştirilerek mahsup fişi oluşturulur.
Haftalık seçiminde işlemler hafta bazında birleştirilerek mahsup fişi oluşturulur.
Aylık seçiminde işlemler ay bazında birleştirilerek mahsup fişi oluşturulur.

...

Muhasebeleştirme şekli "Genel" ise Muhasebeleştirme Periyodu filtre satırında yapılan seçime göre işlemler günlük, aylık ya da haftalık süreler dikkate alınarak öerkez merkez işyerine ait tek bir mahsup fişi oluşturulur.

...

Muhasebeleştirme Şekli: Bu filtre satırında muhasebeleştirme işleminin ne şekilde yapılacağı belirlenir. Dört seçeneklidir:

...

Muhasebeleştirme Şekli dört seçeneklidir; Genel, İşyerlerine Göre, Birebir ve İşyerlerine ve Bölümlere Göre.

Genel seçiminde muhasebeleştirme tarihleri satırında verilen tarih aralığında kalan işlemler muhasebeleştirildiğinde tek bir mahsup fişi oluşur. İşyerlerine Göre seçiminde muhasebeleştirme yapılan program bölümünde kaydedilen işlemler ne göre muhasebeleştirilir. Her İşyerine ait işlemler için ayrı mahsup fişi oluşturulur. Birebir seçiminde ise yapılan işlemlerin her biri ayrı bir mahsup fişi ile muhasebeye aktarılır. İşyerlerine ve Bölümlere Göre seçiminde ise işlemler işyeri ve bölümlere göre muhasebeleştirilir.

...

Ticari sistem bağlantı kontrolü ile muhasebeleştirilmiş bir fişin değiştirilmemesi ve çıkarılmaması sadece iptal edilebilmesi sağlanır. İptal işlemleri yeniden muhasebeleştirilir. Bu İptal işlemleri filtre satırı üç seçeneklidir:

...

; İptal Edilmeyenler, İptal Edilenler

...

ve Hepsi.

Hepsi seçiminde tüm fişler muhasebeleştirilir. İptal Edilenler seçilirse yalnızca iptal edilen fişler muhasebeleştirilir. İptal Edilmeyenler seçildiğinde yalnızca iptal edilmeyen fişler muhasebeleştirilecektir.

...

Muhasebe Fişi Satır Açıklaması: Muhasebeleştirme işlemi sonucunda oluşacak, muhasebe fişlerinde açıklayıcı satırlar oluşturmak için kullanılır. Muhasebe fişine satır açıklaması olarak aktarılmak istenen alanlar filtrede listelenir. İstenen bilgiler (işlem numarası, belge numarası, işlem türü, satır açıklaması, malzeme açıklaması,  malzeme malzeme açıklaması 2, cari hesap unvanı vb.) işaretlenerek seçilir.

Muhasebe Kodu Girilmemiş Satırlar: Bu parametre aktarım ile dışarıdan içeriye veri aktarımı ile alınan bilgilerin muhasebeleştirilmesi için kullanılır. Aktarılan işlemlerde muhasebe hesap kodlarının olmaması durumunda, muhasebeleştirmede hangi hesapların dikkate alınacağı belirlenir. Parametre satırı iki seçeneklidir:

...

; İşlem Yapılmayacak ve Karttan Okunacak.

İşlem Yapılmayacak seçiminde, muhasebe kodu verilmemiş satırlar muhasebeleştirme işleminde dikkate alınmaz. Karttan Okunacak seçiminde, muhasebeleştirme işleminde işlemlere ait muhasebe hesap kodları ilgili kartlardan okunur ve işlemler kartta verilen muhasebe kodları altında muhasebeye aktarılır.

...

Muhasebeleştirme Kuru: İthalat ve ihracat fişlerinin muhasebeleştirilmesinde dikkate alınacak kur değerini belirtir. Bu alan aşağıdaki seçenekleri içerir:

...

Muhasebeleştirme Kuru alanı şu seçenekleri içerir; Değişmeyecek, Fiş Tarihi Kuru

...

, GGB Kuru (İthalat İşlemlerinde)

...

, GÇB Tarihi Kuru (İhracat İşlemlerinde)

...

, İntaç Tarihi Kuru (İhracat İşlemlerinde)

...

ve Kapanış Tarihi (İthalat İşlemlerinde).

Muhasebe Fişi Tarih Ataması (İhracat): Bu filtre satırında ihracat işlemleri için geçerli olacak muhasebe fiş tarihi öndeğeri belirlenir. "Muhasebeleşen Fişin Tarihi Atanacak" seçeneği işaretlenirse muhasebeleşen fişin tarihi mahsup fişine aktarılır. "Muhasebe Fiş Tarihi Filtresinden Atanacak" seçeneğinin işaretlenmesi durumunda geçerli olacak tarih Muhasebe Fiş Tarihi filtre satırında girilen tarih olacaktır. Muhasebeleştirme işlemi sonucunda oluşacak mahsup fişlerine muhasebe fiş tarihi parametre satırında belirtilen tarih atanır. "Muhasebeleşen Fişin İntaç Tarihi Atanacak" seçilirse fişin intaç tarihi mahsup fişine aktarılır.

...

Muhasebeleştirme seçeneği altındaki

...

; Satınalma İşlemleri, Satış ve Dağıtım İşlemleri

...

, SMM Mahsup İşlemleri

...

, Tecil-Terkin Ek Vergi Mahsubu İşlemleri

...

, Finans İşlemleri altında yer alan Çek/Senet Bordroları

...

Muhasebeleştirme , muhasebeleştirme filtrelerinde Cari Hesap Kodu filtresi yer almaktadır. Bu filtre satırında grup /aralık tanımı filtrelerinden birisi ile işlemlerin hangi cari hesaplar için muhasebeleştirileceği belirlenir.

...