Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

İK Ürünlerinde Ar-Ge Uygulaması ile ilgili detaylı bilgiye bu dokümandan ulaşılır:

5746 sayılı "Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun" 12 Mart 2008 Tarihli ve 26814 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.

...

1- Destek ve Teşviklerden Kimler Yararlanır ?

Destek ve Teşviklerden aşağıdaki kişiler yararlanır;

  • KOSGEB tarafından 3624 sayılı Kanuna göre oluşturulan teknoloji merkezi işletmeleri,
  • Münhasıran yurt içinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan ve en az elli tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden Ar-Ge merkezleri,
  • Kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen Ar-Ge ve yenilik projeleri,
  • Örgün öğrenim veren üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumundaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok beş yıl önce almış kişiler yararlanabilecekelerdiryararlanabileceklerdir.

2- Destek ve Teşvikler Nelerdir?

Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi beklenen kanun ile yukarıda sayılan kurum ve kişilere 2023 yılı sonuna kadar aşağıdaki destekler sağlanacaktır.

Destek ve Teşvikler şunlardır;

  • Ar-Ge İndirimi,
  • Gelir Vergisi Stopaj Teşviki,
  • Sigorta Primi Desteği,
  • Damga Vergisi İstisnası,
  • Tekno Girisim Sermayesi Desteği.

3- Gelir Ve Kurumlar Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklik
5746 sayılı Kanun ile yapılan diğer bir düzenlemede; Gelir Vergisi Kanununun 89 ncu maddesinin (9) numaralı bendi ile Kurumlar Vergisi Kanununun 10 ncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde indirim
konusu yapılabilecek arastırma gelistirme harcamalarının indirim konusu yapılabilecek tutarı % 40'dan % 100'e çıkarılarak değiştirilmistir.

...

Üründe yapılan düzenleme ile şunlar yapılır:

  • Puantaj Hesapla'da Gelir vergisi değeri bulunduktan sonra hesaplanan AGİ değeri çıkarılır.

  • Elde edilen rakam ile \[(Ar-Ge Gün sayısı / SGK gün sayısı) çarpılır.

  • Çıkan sonuç Ar-Ge yasası oranı ile çarpılarak Ar-Ge vergi indirimine ulaşılır.







Wiki Markup
\\
Örneğin; (X) Anonim Şirketine ait Ar-Ge merkezinde 70 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli ve 6 tam zaman esdeğer destek personeli çalısmakta olup, Ar-Ge personelinin 9'u doktoralıdır. Doktoralı ve bekar personel Bay (A)'ya, Ar-Ge faaliyeti kapsamındaki çalısmasına ilişkin olarak 2.000 TL brüt ücret ödenmektedir.
\\
(X) A.Ş.'nin bu kapsamda yapacağı ücret ödemelerinden Ar-Ge kapsamında çalıstırılan doktoralı ve bekar personel Bay (A)'ya ait istisna uygulaması aşağıdaki gibi olacaktır.
\\
a — Brüt Ücret Tutarı 2.000,00 TL
b — Vergiye Tabi Ücret Matrahı \[ a -( a x % 15=)\]* 1.700,00 TL
c — Ücretler üzerinden Hesaplanan Gelir Vergisi Tutarı (b x %15=) 255,00 TL
d — Mahsup Edilecek Asgari Geçim İndirimi Tutarı 123,53 TL
e — Asgari Gecim İndiriminin Mahsubundan Sonra Kalan Tutar (c – d=) 131,47 TL
f — Terkin Edilecek Tutar (e x % 90=) 118,32 TL
g — Vergi Dairesine Ödenecek Tutar (e - f=) 13,15 TL
\\
Konu ile ilgili olarak Database e aşağıdaki alanlar eklenmiştir.
\\

...

Info

%95 Oranında Arge Teşviğinden yararlanmak için personelin Doktoralı veya temel bilimler alanlarından birinde en az yüksek lisans derecesine sahip olması, %90 Oranında Arge Teşviğinden yararlanmak için ise Yüksek lisans derecesine sahip veya temel bilimler alanlarından birinde lisans derecesine sahip olması gerekmektedir.

AR-GE Adam/Ay: Personelin Ar-Ge yasası kapsamında çalışacağı güne ait değer girilir. Bu değer 0 ile 1 arasında olmalıdır. Burada girilen değere göre personelin kaç gün AR-GE kapsamında çalıştığı belirlenir.
Örneğin 30 gün çalışan personel için Ar-Ge gün sayısı 30*0,30=9 gün olarak hesaplanmaktadır.

...

Ar-Ge İstisnası =((((Gelir Vergisi-Uygulanacak AGİ)* Ar-Ge Adam) /Gün)*Ar-Ge Oran) formülleri kullanılır.

Ar-Ge'li Kazançlardan Damga Vergisi İstisnası: Ar-Ge'li kazançlar için damga vergisi istisnası uygulanıp uygulanmayacağını belirtir.
Ar-Ge Teşvik Tutarı: Ödeme tipi net ise Net İstihkaka: Eklenecek/ Eklenmeyecek olmak üzere iki seçeneklidir.

...

Bordro / Raporlar altına "Ar-Ge Ücret Bildirim Raporu" eklenmiştir.
Söz konusu hesaplama, Ar-Ge kapsamında çalışan doktoralı ve diğer personelin her biri  için yapılarak, Ek:1 ve Ek:2'de yer alan {*}"İstihdam Edilen Ücretlilere İlişkin Bilgiler"* ile  *"Ar-Ge ve Yenilik Faaliyetleri Kapsamında Ücret Ödemeleri İstisnasına İlişkin Bildirim"* (file://Utg3/HR/Yazılım Projeleri/1.Geliştirme Projeleri/İnsan Kaynakları V3.00/1.2.Temel Süreçler/1.2.2.Tasarım/02_Bordro/tahakkuk_reports/Ar-Ge İstihdam Raporu_önyüz_arkayüz.doc) doldurulacak ve muhtasar beyanname ekinde verilecektir.

Alan Listesi

  • Bordro Zarfı, Tahakkuk Listesi ve Tahakkuk Toplamları raporlarının alan listesine Lh_00x_PntCard tablosundan Ar-Ge Yasasına göre karşılanacak SGK Teşvik tutarı alanı{BALN_SGKPRIMResDev}ile Ar-ge Gelir Vergisi İstisnası(BALN_TAXDISCResDev) alanı eklenmiştir.Personel Listesi raporuna Ar-Ge Oranı, Ar-Ge Adam/Ay alanları eklenemiştireklenmiştir.